Marinarii răpiți în Nigeria sunt nevătămați. Compania de navigație a reușit să îi contacteze

Nava Clarus în port. FOTO SLN

Compania de navigație Massoel a intrat în legătură cu cei ce au luat ostatici 12 membri ai echipajului navei Glarus sâmbătă 22 septembrie. Această a comunicat că membrii echipajului sunt împreună, toți sunt bine și nevătămați.

Navă este acostată în portul Harcourt din Nigeria cu 7 membri de echipaj la bord, cei ce au scăpat de pirați. Reamintim că cei 12 navigatori răpiți sunt 7 din Filipine și câte unul din Ukraina, Bosnia, România, Slovenia și Croația.

„Reamintim navigatorilor câteva drepturi fundamentale și anume: dreptul de a fi informat și a refuză navigația într-o zonă cu risc ridicat. (Aceste zone în care trebuie să ajungă navă sunt cunoscute de către operatori și trebuiesc comunicate imediat echipajului, din momentul în care navă/încărcătură și echipajul sunt asigurate pentru aceste zone.) În acest caz repatrierea se face pe cheltuiala companiei plus o compensație de două luni salariul de bază.
În perioadă în care se tranzitează o zonă de risc ridicat (toate zonele cu risc ridicat ITF/IBF le găsiți pe www.sln.org.ro ) trebuiesc luate măsuri suplimentare pentru a reduce vulnerabilitatea navei în caz de atac funcție de tipul navei, mărimea, bordul liber, viteză de deplasare, consultarea specialiștilor sau a sindicatelor ITF semnatare a contractului de muncă, în conformitate cu BMP (Best Management Practice). Adoptarea acestor măsuri – BMP- este necesară pentru o minima protecție standard. Orice atac trebuie raportat imediat autorităților relevante pentru a asigură asistentă“, a precizat Adrian Mihălcioiu- SLN Constanța

Potrivit acestuia, în cazul în care echipajul acceptă să navige într-o zonă cu risc ridicat trebuie să știe că salariul de bază trebuie dublat pentru perioadă de navigație în acele zone (minim 5 zile de plată de la momentul intrării într-o astfel de zonă) , la fel se dubleza și compensația pentru accident și deces, iar în cazul nefericit în care se întâmplă un astfel de caz- capturați de insurgenți sau pirați, salariile trebuiesc plătite în continuare pe toată perioadă până la repatriere. Nu trebuie uitat și un control și un tratament psihologic corespunzător, care sunt plătite de către companie.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*