ÎPS Teodosie își serbează ziua numelui

Pe 11 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare

 

Joi, pe 11 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina, ocrotitorul spiritual al IPS Teodosie. Cu acest prilej, începând cu ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Viața Sfântului Teodosie cel Mare

A trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice. Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică. De aceea, a construit lângă peşteră o mănăstire, unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a mutat la Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

De asemenea, duminică, 14 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va face o vizită pastoral-misionară în cartierul constănțean Palazu Mare, unde va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Parascheva”.

Marile sărbători bisericești au o perioadă de înainte-prăznuire și una de după-prăznuire. Durata acestora este în funcție de importanța sărbătorii. Încheierea sărbătorii poartă numele de odovanie (din termenul slavon „otdaniye”).

În cazul Bobotezei, odovania are loc la opt zile după Praznic (14 ianuarie). Cea mai lungă perioadă până la odovanie întâlnim în cazul Învierii Domnului, care ține 39 de zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*