FOTO VIDEO Prețuri mici pentru gigacalorie la Cernavodă. Primăria vine în ajutorul localnicilor cu extinderea rețelei de termificare a orașului

Știați că trei sferturi dintre români se încălzesc cu sobe în care ard lemne, cărbuni și gaze naturale ? Pe aceștia “îi lasă reci” toată tevatura privind creșterea “prețurilor locale de referință” ale căldurii din rețelele de termoficare. Însă pe harta încălzirii României există un oraș unde lucrurile stau altfel: Cernavodă. Nu doar că agentul termic este mai ieftin aici față de alte zone din țară, dar Primăria extinde sistemul de încălzire centralizat spre toate cartierele periferice ale orașului. Adio sobe și adio lemne! Confortul termic al mileniului trei intră în toată casele!

Marian Iordache este consilierul primarului din Cernavodă. Am discutat detaliile despre proiectul de termoficare generalizată care este în derulare, în tot orașul.

“Cernavodă are un sistem de încălzire centralizat în acest moment, și beneficiază de o resursă importantă, respectiv energia termică produsă de Centrală Nuclearo-Electrică la un preț rezonabil și-n condiții destul de bune. Cantitatea de energie pe care Centrala o produce în acest moment asigura apa caldă și căldura tuturor abonaților care sunt branșați în prezent, dar propunerea Primăriei – care a fost făcută în urmă cu 2-3 ani de zile și reluată anul trecut către Ministerul Dezvoltării Regionale – a fost aceea de a extinde rețeaua de alimentare cu energie termică în tot orașul. Astfel încât toți consumatorii industriali sau casnici din Cernavodă să beneficieze de energie termică în sistem centralizat. Dacă în alte localități și-n alte zone din țară tendința este de a se merge pe un sistem individualizat sau pe un cvartal ori pe o scară de bloc, la Cernavodă se pune problema ca acest sistem centralizat să se dezvolte, să crească din punct de vedere calitativ și cantitativ” spune Marian Iordache.

L-am găsit la Primărie, cu un vraf de dosare în brațe și pe inginerul Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic-Investiții. Știe aproape pe de rost termoficarea oraşului.

“Proiectul se referă la construirea a patru puncte termice noi. Va acoperi cartierul nou din partea de nord a orașului Cernavodă și vor fi realizate rețele termice secundare ce vor deservi cele patru puncte termice nou-construite, însumând o lungime de 10 km. Se va asigura racordarea a peste 50 de locuințe prin acest proiect. Conductele sunt de ultima generație, respectiv conducte din oțel pre-izolate termic pentru eficiență termică ridicată și la nivelul de calitate actual. E un proiect început anul trecut pentru care am avut și finanțare din partea bugetului de stat prin MDRAP, ar fi fost preconizat să fie finalizat anul în curs; se parte că datorită dificultăților din partea Ministerului Dezvoltării privind finanțarea proiectului au fost întârzieri pentru proiectul în curs. Dar se va finaliza în cursul anului următor” spune inginerul Bănuță.

Orașul Cernavodă dispune de un sistem centralizat de alimentare cu căldură în continuă extindere având în vedere resursele termo-energetice provenite de la Centrala Nucleară. În acest context se are în vedere înlocuirea treptată a actualelor sisteme locale de încălzire care folosesc în principal lemnul și combustibilul lichid și mai rar energia electrică (în zona nu există gaze naturale). Implementarea sistemului are în vedere îmbunătățirea confortului termic pentru locuitori, instituții și agenți economici, creșterea nivelului de civilizație și de eficiență economică.

“Se desfășoară două investiții în același timp. O investiție este făcută chiar de către producătorul de energie termică – vorbim aici de Centrala Nuclearo-Electrică – și pe aceasca cale, în numele Primăriei eu aș dori să le mulțumesc pentru faptul că au luat această inițiativa : dezvoltă centrala termică proprie adică vor avea un aport de energie termică mai mare pentru oraș, care va duce la asigurarea cu energie termică (începând cu 2019) a TUTUROR locuitorilor din Cernavodă” spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

În Cernavodă sunt 28 de puncte termice: 9 aparțin primăriei, 11 puncte aparțin Centralei Nuleare iar 8 puncte sunt ale altori consumatori. Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din orașul Cernavodă asigura în momentul de față necesarul de căldură și apă caldă la un număr de cca 3200 apartamente și 10.500 persoane.

“Extinderea rețelelor termice va fi terminată în cursul anului 2018, însă nu toată lumea va beneficia de agent termic întrucât Centrală Nucleară la momentul actual, nu poate să asigure acest surplus pentru extinderile realizate. Însă există la primărie un Program de Termoficare și Confort care se va-ntinde până-n anul 2020; până-n acel moment noi ne propunem să definitivăm tot ce-nseamnă rețea termică ca și extindere, în orașul Cernavodă. În paralel, operatorul local de termoficare lucrează și va avea în fiecare an un program de reabilitare a rețelelor care sunt destul de vechi (avem rețele vechi de 30 de ani) inclusiv pe apă/canalizare” a declarat pentru Constanța NEWS Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic-Investiții din primăria Cernavodă.

