FOTO VIDEO Primăria Cernavodă modernizează iluminatul stradal cu fonduri europene. Lucrările s-au încheiat pe 19 artere, iar pe alte 40 de străzi lămpile vor fi înlocuite în acest an

Modernizarea iluminatului stradal în Cernavodă. FOTO Ctnews.ro

Un oraş din România îşi modernizează iluminatul stradal cu fonduri europene. Este vorba de Cernavodă, care a demarat un proiect ambițios de schimbare a corpurilor de iluminat public pe 147 de străzi. Pe 19 artere publice lucrările s-au încheiat deja, iar celelalte încep în scurt timp.

 “Prin acest proiect vrem să schimbăm iluminatul de pe 84 de străzi din oraș. Vom înlocui corpurile de iluminat cu înalt consum cu corpuri de iluminat LED. Vom achiziționa și un sistem de telegestiune pentru a controla mai bine aceste lămpi. Această investiție va duce la scăderea consumului de energie și ca urmare la scăderea costurilor pe care primăria trebuie să le achite”, spune Laura Nicolescu, șefa Serviciului Strategie și Proiecte din Primăria Cernavodă.

“S-a pus problema eficientizării iluminatului public și există în acest caz o oportunitate dată de Planul Operațional Regional, respectiv reducerea emisiilor de carbon. În cadrul acestei axe, unul din lucrurile care se finanțează este iluminatul public. Condițiile impuse de Planul Operational Regional sunt acelea că trebuie să ai cadastrate străzile și să ai proprietatea stâlpilor pe care sunt lămpile care se află în prezent. Din păcate, noi n-am avut această posibilitate și atunci am împărțit proiectul în două: 84 de străzi și parcuri din Cernavodă fac obiectul acestui proiect – pentru că la acestea aveam cadastru – iar diferența de 63 de străzi fac obiectul finanțării din bugetul local”, spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Actual sistem de iluminat public din Cernavodă este alcătuit din corpuri de iluminat vechi cu consum mare de energie, lămpi de 160-250 watti cu vapori de sodiu. Sunt 733 de lămpi cărora le-a expirat durata de viață: stratul reflector de lumină din interior s-a învechit, s-a mătuit sau a crăpat. La fel se întâmplă și în Parcul Central al orașului Cernavodă: aceleași lămpi vechi, aceleași probleme.

“Proiectul european este deja depus, este trecut prin toate fazele, aprobat de Consiliul Local și depus cu indicatorii tehnico-economici la Agenția de Dezvoltare Regională Brăila. El presupune înlocuirea actualelor lămpi (care sunt cu vapori de sodiu sau de mercur) cu lămpi cu LED-uri, scoaterea în afara posturilor de transformare a punctelor de aprindere și respectiv a fotocelulelor care reglează iluminatul public, și de asemenea crearea unui centru de comandă la distanță astfel încât eventualele defecte pe rețeaua publică de iluminat (fie la lămpi, fie la cabluri) să poată fi semnalizate în mod eficient și să se intervină foarte rapid”, explică Marian Iordache.

Reducerea consumurilor energetice va fi cam de 60% la sută iar economia anuală pe care o va realiza Primăria Cernavodă va fi de aproximativ 650.000 de lei în condițiile în care  întreagă investiție, fonduri europene plus buget local înseamnă 2,5 milioane de lei. Este un calcul bun pentru că investiția se amortizează în patru ani, iar garanția care este dată prin proiect inclusiv la lămpile care s-au înlocuit, este de zece ani.

“Pentru primele 19 străzi cu un total de aproape patru sute de lămpi, proiectul s-a și încheiat; este primul pachet de lucrări. S-a încheiat la sfârșitul anului 2018 pe străzile 9 Mai, Anghel Saligny, Avram Iancu, Călărași, Cazarmii, Crișan, Energiei și Saint Sebastian Sur Loire, Independenței, Mihail Sadoveanu, Nicolae Titulescu, Ovidiu, Panait Cerna, Salciei, Pod SF. Maria, Dacia (de la strada Mircea cel Bătrân la strada Canalului), Nicolae Bălcescu, Mircea cel Bătrân, Medgidiei din centru până la CNE (partea dreapta), Medgidiei de la complex cazare campusuri 1 și 2 către centru (partea dreapta). Au rămas de executat în anul 2019 un număr total de 42 de străzi iar în prezent proiectul depus la Agenția de Dezvoltare este în evaluare și urmează în curând să se publice rezultatul acestei evaluări. Noi credem că evaluarea va fi pozitivă iar proiectul va fi finanțat fiindcă nu sunt foarte multe depuse pe această axă și în mod normal, așa cum este el întocmit, este foarte bun”, spune consilierul primarului din Cernavodă.

Cea mai mare parte din lămpile de iluminat stradal din Cernavodă sunt mai vechi de 10 ani și reprezintă cam 80% din  întreg sistemul de iluminat public. Au ajuns să aibă un randament optic foarte scăzut și sunt depreciate fizic și moral. Multe dintre ele nu au dispersor, iar unele nu mai au reflector care să dirijeze corespunzător lumina către carosabil. Una peste alta, toate necesită înlocuirea cu maximă urgență.

Noi am vrea ca anul acesta, la sfârșitul anului, să avem întregul oraș iluminat cu LED-uri și practic de la 1 ianuarie anul viitor să intrăm pe economii și aceste economii în patru ani să ne aducă eficiența maximă din punct de vedere financiar și un plus în buget de peste 150.000 euro anual, care să rămână pentru alte activități”, a declarat Marian Iordache pentru Constanța NEWS.

Primăria din Cernavodă ia în serios sintagma “eficiență energetică” și atacă problema pe mai multe planuri de acțiune. Nu are în vedere doar economia de energie electrică, ci și alte forme de energie, cum ar fi cea termică, de exemplu. Planurile de eficientizarea energetică a clădirilor sunt în curs de implementare și pentru asta s-a creat deja un pachet de opt blocuri din Cernavodă la care să se lucreze în scurt timp.

Asta înseamnă anvelopare, schimbarea conductelor din subsol, schimbarea tâmplăriei – operațiuni care duc în final la reducerea pierderilor de orice fel de energie. În același timp, administrația locală va continua lucrările la școli și grădinițe astfel încât toate clădirile să îndeplinească condițiile de eficiență energetică. Mesajul pe care Primăria îl transmite este acela că orașul Cernavodă nu e doar un producător de energie, ci și un economizor de energie.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*