Primul pas către reabilitarea Cazinoului? Primăria Constanța vrea să facă un Raport de Expertiză Tehnică pentru lucrări urgente la clădirea-simbol a orașului

Cazinoul din Constanța, sau ceea ce a mai rămas din el. FOTO Cătălin SCHIPOR

Monumentul cu care Constanța nu poate să se mai mândrească de 10 ani a intrat din nou în atenția autorităților. Nu încep lucrările, ci doar expertizele.

Primăria Constanța a lansat o consultare de piață pentru estimarea serviciului de elaborare a Raportului de Expertiză Tehnică Preliminară. Cu alte cuvinte, suntem la momentul la care administrația locală nu știe cât costă o astfel de expertiză și este interesată de prețul cel mai bun pentru realizarea ei.

Urmează un Proiect tehnic de execuție a lucrărilor urgente, adică așa-numita conservare a clădirii-simbol.

Cazinoul din Constanța are o istorie zbuciumată. Construcția a început în anul 1904, iar 6 ani mai târziu era gata. Acum se zbate între delăsare, contestații la licitații și pasarea responsabilității de la o autoritate la alta.

Ridicarea Cazinoului a costat, la începutul secolului trecut, 1,3 milioane de lei. În anul 2012, reabilitatea era estimată la 10 milioane de Euro. Banii erau necesari pentru reconstrucția fațadei și a interioarelor, pentru că structura de rezistență era deja îmbunătățită.

Clădirea construită în stil Art Nuveau a văzut toată istoria modernă a Constanței. Cazinoul a fost, pe rând, spital pentru răniții din Primul Război mondial, loc de promenadă pentru bogații momentului, restaurant de fițe sau salon folosit pentru ședințele de Consiliu Local Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*