Pe viceprimarul Șerif Carjali l-am găsit pe strada I.D. Chirescu, unde câteva utilaje săpau șanțuri pentru conductele noi.

“Tragem conducta pe toată strada și facem racorduri în fața fiecărei curți, astfel încât să se poată racorda oricare cetățean. Fiecare cum vrea, dar nu cred că mai vrea să stea cineva la încălzirea cu lemne când agentul termic este foarte ieftin, la poarta lui. Și chiar este foarte ieftin față de toată România ! De-acum, și casele vor avea calorifere și căldură. În doi ani – maxim ! – toți vor avea căldură” declara optimist viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Particularitățile sursei primare de energie care alimentează întregul sistem de termoficare din Cernavodă precum și faptul că rețelele termice sunt în majoritate noi, cu pierderi de căldură reduse, au condus la obținerea unui preț foarte scăzut pe gigacalorie, fiind cel mai mic din țară. Aceste aspecte tehnico-economice și de civilizație urbană justifică măsurile care vizează extinderea sistemului de termoficare prin proiectarea și execuția de noi puncte termice și rețele secundare pentru încălzire și apă caldă de consum.

Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă, ține să puncteze: “Cel mai important este că e un sistem relativ nou și că Primăria privește-n perspectivă și realizează rețele cu alimentare cu energie termică în perspectiva branșării la centrala termică nouă a Centralei Nucleare. Eu cred că e un proiect interesant de dezvoltare, poate fi un exemplu pentru alte comunități iar din punctul de vedere al conusmatorului cernavodean cred că atât confortul cât și prețurile la care este asigurat acest confort sunt foarte atractive și-i determina pe oameni să rămână în sistemul centralizat.”

Singură, Primăria din Cernavodă n-ar fi putut să finanțeze lucrarea de termoficare, de o asemenea anvergură. Așa că municipalitatea a apelat la ajutorul Ministerului Dezvoltării Regionale, pe un proiect în care i-au fost alocate inițial 16 milioane de lei. După licitații, suma a mai scăzut undeva la 11 milioane de lei. Ministerul Dezvoltării este cel care asigură mare parte din sumele necesare dezvoltării rețelei iar primăria Cernavodă a împărțit întregul proiectul în cinci pachete mari de lucrări.

“Patru din cele cinci pachete sunt foarte avansate, la două dintre ele lcurarile s-au încheiat, la alte două lucrările sunt în proporție de 90% executate iar la cel de-al cincilea lucrările sunt cam la 50% în acest moment dar există promisiunea că-n primăvară, după ce trece vremea rea, să se finalizeze aceste lucrări” spune consilierul primarului din Cernavodă.

Iar Silviu Bănuță vine cu completări: “La termoficare se sapă sub adâncimea de-ngheţ care este la 80 cm sub pământ, dar în unele locuri ajungem și la 1,20 m sau 1,30 m – astea fiind date de curbele de nivel ale orașului, întrucât suntem pe o zonă de dealuri. Din nefericire nu avem un teren plan. Asta e… solul din Cernavodă e plin de provocări. Solul ne-a creat destul de multe probleme la execuție, cu sprijniri de maluri; inclusiv la partea de compactare: s-a adoptat o compactare cu utilaje mecanizate astfel încât să se elimine pericolul de prăbușiri de maluri și eventuale accidente. Am dat de cămine vechi la andacimi mari în sol… în fine, toate acestea ne-au adus niște dificultăți în programarea lucrării, care avea o durata relativ scurtă de execuție – erau undeva la o luna. Se pare că acest lucru ne-mpinge puțin către iarnă…”oftează amar șeful serviciului Tehnic-Investiții din primărie.

Chiar și așa, lucrurile însă nu se opresc, iar planurile Primăriei Cernavodă sunt mari și “pe picioarele lor”.

“Până la sfârșitul mandatului vrem să termoficam tot orașul: asta este planul nostru. Am spus că până la sfârșitul anului definitivăm lucrarea pentru c-avem și fonduri de la Guvern și să putem să încasăm banii și de-acolo” a declarat pentru Constanța NEWS viceprimarul Cernavodei, Șerif Cîrjali.

Pariul pe care-l face Cernavodă cu termoficarea este câștigat, pentru că încălzirea centrală este cu atât mai rentabilă cu cât are mai mulți clienți. Ar trebui să fie mai rentabilă decât orice altceva în aglomerările demografice. Ori, asta face Primăria: lărgește rapid baza de clienți a orașului. Și pe termen lung, va câștiga.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*