FOTO VIDEO Un cartier dedicat tinerilor, pentru 500 de familii, este dezvoltat în comuna Poarta Albă. Primăria realizează lucrările de infrastructură în această zonă

Primăria comunei Poarta Albă. FOTO Ctnews.ro

Comuna Poarta Albă se extinde cu un nou cartier ”Zona D”. Loturile au fost atribuite în special tinerilor care își doresc să își construiască o casă pe raza localității. Administrația locală a demarat toate procedurile pentru ca noului cartier să nu îi lipsească nimic, iar lucrările sunt în toi. Apa a fost trasă iar în acest moment se lucrează la sistemul de canalizare. Procedurile pentru lotizarea terenului au fost greoaie, însă primarul Vasile Delicoti se declară mulțumit că lucrurile au început să prindă contur.

”Noi ne-am ambiționat să facem totodată cu această lotizare și planul urbanistic general, și din această cauză a durat foarte mult pentru că am întâmpinat probleme, așa cum vedeți pe la mai toate localitățile care își doresc să facă un plan urbanistic general elaborat. Am reușit să facem acest plan urbanistic general și să introducem în intravilan acel teren, dar a durat destul de mult, undeva la aproximativ șase ani pentru că sau găsit foarte multe probleme”, a spus Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

Cadrastarea terenurilor a fost una dintre problemele cu care s-a confruntat Vasile Delicoti și care totodată a dus la această întârziere. Însă acum toate actele sunt în regulă, fiecare lot are cadastru, este intabulat, iar terenurile au fost atribuite cetățenilor și chiar au fost demarate construcții.

”Lucrări de cadastru făcute de diverși autorizați, care le-au introdus în baza de date a OCPI-ului eronat, cu coordonate eronate pe care după aceea a trebuit aceste lucrări să le refacem noi, să le punem în coordonatele corecte fapt ce a determinat un întârziere destul de mare”, a mai adăugat Vasile Delicoti.

Suprafața terenului este de 43 de hectare, fiind lotizat în 480 de porțiuni, iar tinerii din Poarta Albă au avut posibilitatea să concesioneze lotul de casă sau să-l cumpere. De asemenea, o măsură luată de Cosiliul Local pentru a sprijini tinerii din localitate este posibilitatea de plată în rate a terenului.

”De aceste terenuri beneficiază aproximativ 500 de familii de tineri de pe raza localității. Pentru a beneficia de un contract de concesiune condițiile sunt ca tinerii să aibă domiciliul în localitatea Poarta Albă și să aibă vârsta maximă de 35 de ani”, a precizat viceprimarul comunei Poarta Albă, Florentina Țigmeanu.

La noul cartier, primăria a demarat investițiile în infrastructură și a realizat toate proiectele pe rețelele din acea zonă: apa a fost finalizată, acum se lucrează la sistemul de canalizare, iar primarul Vasile Delicoti speră ca din toamnă să finalizeze toate procedurile pentru a demara lucrările la rețeaua de distribuție electrică. Aceasta va fi subterană.

”Rețeaua de canalizare este în execuție, se lucrează la ea, sunt fonduri europene pentru că bugetul local nu este un buget care să îți permită să faci ceva din el din punct de vedere al investițiilor, deoarece și creșterea de salarii impusă prin legislație de guvern a dat peste cap cu bugetele locale”, a spus Vasile Delicoti.

Valoarea la sistemul de canalizare este 800 de mii de euro fără TVA, este o rețea de 8 kilometri cu tot ce înseamnă racorduri individuale, iar administrația locală speră ca lucrările să fie finalizate în primăvara anului viitor.

”Cu ani în urmă când am făcut rețeaua din localitate, din păcate racordurile proprietăților nu erau eligibile și nu aveam voie să facem investiții în racorduri, era o măsură proastă. Acum, după presiunea primarilor s-a schimbat legislația și sunt eligibile inclusiv racordurile, și acest proiect cuprinde inclusiv racordurile către gospodării, ceea ce ne va ușura ulterior acordare cetățenilor și inclusiv nu ne va mai ține pe loc pentru demararea asfaltării și amenajarea drumurilor”, spune Vasile Delicoti, primarul localității Poarta Albă.

Va fi un cartier modern, rețeaua electrică va fi subterană, nu vor exista cabluri aeriene care să creeze probleme în caz de vreme rea. În același proiect este prevăzut și canalul pentru fibră optică pentru telefonie și cablu de televiziune.

”Noi avem inclusiv proiectul pentru ce înseamnă infrastructură rutieră. Sunt proiectate partea de carosabil, trotuare, iluminat publică. Este un proiect complex care cuprinde tot ce înseamnă infrastructură, partea de la suprafață practic”, a explicat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

Cum bugetul local al primăriei este insuficient și nu permite investiții în infrastructură, primarul Vasile Delicoti reușește să atragă finanțări din toate sursele puse la dispoziție.

”Nu facem decât să mergem tot timpul către fonduri europene, și acestea au un inconvenient că sunt destul de puține pentru o perioadă de șapte ani raportat la necesarul unei localități. Sunt 2 milioane și jumătate, plus 500 de mii pe cultural, maxim 3 milioane de euro, bani pe care localitatea Poarta Albă i-a semnat 100% cu Agenția de Finanțare a Infrastructurii Rurale, cu AFIR-ul”, a încheiat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*