FOTO VIDEO Plantare-record în județul Constanța. Reprezentanții Primăriei Cumpăna alături de voluntari au sădit 10.000 puieți de salcâm

Plantare de salcâmi la Cumpăna. FOTO CTnews.ro
Plantare de salcâmi la Cumpăna. FOTO CTnews.ro

A fost forfotă mare pe malul stâng al canalului Dunăre-Marea Neagră, în dreptul comunei Cumpăna. Zeci de localnici, voluntari, activiști din diverse ONG-uri și elevi ai  Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu au plantat salcâmi pe cateva hecater de teren la marginea localității.

“În 2008 am pornit prima dată la plantat pe aceste trei hectare, teritoriu care aparține comunei Cumpăna, o mică pădurice de salcâmi. Oamenii certați cu legea și care nu iubesc natura, au băgat caprele și oile și-au mâncat puieții care au fost plantați o dată și încă o dată, în 2014. Pentru că suprafața aceasta de teren era liberă și pentru că nu trebuie să o lăsăm să devină loc pentru depozitarea gunoaielor și pentru că ne trebuie natură, copaci și verdeață, am solicitat sprijinul Ocolului Silvic Constanța. Clubul Rotary Pontus Euxinus Constanța a venit cu banii și-a plătit o parte din cei zece mii de puieți pe care i-am luat de la Ocolul Silvic” spune primărița din Cumpăna, Mariana Gâju.

Au fost aleși salcâmii pentru împădurire din mai multe moltive, primul și cel mai important fiind viteza de creștere: în 2 ani un salcâm poate ajunge la înălţimea de 2-3 metri şi are un ritm alert de înmulţire. În 3-4 ani de la plantare, puieții de salcâmi deja devin o pădure în toată regula.

Apoi, salcâmul nu este un pom pretențios: specia a fost introdusă în ţara noastră în anul 1852 (originară din America de Nord), un mare avantaj al ei fiind adaptabilitatea foarte mare la orice tip de sol, chiar şi la cele care prezintă o valoare agricolă slabă. Adică, pământ galben, cum i se mai spune la țară.

Un al treilea avanataj – dar nu cel din urmă – este prietenia salcâmilor cu albinele, mierea de salcâm fiind una dintre cele mai apreciate produse apicole atât de cei din industrie, cât şi de consumatori. 

“Avem Jandarmeria lângă noi, Departamentul Egalitate de Șanse al Femeilor Social Democrate din Constanța, Tinerii Social Democrați cărora le-am lansat invitația ieri, și – în principal – locuitorii comunei Cumpăna. Elevii Liceului Nicolae Dumitrescu din localitate sunt baza !” spune cu mândrie nedisimulată, Mariana Gâju, edilul localității Cumpăna.

Salcâmii au fost procurați prin grija administrației publice locale a comunei Cumpăna, cu sprijinul Direcției Silvice Constanța. Fiecare groapă a fost săpată la 40 de centimentri adâncime, până s-a ajuns ajuns la pământ ud. Un voluntar a ţinut copăcelul, altul a astupat groapa cu pământul scos mai devreme, l-a bătătorit cu picioarele iar la final a făcut un muşuroi în jurul puietului, cu pământul rămas de pe margine. La sfârşit fiecare pomişor a trebuit udat şi eventual să mai dea ceva pământ pe lângă tulpiniţă, ca să fie siguri că prinde.

Florin Băcioiu, antrenorul echipei de rugby a făcut socotelile la sfârșit.

“Nu ni s-a dat o normă; fiecare a făcut cât a putut. Echipa de rugby din Cumpăna a făcut 4 rânduri. Sunt aproximativ 60-70 de metri, înmulțit cu 4… s-a adunat ceva. Un pom la aproape 1 m de altul, am pus. Unii copii au ținut puieții, unii au astupat găurile,ceilalți au călcat pe lângă tulpină. Sper că pomii aceștia să crească odată cu copii”, a explicat Băcioiu pentru Constanța NEWS. 

La final am aflat că pe lângă albine, florile salcamului mai atrag și diverse specii de fluturi iar florile albe de salcâm au un miros ce aduce aminte de condimente aromate și de dulceață.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*