Opt firme au depus 15 oferte pentru noile zone de reabilitare costieră din proiectul ABADL

Plaja din Mamaia
Plaja din Mamaia

Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerata, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă.

Actul fundamental pentru promovarea si implementarea proiectelor de protecție costieră îl constituie “Master Planul zonei costiere” – document strategic al statului roman privind gestionarea evoluției liniei țărmului și a conservării biodiversității marine.

În contextul obligațiilor ce au revenit Administrației Naționale ”Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, după aprobarea Master Planului zonei costiere, în perioada 2012 – 2015 instituția a inițiat, implementat și finalizat programul costier aferent termenului scurt și prin proiectul “Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanța și Eforie Nord, județul Constanța” cu finanțare din POS Mediu, a fost protejată o lungime de coasta de 7,3 km în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord.

Concomitent cu implementarea proiectului pe termen scurt revelat de etapizarea din Master Plan, pentru respectarea obligațiilor programului de implementare pe termen mediu, ANAR – ABADL a contractat, în februarie 2015, serviciile de “Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” cu scopul de a încheia contractul de finanțare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a tuturor zonelor prevăzute la secțiunea – termen mediu, și anume: Edighiol și Periboina (punctele de descarcare la mare a apleor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protectia costiera intre portul Constanta si portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona si zona Capul Turcului), Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.

Lucrările prevăzute constau în: lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri si epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, și anume punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente si lucrări de înnisipare artificială.

Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci.

Datorita complexității lucrărilor și a costurilor estimate la aceasta faza de studiu de fezabilitate, proiectul a fost etapizat în doua etape din care pentru prima etapa:

„Reducerea eroziunii costiere faza II, (2014 – 2020) -Etapa 1” se prevede implementarea lucrărilor de protecție costieră respectiv lucrări de extindere a plajelor în zonele Mamaia – lungime 6.950 m și Eforie – 5.750 ml, precum și consolidare a falezelor în zona Constanța Tomis-Cazino – lungime 790 ml și Agigea – 1.200 ml.

  • Stadiu procedura atribuire lucrari:
    La data de 12 octombrie 2017, a fost publicat în SEAP anunțul de participare nr. 179736 privind atribuirea lucrărilor aferente etapei 1 – loturile: Stăvilare Edighiol și Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie, având ca termen final de depunere a ofertelor data de 3 aprilie. Valoarea estimată a procedurii este de 707.761.710,00 lei fără TVA.
  • La data 4 aprilie ora 12:00, a fost programata ședința de vizualizare a ofertelor şi analiza garanțiilor de participare depuse de ofertanți.

Au fost depuse 15 oferte pentru cele cinci loturi de către următoarele firme:

  • STRABAG SRL
  • BAGGERWERKEN DECLOEDT EN ZOON NV
  • BOSKALIS SRL
  • CHINA COMMUNICATION CONSTRUCTION COMPANY Limited
  • ENVISAN NV
  • VAN OORD DREDGING AND MARINE CONTRACTORS COMPANY LTD
  • FRANCO GIUSEPPE SRL
  • PORR CONSTRUCT SRL

Valoarea aferenta execuției lucrărilor de protecție costiera:

LOT 1: Protecția și reabilitarea litoralului romanesc al Mării Negre în zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina

Valoarea estimata fără TVA: 34,788,580.00 RON

LOT 2 : Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia

Valoarea estimată fără TVA: 207,094,915.00 RON

LOT 3 : Protecția și reabilitarea litoralului romanesc al Mării Negre în zona Tomis (Casino)

Valoarea estimata fără TVA: 30,252,550.00 RON

LOT 4 : Protecția și reabilitarea litoralului romanesc al Mării Negre în zona Agigea

Valoarea estimata fără TVA: 28,401,380.00 RON

LOT 5 : Protecția și reabilitarea litoralului romanesc al Mării Negre în zona Eforie

Valoarea estimata fără TVA: 407,224,285.00 RON

În prezent, Autoritatea Contractanta, ABADL, se află în faza de evaluare a ofertelor, urmând ca după parcurgerea tuturor etapelor legale procedurale sa încheie contractele de execuție lucrări pentru implementarea lucrărilor de protecție costiera.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*