Program încărcat pentru IPS Teodosie: slujbe, sfințiri și participare la un simpozion

Simpozion la mănăstirea Dervent

În perioada 18 – 21 octombrie, programul înaltului prelat al Tomisului este unul foarte încărcat. Oficiază slujbe atât în județul Constanța cât și peste hotare. De asemenea va participa și la un simpozion la mănăstirea Dervent.

Joi, 18 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Astfel, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Luca” din localitatea constănțeană Horia.

Vineri, 19 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Ioan de la Rila, ocrotitorul poporului bulgar. Cu acest prilej, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse.

Sâmbătă, 20 octombrie, începând cu ora 12.00, IPS Teodosie va participa la simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919”, desfășurat la mănăstirea Dervent.

Simpozionul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului prin Departamentul Cultural-Patrimoniu, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Constanța și Asociația Casa Mării Negre/Black Sea House, în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”.

Evenimentul este dedicat atât Centenarului Marii Uniri, cât și aniversării a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România și își propune să evidențieze participarea clerului dobrogean la acțiunile militare și politice din perioada 1916-1919 care au condus la Marea Unire.

Programul simpozionului este următorul:

Ora 11.00 Slujba Parastasului pentru eroi

Ora 12.00-12.30 Alocuțiuni introductive

  • Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
  • Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii
  • Arhim. Andrei Tudor, Starețul Mănăstirii Dervent.

Ora 12.30-15.00 Alocuțiuni tematice

  • prof. univ. dr. Stoica Lascu, Universitatea Ovidius Constanța
  • conf. univ. dr. Marian Zidaru, Constanța
  • Dan Nicolau, Filiala Județeană Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria
  • Ionuț Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța
  • lect. univ. dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, Constanța
  • protos. asist. univ. dr. Maxim Vlad, Constanța
  • Nicolae Georgescu, Tulcea
  • Cristina Liberis, jurnalist, București
  • dr. Lavinia Dumitrașcu, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  • col (rez.) Dumitru Roman, redactor-şef al revistei România Eroică, București
  • pr. Bogdan Teleanu, București.

Moderatorii dezbaterii: protos. asist. univ. dr. Maxim Vlad și lect. univ. dr. Dorin Popescu.

Tot sâmbătă, 20 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia. Cu acest prilej, duminică, 21 octombrie, de la ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul și va pune piatra de temelie pentru biserica închinată sfântului, ce va fi construită la schitul Negrești. Totodată, ierarhul nostru va sfinți două clopote și două icoane închinate: una Maicii Domnului, „Portărița”, și alta Sfântului Gherasim. Apoi, de la ora 9.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească la biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Negrești, jud. Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*