UPDATE Cod Portocaliu la Constanța. Porturi închise, copaci smulși de vântul puternic și localități rămase fără apă sau curent electric

Furtună pe mare. Valuri la Cazinoul din Constanța
Furtună pe mare. Valuri la Cazinoul din Constanța. FOTO Arhivă

UPDATE Ora 14.55:

In urma unei avarii Enel, in intervalul 14,29 – 14,40, statia de pompare si tratare Palas, de pe b-dul Aurel Vlaicu din Constanta, a ramas fara energie electrica. In aceste conditii, abonatii constanteni din cartierele Energia, Baba Novac, CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Km4-5, Km5, Poarta 6, Abator, Gara, Casa de Cultura, Inel I si Inel II au apa cu presiuni scazute, iar cei de la nivelul blocurilor  – etajele superioare au ramas fara apa deloc la robinete. Dupa realimentarea statiei cu energie, imediat, lucratorii RAJA au repornit pompele de la nivelul statiei, dar avand in vedere  debitul, dar si zona mare deservita, abonatii afectati vor avea apă la robinete la presiuni normale in aproximativ 30 minute (ora 15,10).
In intervalul 14,00 – 14,30, s-au inregistrat mai multe variatii de tensiune, dar si opriri de cateva minute in alimentarea cu energie la mai multe puncte de lucru de pe raza municipiului Constanta: statia de pompare Calarasi, sursele de apa Cismea si Caragea Dermeni. Din fericire, toate aceste caderi de tensiune cu durata de 1-3 minute nu au avut implicatii in furnizarea apei potabile catre abonati.
In continuare, din cauza avariilor Enel, abonatii din Istria, Nuntasi, Pecineaga, Mosneni, Ostrov si Lipnita sunt afectati de lipsa apei potabile.

UPDATE Ora 11.30:

Informații de la SC RAJA SA:

Incepand cu ora 11,05, statiile de pompare aferente localitatilor Pecineaga si Mosneni au ramas fara energie electrica, motiv pentru care abonatii din aceste doua localitati au ramas fara apa la robinete.
Avarii Enel se inregistreaza si la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune de la statiile de pompare apa potabila din localitatile Aliman, Dunareni si Vlahi, dar abonatii din aceste localitati vor avea apa la robinete pana in jurul orei 18,00, alimentarea cu apa catre consumatori facandu-se gravitational din rezervoarele de la nivelul statiilor.
In continuare, din cauza avariilor Enel, abonatii din Istria, Nuntasi, Crucea, Pecineaga si Mosneni sunt afectati de lipsa apei potabile.

UPDATE Ora 10.30:

Informații de la SC RAJA SA:
Echipele Enel au remediat avaria de la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune de la statiile de pompare din Mihail Kogalniceanu si Valu lui Traian si s-a reluat furnizarea apei potabile catre abonatii din cele doua localitati.
Avarii Enel se inregistreaza si la Ostrov si Lipnita, dar abonatii din aceste localitati vor avea apa la robinete pana in jurul orei 12,00, alimentarea cu apa catre consumatori facandu-se gravitational din rezervoarele de la nivelul statiilor.
In continuare, din cauza avariilor Enel, abonatii din Istria, Nuntasi si Crucea sunt afectati de lipsa apei potabile.
Situația localităților fără curent electric, conform ENEL:

Din cauza condiţiilor meteo deosebite, a viscolului și caderilor masive de zăpadă (cod portocaliu), au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii Enel Distribuţie Dobrogea.

În data de 17 ianuarie, la ora 10:00, situaţia se prezenta astfel:
– în judeţul Constanța sunt nealimentate total 7 linii electrice aeriene de medie tensiune, 9 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 126 posturi de transformare, fiind afectate 23 localităţi (Hârșova parțial, Ciobanu parțial, Gârliciu, Băneasa parțial, Potârnichea, Canlia, Cerchezu, Almalău, Ostrov, Bugeac, Lipnița, Coșlugea, Mircea Vodă, Zenovia, Azizia, Saligny, Castelu, Nisipari, Nazarcea parțial, M. Kogălniceanu parțial, Miorița, Basarabi , Poarta Albă).
– în judeţul Tulcea sunt nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 16 posturi de transformare, fiind afectate 4 localităţi (Cerbu, Sâmbăta, Slava Rusă , Slava Cercheză).
– în judeţul Călăraşi sunt nealimentate total 19 linii electrice aeriene de medie tensiune, 14 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 430 de posturi de transformare, fiind afectate 15 localităţi (Sohatu, Budești, Frumușani, Dor Mărunt, Coconi, Curcani, Lupsanu, Răzvani, Cuza Vodă, Sărulești, Belciugatele, Dragalina, Radu Negru, Ciocănești, Dorobanțu).
– în judeţul Ialomița sunt nealimentate total 2 linii electrice aeriene de medie tensiune, 2 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 125 posturi de transformare, fiind afectate 12 localităţi (Condeești, Bărbătescu, Coșereni, Sintești, Axintele, Bărcănești, Movilița, Cocora, Borănești, Țăndărei, Ciochina , Andrășești).
În toate zonele și în municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.
Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

În pofida condiţiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 80km/h şi a condiţiilor de circulaţie rutieră dificile, a drumurilor blocate si a lipsei vizibilitaţii în teren (câmp) sub 50 metri, echipele Enel Distribuție Dobrogea şi ale contractorilor lucrează neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Colaborăm cu autorităţile locale, cu care păstrăm un contact permanent şi care sprijină intervenţia echipelor Enel.

