VIDEO Constanța va avea un “Parc de miniaturi” cu 2,5 hectare de spațiu verde și un heleșteu. Decebal Făgădău: “construim un pol de atracție pentru turiști și localnici”

Parcul de miniaturi de la Constanța. FOTO Primăria Constanța
Parcul de miniaturi de la Constanța. FOTO Primăria Constanța

La ce vă gândiți când auziți expresia “parc de miniaturi”? Figurine mici reprezentând personaje celebre? Pitici de grădină vopsiți multicolor? Jucării pentru copii?

Miniaturile dintr-un parc tematic de gen reprezintă reproducerea la scară a unor obiective cu valoare culturală, arhitecturală și istorică majoră, care aduc în lumină importanța patrimoniului cultural a unui oraș sau a unei țări. Istanbul e un exemplu: “Miniaturk” este un parc de miniaturi care reînvie 3000 de ani din istoria Turciei și creează o legătură între trecutul și prezentul acestui popor, din antichitate până în era bizantină, de la Imperiul Otoman și până astăzi.

Parcul conține 126 de construcții la o scară de 1:25 din Istanbul, din Anatolia și de pe teritoriile otomane din afara granițelor Turciei. Ceva mai mare este parcul Minimundus din Klagenfurt (Austria). Acesta are 26.000 de metri pătraţi şi reuneşte peste 150 de miniaturi reprezentând clădiri şi obiective importante din întreaga lume. Și exemplele pot continua.

Constanța vrea să intre și ea în rândul orașelor europene care au un astfel de parc de miniaturi, alături de Istanbul, Klagenfurt, Mini-Europe din Bruxelles și Madurodam din apropiere de Haga (Olanda).

Primarul Decebal Făgădău, conștient că o investiție cu bani de la buget e riscantă din toate punctele de vedere, a plănuit realizarea Parcului de Miniaturi cu bani europeni. Proiectul face parte din obiectivul de investiţie Joint Romanian – Bulgarian Cultural and Historical Heritage – Miniature Park și trebuie să înceapă dintr-un moment într-altul. Lucrurile sunt într-atât de avansate și calendarul într-atât de strict încât Organismul Intermediar de Implementare a atras atenția municipalității ca Hotărârile de Consiliu Local referitoare la parcul de miniaturi să fie adoptate până la 12 iunie 2018, mai ales că acest proiect avea deja aprobată încă din luna octombrie 2017 cofinanțarea de 2%.

Drept pentru care primarul Decebal Făgădău a convocat intempestiv Consiliul Local Municipal într-o ședință care a avut doar două proiecte pe ordinea de zi, ambele referitoare la contractarea și implementarea proiectului transfrontalier româno-bulgar finanțat prin fonduri europene. Adică Parcul de Miniaturi.

“Le-am supus consilierilor locali aprobarea unor condiți de formă legate de proiectul parcului de miniaturi ce va fi amplasat în parcul Tăbăcărie. Vom utiliza fonduri europene pentru ca pe această suprafață aridă și neatractivă din parcul Tăbăcărie să aducem pământ vegetal, să punem gazon, să construim un sistem de irigații, un sistem de iluminat public, un sistem de siguranță și chiar să facem un luciu de apă artificial și evident să amenajăm acest colț de Românie astfel încât într-o zonă total neatractivă, în care astăzi nu este aproape nimeni, să fie oameni atât din Constanța cât și turiști, care să se bucure de parcul nostru”, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă susținută imediat dupa ședința de Consiliu Local.

Miniparcul de Miniaturi pentru care se zbate atât de tare edilul Decebal Făgădău va fi construit în Parcul Tăbăcărie și, promite primarul, va duce la creșterea spațiului verde cu aproape 1.500 de metri pătrați. Amplasamentul a fost hotărât în zona întrării în Satul de Vacanță, dinspre bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

”Va fi amplasat în spatele fostului “Zodiac”, exact unde sunt acum aleile betonate, în zona de confluență dintre Satul de Vacanță – care numai de vacanță nu a ajuns – și Parcul Tăbăcărie; în această zonă ne dorim să construim un pol de atracție pentru turiști și pentru locuitorii din Tomis Nord”, spune edilul constănțean.

Parcul va fi realizat din ansambluri modulare din lemn și materiale ușoare, mobilier urban din lemn și metal, iar aleile pietonale vor fi asamblate din materiale prefabricate, cu interspații în care va fi semănat gazon.

Vegetația va fi formată din arbuști de talie mică, iar coloritul va fi divers pe toată perioada anului. Nu se vor tăia copacii existenți și nici nu se vor turna betoane în zona amenajată a parcului. De asemenea, proiectul prevede și realizarea unei oglinzi de apă, sub formă unui bazin dotat cu pompe de recirculare.

Toate amenajările ce vor fi realizate au un caracter neinvaziv și nu se vor percepe taxe pentru vizitatori. Bine-bine, dar ce vor înfățișa miniaturile din parc? La Istanbul sunt clădiri din istoria Imperiului, la Bruxelles sunt construcții reprezentative pentru cultura Țărilor-de-Jos, la Madurodam ai ocazia să admiri faimoasele peisaje ale Olandei în timp ce afli detalii interesante din istoria ţării. În Tăbăcărie ce vom vedea? Decebal Făgădău a ales să păstreze discreția.

“Acest proiect este extrem de important pentru orașul nostru pentru că, utilizând o sumă de mai puțin de 25 de mii de euro din banii noștri, ai constănțenilor, putem avea două hectare de parc redate oamenilor. Nu ne-am propus distrugerea parcului și-a spațiului verde ci din contră, conservarea lui și dacă vreți, îmbogățirea orașului nostru cu această zonă și cu o nouă atracție turistică.

Vreau să le mulțumesc consilierilor locali pentru că au răspuns comunicării mele intempestive cu toate că, pe alocuri, nu-mi pot explica votul lor destul de inconsecvent”, a declarat Decebal Făgădău.

Proiectul a fost aprobat chiar și fără votul liberalilor constănțeni. Aceștia au preferat să se abțină.

Banii pentru realizarea acestui proiect provin din: Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 2-A green region, 85% din valoarea investiției, bugetul de stat al României, 13% din valoarea investiției și bugetul local al municipiului Constanța, 2% din valoarea investiției.

Nu știm cum va fi Parcul de Miniaturi din Tăbăcărie (deși Primăria a postat pe contul său de Facebook o simulare 3D înfățișând viitorul proiect), dar știm că în alte orașe europene aceste parcuri găzduiesc magazine de suveniruri, mini-terase cu bere și gustări specifice. Tabloul acesta ar mai “colora” și parcul Tăbăcărie, fără a cădea în extrema cealaltă care poartă un nume celebru: Satul de Vacanță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*