Medgidia organizează manifestări de Ziua Armistițiului cu ocazia sărbătoririi Centenarului victoriilor militare românești din anul 1917

Primăria și Consiliul Local Medgidia. FOTO Cătălin Schipor

Primăria Municipiului Medgidia în colaborare cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța și Asociația Soțiilor de Cadre Militare Medgidia, îi invită pe toți locuitorii din Medgidia și nu numai, sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 12.00 la manifestările prilejuite de Ziua Armistițiului cu ocazia sărbătoririi Centenarului victoriilor militare românești din anul 1917.

 

Evenimentul este dedicat în onoarea grupului infirmierelor voluntare scoțiene, membre ale organizației „Spitalele Femeilor Scoțiene”, personal medical însoțitor al armatelor ruso – române – sârbe, care s-a aflat în misiune pe frontul din Dobrogea, în Primul Război Mondial, alinând suferința răniților, salvând viețile a mii de soldați care au luptat pentru apărarea Dobrogei în primul Război Mondial. Conducătoarea acestei expediţii în România a fost Dr. Elsie Inglis, personalitate recunoscută pentru talentul medical şi implicarea în mişcarea pentru dreptul de vot al femeilor.

Cu această ocazie, oficialitățile locale alături de invitați vor dezveli placa comemorativă ridicată în semn de prețuire și recunoștință pentru dr.Elsie Inglis cât și pentru personalul medical voluntar, în amintirea infirmierelor și doctoritelor scoțiene.

La eveniment vor participa în calitate de invitați:

– Branko Brankovic, Ambasadatorul Republicii Serbia în România

– Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România

– Ioan Albu, prefectul județului Constanța

– Jeaca Dumitru, subprefectul județului Constanța

 

Programul evenimentului:

Ora 12.00 – locație: Monumentul Eroilor Sârbi din incinta cimitirului ortodox din municipiul Medgidia

– Dezvelirea plăcii comemorative

– Ceremonial religios oficiat în memoria ostașilor sârbi căzuți pe fronturile de luptă, slujba de sfințire a plăcii comemorative

– Alocuțiuni ale invitaților

– Ceremonial militar de depunere a coroanelor de flori

– Defilarea membrilor asociațiilor de reconstituire militară „ Tradiția Militară”, „Tomis” Constanța și „Astra Dobrogeană”

Ora 13.30 – locație : Casa de Cultură I.N Roman

– Expoziție de fotografie cu tema Misiunea “Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Război Mondial” – imagini surprinse pe fronturile de luptă din Medgidia

– Prezentare de carte a domnului Costel Coroban, autorul lucrării „ Potârnichile Gri – Spitalele Femeilor Scoțiene în România în 1916 – 1917”

– Lansarea oficială a filmului documentar „Dobrogea Multiculturală”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*