Fregata La Fayette va face o escală la Constanța. Militarii francezi se antrenează cu cei de la Forțele Navale Române

Fregata La Fayette
Fregata La Fayette

Fregata La Fayette va face o escală în portul Constanța în perioada 24 – 27 martie 2017 și va desfășura, cu această ocazie, manevre comune cu Forțele Navale Române.

Marina națională franceză trimite în mod frecvent nave de război în toată lumea, respectând principiile maritime de libertate a navigației. Face acest lucru și în Marea Neagră, respectând Convenția de la Montreux din 1936.

Misiunea fregatei La Fayette arată respect pentru aceste principii, permițând consolidarea cunoașterii acestei zone de către Marina franceză și menținând totodată capacitatea de evaluare autonomă a Franței. Ea ilustrează acțiunile frecvente derulate de către Franța în Marea Neagră împreună cu aliații săi, ca de exemplu România. În această calitate, de îndată ce va părăsi portul, fregata La Fayette va participa la un exercițiu destinat consolidării interoperabilității cu Marina română. Programul va fi dens și va cuprinde exerciții de tir și de luptă anti-aeriană și anti-suprafață. Fregatele se vor antrena și la navigația pe aceeași rută, efectuând diferite manevre de asistență reciprocă.

Intrată în serviciul activ în anul 1996, această fregată este prima dintr-o serie de cinci nave. Cu o lungime de 125 de metri, ea poate să acționeze autonom sau să fie integrată într-un grup aeronaval în misiuni care merg de la protejarea libertății pe mare, până la sprijinirea unei flote care efectuează operațiuni de luptă, speciale sau intervenții umanitare. Ea dispune de o capacitate de luptă anti-navă datorită sistemului de rachete anti-navă 40 (Exocet), cu o capacitate de apărare anti-aeriană dată de rachetele Crotale și de un vast arsenal de autoapărare (mitraliere de 12,7 mm, tunuri de 20 de mm și de turelă de 100 de mm). La bordul ei este îmbarcat un elicopter Panther care îi crește raza de acțiune.

Fregata La Fayette este comandată de comandorul Stanislas Delatte. Absolvent al promoției 1993 al Școlii Navale, acesta a ales specializarea de pilot de aeronautică navală. În această calitate, a participat la numeroase misiuni la bordul port-avionului Charles de Gaulle. A preluat comanda fregatei La Fayette în vara anului 2016.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*