UPDATE Ora 10.00:

La ora 09,57, echipele Enel au remediat avariile de la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune de la statiile de pompare din localitatile Mihai Viteazu si Nicolae Balcescu. Imediat, s-au pornit pompele si s-a reluat furnizarea apei potabile catre abonatii din cele doua localitati.
In continuare, din cauza avariilor Enel, abonatii din Istria, Nuntasi, Crucea, Mihail Kogalniceanu si Valu lui Traian sunt afectati de lipsa apei potabile.
Un microbuz de pasageri a ieșit de pe drumul Valu lui Traian – Constanța din cauza carosabilului alunecos.
Microbuz ieșit în decor. FOTO InfoTrafic
Microbuz ieșit în decor. FOTO Andrei Alexandru

UPDATE Ora 9.30:

– 31 localități fără curent electric – Garliciu, Ciobanu, Ghindăreşti, Castelu, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Ostrov, Cerchezu, Potârnichea, Hârşova, Băneasa, Canlia, Almalău, Buceag, Lipnita, Coslugea, Mircea Vodă, Saligny, Nisipari, Nazarcea, Mihail Kogălniceanu, Mioriţa, Cogealac, Tariverde, Crucea, Topalu, Saraiu, Siriu, Galbiori, Nicolae Balcescu, Dorobantu;
– 1 persoană blocată în trafic în zona Gura Dobrogei;
– DJ226B este blocat ca urmare a producerii fenomenelor periculoase;
– au fost afectate 16 reţele de medie tensiune iar pentru remedierea acestor avarii se va interveni în cursul zilei de astăzi, după ora 07:30.

Informații de la SC RAJA SA:

Incepand cu ora 09,15, statiile de pompare aferente localitatilor Istria, Nuntasi si Mihai Viteazu au ramas fara energie electrica, motiv pentru care abonatii din aceste localitati au ramas fara apa la robinete. Si abonatii din localitatea Crucea au ramas fara apa incepand cu ora 09,10 din cauza caderii de tensiune de la statia din localitate.

In intervalul 09,25 – 09,33 s-a inregistrat o cadere de tensiune si la sursele de apa Caragea Dermeni din Constanta, fara a avea implicatii in furnizarea apei potabile, deoarece in acest interval scurt, alimentarea s-a facut din rezervoarele de la nivelul surselor.

La ora 09,15 a revenit tensiunea la statia de pompare din localitatea Mereni si imediat, s-a reluat furnizarea apei catre abonatii din localitate.

UPDATE Ora 9.00

Anunț SC RAJA SA:

Din cauza vantului puternic, la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune s-au inregsitrat mai multe avarii. Fara energie electrica statiile si sursele de apa ce asigura alimentarea cu apa a abonatilor nu pot functiona. Astfel de situatii s-au inregistrat la:

– Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu: incepand cu ora 08,10, din cauza unei avarii Enel statiile de pompare din cele doua localitati au ramas fara energie, motiv pentru care abonatii din Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu au ramas fara apa la robinete;

– Valu lui Traian: de la ora 08,28 statia de pompare aferenta localitatii a ramas fara energie, fiind afectata alimentarea cu apa a localitatii;

– Mereni: de la ora 01,00 s-a sistat furnizarea energiei la statia de pompare din localitate, iar abonatii au ramas fara apa.

Pentru toate aceste situatii, imediat, au fost anuntati reprezentantii Enel, care au dat asigurari ca vor interveni.

Asiguram toti consumatorii din localitatile afectate de lipsa apei din cauza disfunctionalitatilor de la nivelul sistemelor de alimentare cu energie, ca lucratorii RAJA vor relua imediat alimentarea cu apa la parametrii normali, dupa ce echipele Enel vor remedia avariile și vor realimenta cu energie statiile de pompare

UPDATE Ora 0.30: În ultimele ore au avut loc mai multe incidente cauzate de vântul puternic. Pe DN 39, între Eforie Nord și Eforie Sud a căzut un stâlp. Acesta a blocat parțial circulația timp de aproape o oră.

Vijelia a făcut ca 6 copaci să fie culcați la pământ: 2 în Constanţa, 1 între Eforie Nord şi Agigea, 1 între Staţiunea Venus şi Staţiunea Jupiter, 1 în Adamclisi și unul la Costineşti.

La ora 20.15 au fost suspendate manevrele în Portul Midia, iar Porturile Constanța Fluvial, Mangalia și navigația pe Canalul Dunăre Marea Neagră au fost închise de la ora 20.30. Autoritățile spun că de vină este vântul puternic, care suflă cu Forța 7 pe scara Beaufort.

Citește și: Pleci la drum pe Codul Portocaliu de viscol? Amenda maximă pentru lipsa anvelopelor de iarnă este de 2100 lei

Estimările meteorologilor spun că viteza vântului va atinge punctul maxim abia duminică dimineață și atunci va ninge viscolit.

Vremea se va răci faţă de noaptea precedentă. Cerul va fi acoperit. Pe arii extinse vor fi precipitaţii mixte în zona costieră favorizând depuneri de polei şi ninsori în rest.Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 25-30 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla moderat cu intensificări la tare, cu viteze ce vor depăşi la rafale 65-75 km/h, viscolind ninsoarea. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 şi 1 grade.

“Rugăm conducătorii auto să evite pe cât posibil conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dat fiind riscul implicării în evenimente rutiere nedorite”, au precizat autoritățile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*