Muzeul de Istorie Națională din Constanța expune intrumente chirurgicale din epoca romană

Exponatul lunii iunie 2016
Exponatul lunii iunie 2016

Exponatul lunii iunie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat o mică trusă de instrumente chirurgicale romane, alături de care vor mai fi expuse încă alte 4 obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis (Constanța). Piesele se vor grupa sub titlul Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța).

În zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provin din morminte, datate în general în secolele II – III p.Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii ‘70 în anticul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal, datate în a doua jumătate a sec. II – prima jumătate a sec. III p.Chr. Piesele au fost descoperite într-un mormânt ce a aparținut probabil unui medic; toate au fost lucrate îngrijit, ornamentate simplu sau incrustate cu argint, realizate cu măiestrie, ceea ce dovedește deopotrivă simțul artistic al celui care le-a lucrat, cât și gustul deosebit al posesorului lor.

Setul cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument folosit probabil pentru cauterizarea rănilor. Celelalte patru descoperiri individuale expuse sunt: un mâner fragmentar pentru fixarea acului, un cârlig medical cu un singur capăt ascuțit, o sondă de ureche și o spatulă.

Exponatele vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de miercuri, 1 iunie 2016.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*