Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a încheiat un proiect cu finanțare europeană

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), partener în proiectul Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria și România (ARHIVĂ), organizează miercuri, 4 octombrie, la ora 13:00, la sediul muzeului, Aula “Adrian Rădulescu” (Piaţa Ovidiu, nr. 12, Constanţa), conferința de presă de încheiere a proiectului.

Proiectul (cod 15.2.1.038) este inițiat de Universitatea “Angel Kanchev” din Ruse, în parteneriat cu Muzeul Regional de Istorie Ruse şi cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Finanțarea este obținută prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, Axa prioritară: 2 – O regiune verde. Proiectul, ce s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 luni, a avut ca obiectiv prezervarea şi popularizarea patrimoniului cultural roman folosind tehnologii moderne cu un impact minim asupra mediului înconjurător (eco-friendly).

Evenimentul de miercuri își propune să prezinte rezultatele proiectului aflat la sfârşitul perioadei de implementare. Specialiștii români și bulgari din echipa de proiect au lucrat la digitalizarea artefactelor selectate din patrimoniul celor două instituţii muzeale participante, a siturilor arheologice incluse în proiect și a unor surse documentare de specialitate, crearea unei platforme web interactive, ce conţine documente digitalizate privind istoria siturilor arheologice şi ale diverselor piese arheologice, imagini şi filmări, hărţi, ortofotoplanuri – accesibile utilizând interfaţa disponibilă în limbile engleză, română şi bulgară.

De asemenea, la ora 13:30, va avea loc şi prezentarea suitei de exponate imprimate 3D ce vor forma obiectul expoziţiei Fortificații romane și artefacte antice din regiunea transfrontalieră România-Bulgaria. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor constănțeni începând cu 1 noiembrie 2017. În cadrul acesteia vor fi expuse replici realizate cu ajutorul imprimantei 3D ale celor mai valoroase piese din patrimoniul celor două muzee partenere, fotografii aeriene ale siturilor arheologice incluse în proiect, însoțite de texte explicative. Expoziţia, ce va fi ulterior itinerată, este menită să promoveze şi siturile mai puţin cunoscute sau greu accesibile fizic publicului larg, vizând astfel includerea lor în circuitele turistice şi facilitarea accesului la cultură direct sau virtual, precum şi la cunoaşterea istoriei milenare a spaţiului dobrogean.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*