Observatorul Astronomic din Constanța, gazdă pentru Săptămâna Mondială a Spațiului

Observatorul Astronomic din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Observatorul Astronomic din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

În săptămâna 4-10 octombrie se sărbătorește „Săptămâna Mondială a Spațiului“, ediția din acest an celebrând rolul spațiului de a unii oamenii de pe întreg globul. Cu această ocazie, la Observatorul Astronomic din cadrul CMSN Constanța a avut loc conferința cu tema „Spațiul unește lumea“.

La conferința ținută în sala de conferințe „ing. Marcel Stanciu“ a Observatorului Astronomic au participat Marian Bănică din cadrul Consiliului Județean Constanța, precum și elevi ai Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, elevi ai profesorului Ion Băraru – Ambasador al astronomiei.

Săptămâna Mondială a Spațiului (World Space Week — WSW), este cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului, ce are loc anual, în perioada 4-10 octombrie.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului în propriile țări. În România, evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*