Misiunile NATO în Marea Neagră sunt în plină desfășurare

Exercițiu NATO în Marea Neagră

Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group 2), din care face parte și dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” (DM-29), continuă. În această perioadă, seria misiunilor specifice în Marea Neagră, pentru asigurarea unei prezențe navale constante pe flancul estic al Alianței, într-o zonă marcată de escaladarea cursei înarmării și de conflicte înghețate.

După o vizită de câteva zile în portul Batumi, din Georgia, care a avut ca obiectiv principal dezvoltarea dialogului militar și a cooperării dintre Alianța Nord Atlantică și partenerul georgian, pentru întărirea securității și a stabilității în regiune, gruparea navală NATO face o escală pe țărmul vestic al Mării Negre, în portul Burgas, din Bulgaria, în perioada 9-12 noiembrie. Pe timpul escalei, echipajul dragorului maritim românesc va desfășura activități de planificare și coordonare a exercițiilor pe mare cu marinarii militari bulgari, în vederea stabilirii detaliilor privind executarea Exercițiului naval bilateral româno-bulgar „Poseidon 18”, care se va desfășura în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada 13-16 noiembrie. De asemenea, sâmbătă, 10 noiembrie, în intervalul orar 13.00-15.00, nava românească va permite vizita la bord a publicului doritor, oportunitate deosebită pentru promovarea imaginii Forțelor Navale Române și asigurarea transparenței unui astfel de exercițiu internațional.

Gruparea navală SNMMG-2 este una dintre cele patru grupări navale permanente ale NATO și este prezentă pentru a patra oară în anul 2018, în Marea Neagră. Statele aliate care dețin forțe navale pun la dispoziția Alianței, pentru o perioadă determinată de timp, platforme navale de luptă, pentru a participa la misiunile de asigurare a securității colective a cetățenilor din țările NATO. Conform angajamentelor asumate de țara noastră, din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de Forțele Navale Române fac parte o fregată cu elicopter la bord, un dragor maritim, un detașament de scafandri EOD (de luptă împotriva dispozitivelor explozive) și ofițeri de stat major.

În ultimii ani, NATO şi-a consolidat prezența pe flancul estic şi în zona Mării Negre. Prin participarea marinarilor militari români la misiunile aliate în zona Mării Negre, România a demonstrat faptul că nu este doar un beneficiar al măsurilor colective de descurajare a amenințărilor din vecinătatea estică a Alianței, ci și un furnizor de securitate și un pilon de stabilitate în regiune.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*