FOTO VIDEO Investiții de 4 milioane de euro în comuna Mihai Viteazu. Primarul Gheorghe Grameni construiește un corp nou de școală, repară drumurile și montează camere de supraveghere pentru siguranța localnicilor

Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu din Constanța. FOTO CTnews.ro
Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu din Constanța. FOTO CTnews.ro

Suntem pe final de an, iar 2018 își face bagajele și este pe cale să plece. Motiv de sărbătoare pentru mulți, care își plănuiesc de acum petrecerile și își întocmesc bilanțurile dătătoare de satisfacții, însă am întâlnit un primar care este mai degrabă preocupat de viitor și de planurile anului ce vine, decât de sărbătorirea a ceea ce a fost.

În comuna Mihai Viteazu, primarul Gheorghe Grameni își trece în revistă dosarele de investiții pe care le va derula începând din primăvară. Sunt proiecte mari ce însumează mai bine de 4 milioane de euro, bani suficienți ca să dezvolte comuna iar nivelul și confortul de trai al localnicilor să crească văzând cu ochii.

Primarul vrea camere de supreveghere video ca să reducă criminalitatea, asfalt pe drumuri, rețele de apă și canalizare și o școală nouă pentru copiii din sat. Ambiții mari, realizabile, pe bani mulți pe care a știut cum să-i atragă.

“La proiectul camerelor de supraveghere video am semnat deja finanțarea, am derulat licitația și urmează să începem lucrarea. Sunt fonduri europene de 47.000 de euro; de banii ăștia vom monta 26 de camere video în intersecțiile principale ca să prevenim criminalitatea măruntă. La țară victimele principale sunt oamenii bătrâni: sunt atacați și li se fură din curte găina și porcul și de aceea am demarat acest proiect, ca să îi descoperim pe cei care fac prostiile astea” spune primarul Gheorghe Grameni.

Toate camerele video vor fi conectate la două dispecerate de monitorizare, ce vor fi supravegheate de un salariat al primăriei. Lucrul efectiv va începe în primăvară, după ce vremea se va mai îmbuna. Se vor trage cabluri de comunicație pe stâlpi, se vor monta camerele video și servomotoarele de acționare la distanță iar la final vor fi conectate la dispecerat. Când totul va fi gata, primarul e convins că va reduce mica infracționalitatea. Este un proiect pe care și-l dorește demult iar acum e pe cale să-l vadă realizat.

La fel ca și noua școală pe care și-o dorește pentru copiii din comuna sa. Echipa de la primărie a lucrat mult la dosarul investiției de 600.000 de euro și pentru că a fost bine întocmit, a și fost aprobat la plată fără mari probleme.

“E un corp de școală nouă ce va avea 6 săli de clasă cu toate dotările, cu laboratoare și grup sanitar, cu tot, tot. Mai bine de 400 de copii din Mihai Viteazu vor beneficia de acest corp nou de școală” spune cu satisfacție primarul din Mihai Viteazu.

Localitatea Mihai Viteazu are o școală, și este destul de bună dar sălile de clasă sunt foarte mici. Școala existentă a fost construită după un proiect vechi, iar sălile de clasă au 16 metri pătrați în care se înghesuie 22 de copii. Din toată școala, doar trei săli de clasă corespund numărului de elevi, restul sunt foarte mici. Când școala nouă va fi gata, elevii din clasele mici se vor muta în ea.

Construcția trebuie să înceapă în luna ianuarie când primul excavator va înfige cupa în pământ, iar dacă muncitorii vor lucra în ritm susținut, pînă la 15 septembrie noul corp de clădire va fi gata și elevii se vor muta în ea. Primarul Gheorghe Grameni are planuri mari pentru comuna Mihai Viteazu și toate sunt pe sume uriașe.

A atras finanțare de 1 milion de euro doar pentru infrastructură rutieră. Drumurile vor fi refăcute, pe lângă ele va construi și rigole de colectarea apelor de ploaie iar la final le va asfalta așa cum n-au fost niciodată până acum.

“Deocamdată drumurile noastre au doar un tratatement dublu bituminos: e aproape ca o asfaltare, dar nu ține mult. Firma care va face această lucrare e solidă și are în portofoliul lucrări de acest gen și la Baia și la Histria. Colaborăm cu ei tocmai ca să lucreze repede și bine. Dacă vremea va permite, în două luni și jumătate, lucrarea va fi gata. Cu tot cu rigole dalate, cu tot cu asfaltare. Garantez 100% “ spune cu siguranță în glas primarul din Mihai Viteazu.

Însă cel mai mare proiect pe care administrația din Mihai Viteazu îl va derula în 2019 este construcția unei rețele de apă și canalizare care va deservi câteva sute de gospodării. La jumătatea anului viitor vor începe lucrările iar la finalul lor populația va avea apă potabilă la robinet. Două milioane de euro a obținut primarul Grameni pentru acest proiect.

“Am semnat finanțarea și am demarat proiectul tehnic – Rețea de Apă și Canalizare pentru satul Sinoe. 280 de locuințe vor fi racordate la rețeaua de apă curentă și canalizare. Oamenii abia așteaptă pentru că apa freatică din fântâni nu prea e bună mai deloc. E sălcie, de baltă. La apă se vor branșa toți; la canalizare – nu știu, mai vedem. Mie mi-ar conveni să ia RAJA lucrarea ca să se ocupe mai apoi și de facturarea apei și de colectarea banilor. Plus că RAJA se va ocupa și de stația de epurare ce va fi construită” spune primarul.

Proiectul rețelei de apă și canalizare depășește două milioane de euro și este cel mai mare din tot ce se va construi în Mihai Viteazu. Sunt bani cu care se vor săpa șanțurile, se vor monta conductele și se vor fora puțurile de aducțiune a apei din pânza freatică de mare adâncime. Se știe clar de pe acum în ce locuri se va săpa, pentru că inițial s-au luat probe de apă din diverse zone și apoi s-a stabilit unde este cea mai bună apă potabilă, la 50 metri adâncime.

2019 se anunță un an bun pentru Mihai Viteazu. Viitorul îi dă motive de bucurie primarului din comună, care nu încetează să croiască planuri pentru modernizare. Ar mai avea câteva idei, însă deocamdată sunt în stadiul de documentație.

“Pe termen lung aș vrea o groapă de gunoi de grajd. Avem o mare problemă cu aceste gunoaie și trebuie să o rezolvăm. I-am adunat pe toți crescătorii de animale, am discutat cu ei, le-am explicat cum va fi această groapă de gunoi, le-am spus că în proiect sunt prinse și utilajele de încărcat gunoiul și de împrăștiat pe câmp. Primăria va fixa un preț pentru ridicarea gunoiului (per tonă, probabil) și îl va duce la groapă unde va rămâne la fermentare cât timp e necesar. La final, tot crescătorii de animale au prioritate, dacă vor să îl preia de acolo și să îl împrăștie pe terenurile lor” explică Grameni.

Studiul de fezabilitate a fost făcut iar documentele sunt depuse la Ministerul Dezvoltării. În luna martie va ști dacă dosarul este declarat eligibil, și se va apuca de treabă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*