FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a obținut banii pentru reabilitarea termică a blocurilor din oraș. Locatarii nu plătesc nimic pentru lucrări și vor avea facturi mai mici la căldură

Primăria Cernavodă a început anveloparea termică a blocurilor. FOTO CTnews
Primăria Cernavodă a început anveloparea termică a blocurilor. FOTO CTnews

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe rămâne un vis frumos pentru milioane de români. În faţa Uniunii Europene, România şi-a luat angajamentul că va izola toate cele 85.000 de blocuri vechi înainte de finalul lui 2020. Până acum însă, realizările nu depăşesc 4%.

Primăria din Cernavodă apasă totuși pedala de accelerație la Programul de Anvelopare a Blocurilor și crește viteza de execuție a lucrărilor. Este vorba de izolarea cu polistiren a locuințelor din orașul de pe malul Dunării, care a fost începută anul trecut și sistată pe parcurs din cauza unor obstacole ivite pe drum. Primăria a obținut banii necesari de la Guvern și acum demarează lucrările odată cu vremea caldă, propice construcțiilor de orice fel.

“Avem 3 blocuri pe Strada 24 Ianuarie, care sunt undeva la 90-95% finalizate (se încheie anul asta) și mai avem încă un bloc pe Strada Răsăritului care are mai multe probleme și n-am reușit să-l finalizăm, dar avem fonduri ca să terminăm lucrarea: blocul nr 9, care are probleme structurale. S-au făcut toate demersurile, avem documentația doar că mai întâmpinăm o construcție neautorizată pe bloc și suntem într-un litigiu; așteptăm să se finalizeze procesul pentru că acea constructie să fie desființată și să se elibereze frontul de lucru ca să-l finalizăm anul acesta”, explică Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic – Investiții din Primăria Cernavodă.

Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă una dintre cerințele Uniunii Europene de eficientizare energetică și reducere a emisiilor de noxe, la care țările membre, inclusiv România, s-au angajat prin tratatele de aderare.

În cadrul programului, se realizează mai multe lucrări de reabilitare termică a anvelopei, ce presupun: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă și izolarea termică a planşeului peste subsol. Cetăţenii nu plătesc niciun leu. E promisiunea primăriei din Cernavodă care are în plan să izoleze termic toate blocurile din oraș. Gradual, în viitorul apropiat. Deocamdată edilii se luptă cu unii localnici care le creează necazuri și frânează progresul lucrărilor.

“De exemplu, la blocul 9 este un cetățean care și-a făcut deasupra un fel de magazie, un fel de acoperiș în care ține toate cele… Constructorul a zis “dom’le, dați-mi blocul la forma la care să pot să termin de construit și de reparat” și nu i s-a dat. Noi l-am dat pe cetățean în judecată, procesul s-a tărăgănat anul trecut și s-au pierdut banii. Anul acesta, Guvernul ne-a dat din nou banii pentru blocul 9. Domnul primar a fost și a făcut presiuni la minister pentru că cetățenii de acolo, din blocul acela, vin continuu la Primărie “Dom’le, terminați-l! E la jumătate făcut!” Anul acesta ne-au dat restul de bani pentru 3 blocuri: blocul 9 și mai sunt încă două blocuri care tot așa au mici lucrări de terminat, deci nu sunt de la zero”, spune viceprimarul Șerif Cîrjali.

În toată țara mii de blocuri au fost sau sunt în curs de reabilitare, însă nu în condiții la fel de bune pentru locatarii lor. În timp ce unii se îndatorează pe mai mulți ani, cernavodenii nu plătesc nimic. Deși cadrul legal de bază este același, el permite intervenția decidenților locali, adică a consilierilor și primarului. La Cernavodă, locatarii blocurilor reabilitate termic nu plătesc nimic, cota asociației de proprietari fiind preluată integral de Primărie. Lucrările nu sunt grele, însă apar complicații pe drum, când constructorii ajung la fața locului. De exemplu, bătaia mare de cap la Cernavodă, este cu blocul nr 9.

“Un locatar de la etajul 4 a realizat un acoperiș parțial, doar deasupra apartamentului pe care-l deține. Fiind un bloc-terasă a pus un acoperiș șarpantă fără să aibă autorizație de construire. Lucrarea de anvelopare nu se poate finaliza fără ca acel front de lucru să fie pus la dispoziție ca să putem să implementăm proiectul. Adică, trebuie să fie desființată construcția ca noi să putem să realizăm toate straturile izolatoare la terasă, să putem să facem acoperișul de tip terasă să fie funcțional și la standardele de calitate de astăzi”, explică inginerul Silviu Bănuță. 

