VIDEO “Poiana lui Ovidiu” ia amploare. Primăria orașului Ovidiu ajută micii fermieri să dezvolte afaceri pe plan local

Fermă de păsări la Ovidiu. FOTO Captură Video
Fermă de păsări la Ovidiu. FOTO Captură Video

În timp ce fermierii acuza autoritățile că nu-i ajută mai deloc, mai marii din agricultură spun că singura soluție este asocierea țăranilor. Iar o primărie din Constanța deja a demarat un plan în acest sens. “Poiana lui Ovidiu” este inițiativa primarului George Scupra și vrea să unească sub o singură umbrelă producători agricole din mai multe localități.

“Am avut o-ntâlnire cu o parte din fermierii din orașul Ovidiu, Poiana și Culmea – o delegație de aprox 30 de fermieri ne-am întâlnit într-o ședința și-am discutat despre posibilitatea înființării unei Asociații a Fermierilor. Deja ne-am gândit și la un nume și-a fost deja aprobată prin hotărâre de Consiliu Local : e vorba de Asociația “Poiana lui Ovidiu”. “Poiana” o data, pentru că majoritatea fermierilor sunt din satul Poiana. “A lui Ovidiu” pentru că aparține teritorial de orașul Ovidiu” ne-a spus primarul localitații, George Scupra.

Asociația Fermierilor ar trebui să le rezolve oamenilor probleme pe care le-ntâmpina în munca lor, cele mai acute fiind în zonă penetrării masiv a piețelor locale. Iar cel mai râvnit “trofeu” este intrarea în lanțurile de hipermarketuri, acolo unde vânzările sunt uriașe și garantate constant. Primarul Scupra e încrezator şi se bazeaza pe câteva atuuri.

“Zona satului Poiana este binecunoscută de-a lungul timpului că fiind un bazin legumicol important în județul Constanța. Avem fermieri care produc goji, spre exemplu, sau fructe de pădure: mure, în mod special – e o paletă diversificată, de la producători de legume-fructe, florari, lapte, miere, păsări, animale, lavandă, ouă și chiar pepeni. Noi, membrii fondatori ai acestei asociații vrem să găsim soluții că ei să poată intră mai ușor pe piața din Constanța în mod special, dar și în toată Dobrogea și-n țara. Problema lor principală este că nu au pârghia necesară că să aibă un dialog cu reprezentanții APIA, cu reprezentanții de la Direcția Agricolă sau de la Ministerul Agriculturii” spune edilul din Ovidiu.

Șaptezeci de fermieri mici și mijlocii deja au semnat adeziunile pentru constituirea acestei asociații iar rândul lor crește săptămânal. Peste câteva zile, la Sărbătoarea Recoltei, va fi lansată o broșură editată de Primăria din Ovidiu; ea va conține o prezentare detaliată a fiecărui fermier și a produselor sale.

“Mergem în fiecare fermă să vedem cum arată, să pozăm ferma și să arătăm produsele în acea broșură. Lucrăm și la un site “Poiană lui Ovidiu” unde vor fi prezentate toate fermele și toți producătorii și ne dorim să lansăm și broșură și site-ul în toamnă această, cel mai probabil de Ziua Recoltei în perioadă 12-15 octombrie.” a precizat George Scupra pentru Constanța NEWS

Nevoile fermierilor sunt multe, după cum ne spune unul dintre fondatori. Mircea Ovezea are asteptări mari de la viitoarea asociație.

“Producătorii și membrii acestei Asociații să beneficieze de consultanță pentru a ne dezvolta, cât și un ajutor pentru o mai bună colaborare cu instituțiile statului : Direcția Sanitar-Veterinară, Direcția Agricolă și alte instituții. Ideal ar fi să se-nființeze în toate județele și-n toate localitățile așa ceva. Înființarea de puncte de colectare, puncte de sacrificare pe anumite categorii de animale care se pot face cu fonduri europene – ideea este foarte largă; deocamdată discuțiile fiind la început facem pași încet-încet. Sperăm să avem ajutor” ne-a spus fermierul.

Experiența primelor cooperative agricole capitaliste din alte zone ale țării demonstrează că asocierea poate fi, pentru proprietarii de terenuri care vor să trăiască din agricultură, biletul de acces către o piaţă dominată de volume.

“Este loc pe piață pentru aceste Asociații, chiar este o necesitate, ca cei implicați în agricultura să se constituie în cooperative, în asociații, în forme organizatorice care să le permită să vorbească pe o singură voce atât cu beneficiarii cât și cu furnizorii de produse. Altfel nu se poate. Independența ? S-a dus ! Demult… Nu mai merge” spune Mircea Oveaza oftând.

Avantajele apartenenței la un grup de producători

• reducerea costurilor de producție (de exemplu, prin achiziționarea de utilaje care sunt folosite în comun de toți membrii);
• accesul mai ușor la fondurile europene (și la contractarea creditelor bancare);
• facilitarea comunicării între fermieri, precum și între reprezentanții lor și instituțiile guvernamentale
• creșterea capacității de negociere, în vederea obținerii unor prețuri mai bune atât la cumpărarea în comun a materiilor prime necesare producției, cât și la valorificarea produselor, prin ofertarea unor cantități mai mari, în condiții de calitate ridicată;
• promovarea mai eficientă a producției, atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*