Procurorii Judecătoriei Constanța resping inițiativa prim ministrului Viorica Dăncilă și nu se simt reprezentați de asociațiile profesionale

Protestul procurorilor la Constanța

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa nu sunt membri şi nici nu se simt reprezentaţi de asociaţiile profesionale Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, iar orice discuţie cu doamna prim ministru trebuie să plece prin excluderea reprezentaţilor celor trei asociaţii profesionale sus-menţionate de la dezbateri, au transmis printr-un comunicat de presă procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Reacția lor a venit în urma invitaţiei lansate de către doamna prim ministru Viorica Dăncilă, reprezentanţilor de asociaţii profesionale ale magistratilor, precum şi reprezentanţilor CSM, pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei.

„Amintim faptul că, reprezentaţii acestor asociaţii profesionale au lansat în mod constant atacuri nefondate, la limita codului deontologic, împotriva Ministerului Public – PICCJ, DNA – şi a conducerii acestuia.
Totodată deşi, pe parcursul modificărilor legilor justiţiei, au susţinut în mod vehement principiul separării carierelor, nu au avut nimic de contestat atunci când secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost compusă – atât conducerea cât şi procurorii cu funcţii de execuţie – din procurori numiţi de comisii constituite în majoritate din judecători sau persoane numite prin votul eminamente politic al Senatului României, încălcându-se astfel principiul separării carierelor.

Văzând valul de nemulţumire din rândul magistraţilor în urma adoptării OUG nr.7/2019, reprezentanţii acestor asociaţii s-au grăbit să fure startul şi au anunţat că actul normativ prezintă deficienţe, încercând astfel să-şi legitimeze existenţa şi poziţiile publice, prin poziţionarea alături de magistraţii nemulţumuţi, deşi până la acest moment nu au avut nimic de contestat cu privire la încălcarea principiului separării carierelor, care era deja încălcat de legislaţia în vigoare, în detrimentul carierei magistratului procuror.

Deşi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa nu sunt membri ai asociaţiilor profesionale Forumul Judecătorilor din România, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie, aceste din urmă asociaţii au revendicări ce concordă cu cele ale procurorilor din cadrul instituţiei noastre.
Singurii reprezentanţi legitimi şi necontestaţi ai procurorilor sunt membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, apreciem că, condiţiile minimale de la care trebuie să plece orice negociere cu doamna prim ministru sunt abrogarea de îndată a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia chestiunilor referitoare la admiterea la Institutul National al Magistraturii, şi prezentarea unui act al Guvernului României, prezentat public societăţii româneşti, eventual cu valoare juridică (memorandum, etc.) care să statueze un calendar relativ scurt, cu termene ferme, de adoptare a recomandarilor MCV, obligatorii pentru România potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României“, au transmis procurorii constănțeni.

Aceștia protestează iar în cursul zilei de 25 februarie, începând cu ora 16.00, pe treptele Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, timp de jumătate de oră.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*