FOTO VIDEO Weekend cultural la Medgidia. Festivalul Național de Teatru “Tanța și Costel” a umplut sala de spectacol, iar publicul a apreciat piesele participante

Festivalul de Teatru "Tanța și Costel" de la Medgidia. FOTO CTnews.ro

Emisiunea cu cel mai mare succes la începuturile Televiziunii Române a fost serialul umoristic „Tanța și Costel”. A pornit de la o schiță scrisă de Ion Băieșu – “În gară la Medgidia” și a prins atât de mult la public încât s-a transformat în serialul de televiziune intitulat „Iubirea e un lucru mare”.

Tanța și Costel sunt doi cetățeni oarecare, ale căror destine se vor schimba cu totul după o întâlnire neprevăzută în gara din Medgidia. În onoarea lor, primăria din Medgidia le-a pus numele pe Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la a opta ediție. Duminică seară, gongul a bătut pentru ultima oară în cele trei zile de maraton teatral, la Cercul Militar din localitate. Tot weekendul s-au perindat pe scenă opt trupe de teatru din Alba Iulia, Brașov, Buzău, Iași, Lugoj, Mediaș, Medgidia și Reșița. Intrarea a fost liberă  petru toți iubitorii artei dramatice.

“A fost ca de obicei minunat. Revenim aici de fiecare dată cu drag, ne simțim onorați și bucuroși în același timp, să participăm la acest festival. Știm ce înseamnă organizarea unui asemenea eveniment pentru că și noi la rândul nostru organizăm așa ceva din 1992, iar între Lugoj și Medgidia s-a format de-a lungul timpului o legătură extrem de strânsă. Publicul din Medgidia e un public cunoscător, educat. Festivalul e la înălțimea așteptărilor și are o organizare exemplară. De fiecare dată am fost întâmpinați cu căldură” a declarat pentru Constanța NEWS, Tudor Trăilă, actor la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu Lugoj.

Opt spectacole de teatru s-au jucat în acest weekend la festivalul “Tanța și Costel” din Medgidia. Comedii sau drame, toate au reușit să ridice sala în picioare și să ofere aplauze furtunoase actorilor perfomanți. Duminică seara, festivitatea de închidere a festivalului a avut în centru spectacolul intitulat „Tanța și Costel” – o adaptare de Dan Mirea după celebra schiță a lui Ion Băieșu.

A fost fulminant: replicile vechi și arhicunoscute au fost presărate cu glume contemporane, actorii au dialogat cu sala, au avut momente de improvizație în care au implicat și publicul și au reușit o performanță extraordinară. După fiecare act, spectatorii au fost în picioare re-chemând la scenă actorii care i-au încântat. Actrița Ileana Căprariu a jucat-o pe Tanța, la Festivalul de Teatru de la Medgidia.

“Dacă publicul e cu tine, cum a fost la Medgidia, spectacolul iese rupere! Noi jucăm de 12 ani acest spectacol și avem peste 150 de reprezentații. Iubim enorm acest spectacol !” spune Ileana Căprariu, actrița de la teatrul municipal din Lugoj.

Spectacolul de teatru care a închis festivalul s-a născut în urmă cu 12 ani când Ileana Căprariu a început să repete cu Dan Mirea, actor la Teatrul de Vest din Reșița. Au muncit mult, s-au potrivit pe scenă și rezultatul a fost un succes de casă. Publicul din Medgidia i-a aplaudat pe amândoi, minute bune în picioare. În luminile rampei, cei doi actori și-a luat rămas bun de la Medgidia și au promis ca să revină și anul viitor.

“Pentru mine a fost un șoc să văd că aici la Medgidia există această emulație culturală. Venisem foarte sceptic de la Vâlcea, de la un festival unde am fost cu un spectacol al teatrului  pe care îl reprezint și m-am trezit într-un oraș în care există viață, există tineri cu ecusoane în piept, oameni care zâmbesc și întreabă “Ce jucați ?”…

Eu aveam o cu totul altă percepție despre acest oraș și despre festival: nu mă gândeam că e la un asemenea standard și recunosc că am venit sceptic. Aici am văzut un festival făcut bine, în adevăratul sens al cuvântului, începând de la detalii mărunte până la lucrurile importante: oameni la scenă, logistică de scenă, marketing de festival, tot.

Îmi fac mea culpa: nu mă așteptam ca acest oraș să aibă un asemenea eveniment. Am simțit că există un public avizat și asta este o altă mare surpriză pe care o am. Sunt absolut șocat în modul plăcut, nu doar de reacția publicului, ci de tot ce înseamnă acest festival” a declarat actorul Dan Mirea, la final.

Organizatorii consideă că publicul din Medgidia a reacționat extraordinar, iar trupele participante au avut spectacole de calitate.

“Nu există formule magice – există oameni care fac lucruri bune, iar aprecierea publicului față de scenă arată că festivalul este bine gândit, este bine făcut, iar oamenii care contribuie la realizarea lui sunt cei care trebuie. Toate trupele participante au avut spectacole de calitate, iar publicul din Medgidia a reacționat extraordinar” spune Ion Crişu, regizor și organizator.

“Medgidia are nevoie de spectacol, are nevoie să râdă, are nevoie să își descrețească fruntea și cred că acest festival, în trei seri, a reușit acest lucru. Asta ne-am și propus noi organizatorii – Primăria Medgidia și Garnzioana Militară Medgidia – să aducem publicul în sală și să facem din cea de-a 8-a ediție o sărbătoare. Publicul a aplaudat după fiecare piesă, în picioare și asta înseamnă că fiecare piesă a avut ceva de spus. Teatrul este la el acasă la Medgidia, iar publicul are nevoie de acest festival” – Florin Oprică, Directorul Festivalului “Tanța și Costel”.

Aprecierile actorilor și ale publicului consacră Festivalul Național de Teatru “Tanța și Costel” ca un succes de marcă al orașului. Are deja vechime de opt ani și faptul că publicul umple de fiecare dată sala de spectacol, îi face pe organizatori să-l ducă mai departe. Și de la an la an să cheme tot mai mulți actori și tot mai diversificați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*