Mihai Tararache, atac la căprarii cu epoleți care folosesc structurile statului ca pe instrumente personale

Mihai Tararache
Mihai Tararache

Deputatul liberal Mihai Tararache a transmis o declarație politică în care critică modul în care se desfășoară ancheta în cazul polițistul care a murit în timp ce se afla în coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

“Nu mă consider un om slab de înger. Cu toate acestea însă, de câte ori am văzut în jurnalele de știri imaginea lui Bogdan Gigina, am închis ochii. De fiecare dată când poza sa apărea pe ecran, mă gândeam imediat că acest om, mai tânăr decât mine, era practic abia la începutul vieții. Era proaspăt căsătorit, iar visul de a fi pe motocicletă i se împlinise de curând.

Bogdan habar nu avea cum arată din interior un sistem totalitar. La Revoluția din 1989 era în primii ani de viață. Putem spune, așadar, că s-a maturizat și a crescut odată cu libertatea noastră. Bogdan Gigina nu a cunoscut lipsurile din comunism, însă în ultimii ani ai vieții a cunoscut altceva, mult mai grav decât lipsurile economice: apetența unor căprari cu stele ai sistemului de a transforma instituțiile statului și oamenii din subordine în argați personali.

Un om care visează să lucreze în Armată sau în Poliție o face cu gândul că astfel își va putea apăra și proteja familia, prietenii sau țara, nu pentru a-i deschide calea căprarului șef care se întoarce de la cârciumă.

În perioada comunistă, militarii erau scoși la muncile agricole. După 1990 însă, căprarii cu stele din Armată și din Poliție și-au folosit subalternii la scopuri mult mai nobile, cum ar fi ridicarea unor vile sau preluarea nevestei și amantei de la cumpărături. Unii și-au păstrat mentalitatea intactă, căci altfel nu putem înțelege de ce a fost nevoie ca în 10 luni, un ministru să folosească de 1500 de ori coloana oficială, invocând “misiuni de urgență”.

Odată cu Bogdan, din spațiul românesc trebuie să dispară nu doar omul politic Gabriel Oprea, ci și apetența căprarilor cu epoleți (sau fără) de a folosi structurile statului ca pe instrumente personale.

Nu îl putem acuza pe Gabriel Oprea de moartea lui Bogdan. Ar fi absurd. Îl putem însă acuza de faptul că a furat acestor instituții ceea ce ele aveau mai de preț: credibilitatea și onoarea. Nimeni nu și-a permis în ultimii ani să lovească atât de dur în imaginea instituțiilor de forță din România. Să le luăm pe rând: Poliției Române i-a luat 48 de ore ca să recunoască public că Bogdan făcea parte din coloana oficială a ministrului de interne; a doua zi după accident, procurorul care se ocupa de caz vorbea despre prezența lui Bogdan în cadrul coloanei oficiale a ministrului Oprea ca despre “un zvon”; MAI tergiversează și acum predarea datelor cerute către Parchet; Primăria Capitaleiî ncă se mai gândește. Ce înțelegem de aici decât faptul că instituții importante ale statului român au intrat, dintr-un motiv sau altul, voit sau nu, într-un proces abject de mușamalizare a cazului?

Gabriel Oprea trebuie să plece. Nu e niciun dubiu aici. A trecut o săptămână de la accident și încă nu ne-a spus de unde venea, spre ce se îndrepta și în baza cărei legi beneficia de coloană oficială în acel moment. Oprea și Ponta, care îl susține, sunt rupți de realitate. Trăiesc în România lor.

Într-o democrație consolidată, pentru infinit mai puțin, un lider politic demisionează. Domnul Oprea are cel puțin 1500 de motive pentru a face acest lucru. 1500 plus unu, dar aici închide ochii.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*