Militarii americani de la Baza Mihail Kogălniceanu au petrecut o zi cu elevii școlii ”Gheorghe Țițeica”

Militari americani la Scoala Ghorghe Țițeica

O întâlnire inedită a avut loc la Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța. Elevii claselor a IV-a D, a VII-a A și a VIII-a B s-au întâlnit cu 20 de pușcași marini de la baza militară americană din localitatea Mihail Kogălniceanu. Aceștia, în frunte cu locotenentul Saul Burleson, chaplain of Black Sea Rotational Force 16.1, au răspuns unui proiect inițiat de Mirela Cotoarbă, institutor în școala constănțeană. Consilierul educațional, prof. Crina Martinescu, explica faptul că ”prin astfel de parteneriate se încearcă a se construi o relație cât mai strânsă între membrii comunității dobrogene, iar elevii sunt deosebit de interesați.”

Activitatea a debutat la ora 10, când soldații au fost primiți cu pâine și sare în școală, după care au răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor puse de elevii mai mici pe diferite teme: specificul meseriei lor, locuri prin care au mai fost în calitate de militari, ce le place în România. De cealaltă parte, americanii au vrut să cunoască ce știu școlarii români despre Statele Unite, cine a fost sau cine își dorește să viziteze această țară și care ar fi motivele care i-ar determina să o facă. La sfârșitul acestei mese rotunde, mediate de Cristina Lomnoșanu, profesoară de limba engleză, pușcașii marini au primit suveniruri confecționate de către elevi : câte un semn de carte, un desen și flori din materiale reciclate.

După acest atelier, a început …lupta ! Aceasta s-a desfășurat pe terenurile de fotbal și de baschet. A trebuit ca americanii să se declare învinși la fotbal, nefiind o specialitate cu tradiție în Statele Unite. La baschet, meciul s-a încheiat cu remiză, iar loviturile de departajare le-au dat câștig de cauză soldaților. Pentru efortul lor deosebit, ostașii au fost recompensați cu medalii, în semn de prietenie, iar ei au oferit directorului Școlii ”Gheorghe Țițeica”, prof. Aneta Dragnea, emblema ”Strenght of Partenership”, în semn de apreciere față de calitatea activităților realizate.

Elevii au fost curioși și receptivi pe tot parcursul programului. Astfel de parteneriate nu pot decât să îi îmbogățească, dându-le încredere în sine și deschizându-le orizonturi. S-a glumit, s-a luptat cu mult curaj și dăruire, s-au creat punți între două lumi. La finalul activității, Corina Vlad, directorul adjunct al instituției școlare, a declarat : ”Este minunat să îi vedem pe elevii noștri în ipostaze atât de diferite față de cele cu care ne-am obișnuit. Astăzi au discutat cu dezinvoltură într-o limbă străină, s-au luptat să apere onoarea sportivă a școlii, au oferit celorlați un alt chip : mai vesel, mai optimist, mai curajos.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*