FOTO VIDEO Rețeaua care duce reciclarea în zone ilegale. “Hoții” de gunoi pe care autoritățile îi ignoră

Scormonitorii din gunoaiele reciclabile
Scormonitorii din gunoaiele reciclabile

De câte ori ai văzut pe cineva cu un sac mare de rafie în spate în care colecta sticle de plastic din tomberoane? Poate că ai crezut că vrea să facă și el un ban cinstit. Ei bine, industria colectării selective s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată rețea de hoți de gunoaie. Știm că pare greu de crezut, dar toți acei indivizi care adună sticlele de plastic din tomberoane sunt finanțați de firme care își trimit mașinile din alte județe. Răul pe care îl fac ei este mai mare decât vă puteți da seama.

Este ora 9 dimineața și o mașină cu numere de București oprește pe o străduță din cartierul Tomis Nord. Pe dubă scrie că sunt organizatori de evenimente și au o sală de spectacole. Înauntru, însă, este plin de saci cu sticle de plastic.

La un semn, câțiva bărbați și copii apar de pe străduțele lăturalnice cu saci mari de rafie plini cu sticle. Oamenii știu clar ce au de făcut – lasă sticlele și își primesc banii.

Aceelași scenariu, altă mașină, pe drumul Constanța – Cumpăna. Recuperatorii de sticle de plastic se feresc de autorități, așa că își aleg zone ferite de ochii trecătorilor. O căruță încărcată până la refuz cu sticle de plastic îndesate în saci de rafie se apropie de mașină și căruțașul își primește plata.

Transportatorii sunt doar vârful rețelei. Ei lucrează cu zeci de oameni în teren. Au copii suficient de mici încât să încapă în clopotele de plastic unde pui sticlă cu sticlă. Cei mai mari, care nu încap prin orificiul clopotului și-au construit unelte cu cârlig metalic special pentru acest scop.

De ce este furtul de sticle de plastic ilegal

Poate că veți spune: “și ce dacă iau sticlele din tomberoane? Oricum erau aruncate la gunoi”.

Ei bine, situația este reglementată la nivel de Comunitatea Europeană. O decizie din 2008 spune clar că firmele de salubrizare au “obligația legală de a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor de minimul 50% din masa totală de deșuri reciclabile, precum hârtie, plastic, sticlă și metal. Cu alte cuvinte, chiar dacă oamenii de rând pun sticla în clopotul special de plastic, dacă ea nu ajunge să fie reciclată de firma de salubrizare, ci este furată, ajungem să plătim tot noi.

La final, dacă procentele de materiale reciclabile nu sunt atinse, e ca și cum românii nu ar recicla deloc. Autoritățile locale sunt cele care vor suporta amenzi, așa că banii pleacă tot din buzunarele noastre.

România are o lege de salubrizare (101/2006) care spune clar că “Preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”.

Copilul căzut în tomberonul de reciclate

Furtul nu este singura problemă. Povestea copilului care a fost scăpat de fratele său într-un clopot de materiale reciclabile este cel mai bun exemplu. Minorul era ținut de picioare de o rudă pentru a intra în tomberon și a scoate de acolo sticlele de plastic. El a căzut în clopot și a fost nevoie de intervenția angajaților Polaris dar și a medicilor de la Ambulanța Constanța pentru a-l scoate teafăr pe copil din tomberon.

Persoanele care scotocesc după materiale reciclabile în tomberoane nu fac altceva decât să împrăștie gunoiul. Polaris M Holding, firma care se ocupă de colectarea deșeurilor din Constanța primește des reclamații legate de spargerea încuietorilor de la platformele de gunoi.

Odată cu acești indivizi, care își pun și ei sănătatea în pericol, la tomberoane ajung câinii maindanezi pentru că ușile de la platformele de gunoi. Amintim și faptul că împrăștirea deșeurilor poate să ducă la îmbolnăvirea copiilor care se joacă în jurul blocurilor.

Autoritățile ignoră fenomenul

Omul de rând își face treaba: separă gunoiul de sticlele reciclabile și le aruncă în tomberonul potrivit. La fel și firma de salubrizare.

Cu toate acestea, nici cetățeanul, nici firma de salubrizare nu îl pot împiedica pe un hoț de gunoi să scotocească pe platforma de deșeuri.

Treaba este a poliției locale, subordonată Primăriei sau a reprezentanților Ministerului de Interne. Este dificil să pui câte un polițist local lângă fiecare platformă de gunoi, dar Primăria trebuie să găsească soluții. Până la urmă tot autoritatea locală este cea amendată pentru că nu respectă legea, iar amenzile le plătim tot noi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*