FOTO VIDEO Primăria Cernavodă onorează prezența Jandarmeriei în oraș. Clădirea forțelor de ordine, reabilitată pe banii municipalității

Vechiul sediu al jandarmeriei din Cernavodă era impropriu desfășurării activităților, așa că a intrat în reabilitare

Când o clădire se degradează în timp până la distrugere, parcă și amintirile mor odată cu ea. Ne sunt dragi clădirile vechi pentru că au parfum de epocă și o eleganță indiscutabilă față de “cuburile” făcute în vremea comunismului, și înfrumusețează orașul dându-i acel aer unic, de “bon ton”.

Cernavodă are multe clădiri vechi și luptă să le țină în viață, pentru că nu vrea să rămână fără ele. Clădirea în care a funcționat Jandarmeria, este una dintre acestea.

Situată pe stradă Lt. Ioan Mușat, clădirea a fost construită la începutul secolului trecut în stil eclectic cu influenţe din Europa Apuseană. E genul de “casă frumoasă” și are ca elemente decorative ancadramente la ferestre şi la intrarea principală, din stuc. Construcția s-a degradat în timp, iar imobilul și-a pierdut strălucirea de altădată.

“Clădirea aceasta a fost pe timpul lui Ceaușescu, biroul Cooperativei Dobrogene. Apoi a fost lăsată în paragină; s-a reparat cât s-a putut și li s-a dat jandarmilor. În timp, clădirea s-a deteriorat și condiția a fost să-i ajutăm să o repare, că acolo nu mai pot sta. Va dați seama … noi avem o colaborare bună cu Jandarmeria și am făcut tot ce este posibil să-i rezolvăm” spune viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali.

Cine e curios să privească cu atenţie clădirea de pe strada Lt. Ioan Mușat pe toate laturile sale, nu are cum să nu observe, mai ales în partea superioară, avariile care odată cu trecerea timpului se vor accentua cu siguranţă. Arhitecții, dar și constructorii, spun că uzura generală a unei clădiri o dă media uzurii tuturor elementelor componente, iar analiza gradului de uzură a clădirii este obligatorie.

“Eu am intrat în clădire … podelele, pereții, totul este insalubru. Trebuie făcută o expertiză și văzut ce lucrări trebuiesc făcute ca să o rezolvăm pentru totdeauna, nu să o cârpim provizoriu” spune viceprimarul Șerif Cîrjali.

Din păcate construcțiile noastre nu sunt veșnice și indestructibile, ci, din contră, sunt pieritoare și supuse degradării odată cu trecerea timpului; unele mai încet, altele mai repede, în funcție de multe condiții, unele prielnice, altele adverse existenței lor.

Procesul de degradare se manifestă de cele mai multe ori, începând de la suprafețele de contact ale construcțiilor cu mediul înconjurător. Așa s-a întâmplat și pe strada Lt. Ioan Mușat, iar primăria din Cernavodă s-a văzut nevoită să le caute jandarmilor un alt sediu.

“Le-am dat o altă locație, în curtea liceului, la fosta cantină, o locație frumoasă. Acolo le-am făcut birouri și camere exact cum ne-au cerut și i-am mutat acolo provizoriu, după care Primăria a promis că va reabilita clădirea asta. Primarul se gândește chiar la niște fonduri europene pentru ea și vom muta jandarmii înapoi. Cred că într-un an, un an jumătate îi vom muta înapoi pe jandarmi” a declarat pentru Constanța NEWS viceprimarul Șerif Cirjali.

Când va începe reabilitarea vechii clădiri din Cernavodă, constructorii vor fi atenți la structura de rezistență care trebuie să fie trainică. Informații pertinente în acest sens poate oferi doar un expert în construcții, în urma realizării unui studiu detaliat. Tot expertiza oferă sfaturile în ceea ce privește recompartimentarea interiorului, în vederea adaptării funcționalității lui la nevoile noilor locatari. Cele mai frecvente probleme ale unei clădiri vechi sunt: fundația instabilă sau cu infiltrații, pardoseli și pereți cu suprafețe neuniforme, instalația electrică veche, instalația de canalizare, tâmplăria veche care trebuie înlocuită în întregime și, nu în ultimul rând, acoperișul, în majoritatea cazurilor din țiglă ceramică. Lucrările necorespunzătoare de betonare sau zidărie, învelitori și terase, tencuieli exterioare și interioare, instalații de apă și canal pot genera accelerarea fenomenului de uzură a clădirii. Așa că toate trebuie revizuite și refăcute cu atenție.

Reabilitarea presupune aducerea vechii clădiri la parametrii iniţiali de funcţionare, în timp ce restaurarea se referă la respectarea cu stricteţe a finisajelor şi arhitecturii originale. Vorbim în special în aceste cazuri despre acel şir lung de operaţii complicate, ce au ca rezultat final o clădire sclipitoare, ca și nouă, dar respectând estetica originală. De cele mai multe ori, restaurarea unei case vechi poate costa mai mult chiar decât construirea de la zero a uneia noi. Dar Cernavodă ține la clădirile care au făcut istorie și vrea să le salveze pentru a le da și generațiilor viitoare.

În funcție de gradul de renovare, constructorul va avea de ales dintre mai multe proceduri tehnice, unele mai complicate, altele mai simple. De exemplu, tencuiala: în funcție de starea ei, lucrările de reabilitare pot merge de la simple chituiri până la îndepărtarea completă a vechii tencuieli și aplicarea uneia noi. La interior, refacerea podelelor presupune ori instalarea unui parchet nou, ori recondiționarea celui vechi. Alteori se optează pentru dușumea în locul parchetului, care poate fi recondiționată prin vopsire, aceasta fiind cea mai simplă soluție. Acoperișurile și mansardele pot fi și ele recondiționate cu succes, prin alegerea unui acoperiș din țiglă sau din tablă ce imită țigla sau pur și simplu doar prin înlocuirea țiglelor sparte și repararea acoperișului.

Când toate acestea se vor termina, bătrână clădire din strada Lt. Ioan Mușat își va recăpăta strălucirea de odinioară. Iar jandarmii vor reveni în vechea casă, în timp ce orașul se va mândri că a mai salvat o bijuterie arhitecturală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*