Acum edilii l-au dat în judecată pe locatar și așteaptă termenul următor din proces. Și constructorii bat pasul pe loc…

Există dispoziții în vigoare referitoare la eficiența energetică a imobilelor de locuit în comun care impun praguri termice. De exemplu, Legea nr 230/2007 spune că indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri. Cu alte cuvinte, dacă se schimbă termopanele blocului, trebuie schimbate toate ferestrele apartamentelor, fără nicio excepție.

Locatarii nu-și doresc să aibă o viață mai bună?

“Ne-am apucat de anvelopat și oameni pe care-i cunoșteam, nu-mi venea să cred, nu voiau să ne dea voie să schimbăm tâmplăria, să ne urcăm pe acoperiș. Programul este un tot unitar: “anvelopare, schimbarea tâmplăriei de PVC, acoperiș, subsol” fără ca locatarul să dea vreun ban. După ce că-i gratis, ne mai pun și bețe-n roate. Unii aveau balcoanele închise, nu voiau să schimbe că aveau culoarea maro și nu voiau să pună albă, cu toate că dăduseră semnătură că sunt de acord pentru anvelopare. Au fost tot felul de probleme: în contract se spunea că toată lumea este de acord să se schimbe tâmplăria veche la geamuri și erau cetățeni care nu voiau. La un alt bloc nu voiau acoperișul. La un alt bloc nu voiau subsolul. Vă dați seama că asta ne-a întrerupt, deci… După ce că totul a fost gratis, ne puneau și bețe-n roate, și probleme. Dacă mai facem încă 9 blocuri vom lua toate semnăturile întâi, să nu ne mai întârzie”, spune cu năduf Șerif Cîrjali.

Reabilitarea termică înseamnă creşterea performanţei energetice a clădirilor prin aplicarea de materiale termoizolante pe pereţii exteriori, planșeul peste subsol, pe terase şi prin modernizarea instalaţiilor de încalzire, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu altele mai performante energetic.

Măsurile de reabilitare termică urmăresc îmbunătăţirea confortului termic în locuinţe şi totodată reducerea consumurilor energetice ale clădirii. Un studiu efectuat de Ministerul Dezvoltării pe un bloc cu zece etaje a constatat că prin pereţii exteriori se pierde aproximativ 33% din energia termică totală consumată, prin acoperişul şi planşeul peste subsol neizolate se pierde aproximativ 11%, iar restul pierderilor sunt prin ferestre şi uşi.

Reabilitarea energetică a imobilelor obține o scădere a consumului de energie (şi implicit a costurilor de întreţinere) cu aproximativ 40-60% din valorile actuale, reducerea emisiilor poluante generate de consumul de energie şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a confortului termic.

Lucrările de anvelopare a blocurilor care se fac în Cernavodă, sunt parte dintr-un program național, însă reabilitarea termică a blocurilor se poate face și pe fonduri europene. În cazul acesta lucrările sunt mai ample, dar și puțin mai complicate.

“Mai există și o linie de finanțare pe proiecte europene, dar acolo trebuie asociații întregi de proprietari să se înscrie pentru tipul acela de program, care e mult mai complet și ar oferi posibilitatea, pe lângă faptul că facem anveloparea exterioară a blocului, să se schimbe și partea de instalații integral… Zona de lucrări e mult mai variată. Doar că acolo avem nevoie de acordul locatarilor 100% și nu se poate răzgândi nimeni pe parcurs, nu ca la celălalt program, național, unde mergem cu 50% +1 acord din partea Asociației. La programul de anvelopare, dacă cineva nu mai este de acord cu o lucrare, poate bloca un proiect întreg. La varianta asta pe fonduri europene sunt mari avantaje la partea de instalații: gândiți-vă că la blocurile vechi instalațiile acestea reprezintă o problemă… Dar, repet: trebuie să avem sprijinul cetățenilor și să fie și hotărâți. Noi am dori să putem accesa și această linie de finanțare care, la nivel național, nu este foarte solicitată ca și absorbție”, declară pentru Constanța NEWS Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic – Investiții din Primăria Cernavodă.

Locatarii din Cernavodă vor vedea economii mari la factura de întreţinere a locuinţei, mai ales că genul acesta de investiţie se recuperează destul de repede, în 3-4 ani, iar confortul termic se îmbunătăţeşte imediat, indiferent de anotimp. Iarna e cald, iar vara e răcoare. În plus, blocul se alege cu o faţadă nouă și, un amănunt deloc de neglijat, apartamentul reabilitat primeşte certificat de eficienţă energetică, fără de care nicio tranzacţie imobiliară nu va mai fi posibilă în viitorul apropiat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*