Pompierii constănțeni avertizează asupra pericolelor incendiilor de vegetație

Pompierii sting incendiu de vegetatie
Pompierii sting incendiul

Sosirea primăverii şi încălzirea vremii din ultimele zile au făcut ca unii cetăţeni să înceapă activitatea de igienizare a terenurilor şi grădinilor, prin arderea resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, fără respectarea prevederilor legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.
Incendiile de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Din statistica incendiilor înregistrate încă de la începutul acestui an, rezultă faptul că, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi de mirişte este în creştere, fie că vorbim despre ţigări aruncate la întâmplare, din maşină, fie că agricultorii dau foc intenţionat buruienilor care rămân după recoltare, efectul este acelaşi: devastator, în multe cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce poate favoriza propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului;
– Permis de lucru cu focul, obţinut de la primărie.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară(aprobată de cei în drept), pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al Judeţului Constanţa vă reaminteşte măsurile obligatorii ce se impun a fi respectate:

– În situaţia în care se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

– Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri/gospodării) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*