FOTO VIDEO Nordul litoralului are de acum o apă mai curată la robinete. Conducerea SC RAJA SA a inaugurat noua stație de tratare a apei de la Constanța

Inaugurare stație de tratare a apei RAJA Constanța. FOTO CTnews.ro
Inaugurare stație de tratare a apei RAJA Constanța. FOTO CTnews.ro

De la 1 septembrie 2018 Constanța si Năvodari au o apă mai curată și mai sigură din punct de vedere biologic pentru locuitorii lor, odată cu darea în folosință a noi stații reabilitate de RAJA, din Palas. Stația de Tratarea apei din Palas este una din investițiile majore pe care compania județeană de apă le face în cadrul unui proiect uriaș realizat cu sprijinul Comisiei Europene și cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Proiectul este uriaș iar cifrele sunt la fel: valoarea totală a investiției este de 25 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de directorul RAJA, Felix Stroe la sediul companiei în prezența premierului Viorica Dancilă și a reprezentantului BERD, Jean Patrique Marquez.

“Este o stație de tratare a apei potabile care aisgură apă pentru municipiul Constanța și orașul Năvodari. Este o apă potabilă monitorizată prin analize de laborator care se fac din două în două ore (sute de mii de analize de laborator pe an se fac numai în această incintă) ; este  o stație care ne dă o apă curată, sănătoasă, cu aceleași calități că și apa de izvor” a spus Felix Stroe, directorul RAJA Constanța.

Stația de tratare a apei Palas furnizează apă Constanței într-un flux continuu prin 9 conducte de calibru mare. 350 de mii de locuitori primesc apă de la această stație de tratare și pompare. Stația Palas are și posibilități imense de stocare a apelor tratate: 4 rezervoare de câte 20 de mii de metri cubi la care se adugă două mai mici (unul de 10 mii și altul de 6 mii metri cubi) ce pot asigura o rezervă de apă  necesară orașului o lungă perioadă de timp.

“Municipiul Constanța este mândru de compania RAJA, este mândru de echipa companiei RAJA, de cei care au lucrat și au transformat această groapă de gunoi în cea mai modernă stație, iar dovada este următoarea: eu, primarul municipiului Constanța împreună cu copiii mei bem apă de la robinet ! ” a spus primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Investiția în reabilitatarea stației de tratare a apei Palas era necesară, pentru că țara noastră trebuie să se conformeze Directivelor Europene asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Acestea se referă la o serie de condiții legate de protejarea și exploatarea mediului, iar dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă și de apă uzată face parte din această strategie pe termen lung. De fapt, reabilitarea Stației de Tratare a Apei Palas a fost realizată prin proiectul mai mare intitulat “Reabilitarea și modernizarea  sistemului de alimentare cu apă și canalizare în zona Constanța – Ialomița”. 31 august 2018 n-a fost doar ziua în care s-a dat în folosință nou-reabilitata stație de tratare a apei Palas, ci va rămâne ziua în care s-a semnat un împrumut uriaș cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii sunt necesari Regiei Județene de Apă ca să ducă la bun sfârșit investiții pe raza a 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov.

“Este un program care însumează aproximativ 600 milioane de euro – astăzi am semnat contractele de finanțare. Însumând Programul Operațional Sectorial de Mediu și POIM ajungem la cifra de 930 de milioane de euro, adică peste 1 miliard de dolari- investiții realizate, proiectate și în curs de realizare de către compania noastră” a explicat directorul RAJA Constanța, Felix Stroe.

Însă cea mai importantă investiție din cadrul Proiectului este reprezentată de Sistemul Regional Constanța; doar acest proiect valorează 6o de milioane de euro fără TVA. Suntem în pericol să rămânem fără apă suficientă pentru sudul județului, partea de Litoral. Timp de 3 ani RAJA a proiectat un sistem de aducțiune a apei de la 145 km distanță printr-o magistrală care va urma traseul Medgidia – Castelu- Murfatlar – Valul lui Traian- Constanța Sud – Mangalia – Limanu.

Ceva asemănător ca amploare și complexitate s-a mai făcut doar în vremea comunismului, când s-au construit stațiunile turistice din sudul litoralului. Perioada estimată pentru execuția lucrărilor este 2018 – 2023, această fiind deja demarată în cazul a trei contracte din cele 50 de contracte de lucrări de o complexitate majoră, și patru contracte de servicii care urmează să fie semnate. Reprezentantul BERD a spus în fața întregii asistențe că  Regia Județeană de Apă Constanța  a fost și rămâne de 20 de ani un partener de încredere în afacerile pe care le derulează împreună.

“Întrebarea pe care mi-am pus-o  era dacă acești oameni (RAJA – n.n.) sunt potriviți pentru a lucra și a obține rezultatele dorite. N-am fost dezamăgit: BERD are deja o colaborare de peste 20 de ani cu compania RAJA iar în curând vom semna al 5-lea împrumut cu compania aceasta, totalizând peste 100 de milioane de euro” a spus Jean Patrique Marquez, reprezentantul BERD.

 Este un program ambițios calificat de firma de consultanță JASPERS a Uniunii Europene drept cel mai mare de acest fel care s-a făcut vreodată în UE. Cuvinte de laudă are și compania de audit financiar Deloitte, care plasează RAJA Constanța pe locul 454 în lista agenților economici din România, dintr-un total de 485.613 agenți economici care erau activi în anul 2o16. Regia de Apă este al patrulea agent economic din județul Constanța.

“Mă bucur mult că autoritățile locale, societatea RAJA, au înțeles importanța investițiilor, au înțeles importanța fondurilor europene. Guvernul vrea să ajute absorbția fondurilor europene: chiar în ultima ședința de guvern am adoptat un act normativ care permite autorităților publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie până la 800 de milioane de lei că să-i folosească pentru prefinanțări, cofinanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile dar și pentru cheltuieli ne-eligibile în ceea ce privește infrastructura locală, și mă refer la apă, canal, drumuri sau școli. Vreau să felicit încă o dată RAJA SA Constanța !” a spus primul ministru Viorica Dancilă, invitată la ceremonia semnării contractului cu Banca Europeană.

Regia Județeană de Apă Constanța este cel mai mare operator regional din România în domeniul serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. De investiţiile RAJA din ultima vreme  beneficiază abonaţi din 153 de localităţi din judeţe precum Constanţa, Ialomiţa, Ilfov sau Bacău.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*