IPS Teodosie va oficia slujbe religioase de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și Sf. Mina

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

La începutul lunii noiembrie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește mai mulți sfinți, fiind vorba de Arhanghelii Mihail și Gavril și Sfântul Mina. Cu această ocazie, IPS Teodosie vă oficia mai multe slujbe religioase și va fi prezent șa mai multe evenimente.

Pe 6 noiembrie, începând cu ora 6.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Apoi, de la ora 10.00, va participa, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, la conferința „Dobrogea, pământ românesc. Drumul românilor de la Independență la Marea Unire”, susținută de către pr. conf. univ. dr. Claudiu Constantin Cotan, cu prilejul aniversării Centenarului.

Joi, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Cu acest prilej, miercuri, 7 noiembrie, de la ora 17.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinții Îngeri” (Capela militară) din Constanța.

Tot joi, 8 noiembrie, ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Conform tradiţiei biblice, Sfinţii Arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de șapte, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafael. Sfântul Arhanghel Mihail este îngerul dreptăţii, cel care l-a pedepsit pe Lucifer atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu?”.

Arhanghelul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr și „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri, deoarece el este cel care i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos. Numele lui se traduce tot din ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Biserica cinsteşte pe 8 noiembrie adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului. Totodată, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române. Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 8.15, ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Nisipari, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

Duminică, 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sf. Mina” din Mangalia.

Duminică, de la ora 8.45, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Sfințire mică a apei (Aghiasma Mică), urmată de Sfânta Liturghie arhierească și slujba de sfințire a două icoane închinate Maicii Domnului: una, o replică după icoana Maica Domnului „Bucurie neașteptată”, care a fost donată de către un grup de pelerini basarabeni care frecventează biserica în perioada vacanțelor, iar cealaltă a fost pictată la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos (Grecia) și donată bisericii „Sf. Mina”.

La sfârșitul slujbei vor fi împărțite 2000 de pachete cu alimente, pregătite în cinstea hramului.

Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mina, ale Sfinților Epictet și Astion și ale Sfinților Mucenici din Sinai și Rait, care vor fi așezate spre închinare în altarul de vară al bisericii.

Sf. Mina este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian și Maximian. A slujit în armata romană, apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii.

Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi, în cele din urmă, decapitat.

În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*