FOTO VIDEO Trei zile de cultură și muzică modernă în orașul Ovidiu. Primarul Scupra anunță amplasarea unei statui nonconformiste a marelui poet

Orașul Ovidiu va avea un ansamblul statuar al poetului Ovidiu. FOTO CTNews.ro

Vin zile de sărbătoare pentru orașul Ovidiu, iar programul pregătit de Primărie este bogat în artiști celebri și în evenimente. Timp de 3 zile, distracţia va fi în toi, iar atmosfera va fi întreţinută de nume mari ale muzicii româneşti.

Pe 29 iunie va avea loc începând cu ora 15, cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular “Elena Roizen” la Centrul Cultural din Ovidiu. Începând cu ora 20 va începe un festival de muzică folk, de la care nu vor lipsi Emeric Imre sau Mircea Vintilă, dar şi un frumos foc de tabără.

Pe 30 iunie urcă pe scena din Parcul de pe Faleză, Gabriel Cotabiţă şi prietenii săi, printre care se numără Oana Sîrbu, Sanda Ladoşi sau Gheorghe Gheorghiu.

Nici cei mai mici și nici adolescenţii nu au fost uitaţi de primar. Pentru ei va fi organizat Crosul Oraşului Ovidiu, aflat la cea de-a 5-a ediţie. Startul va fi dat pe Şoseaua Naţională în zona blocurilor CD, pe 1 iulie, de la ora 9, iar seara se va termina cu un show de zile mari când vor urca pe scena Parcului de pe Faleză începând cu ora 20, Maximilian, Grasu XXL, Irina Rimes sau Nadir.

Premiera acestui an va fi locația desfășurării spectacolelor. Dacă până acum era preferat centrul orașului pentru serbări și concerte, anul acesta polul distracției se va muta pe malul lacului Siutghiol.

“În această locație, sâmbătă pe 30 iunie și dumincă 1 iulie vor avea loc spectacole dedicate zilelor orașului Ovidiu. Sâmbătă, festivalul Gabriel Cotabiţă & Friends să-i spunem, dar și concursul “Elevii au Talent” chiar aici, pe scena de pe lac. Este primul an în care realizăm aici Ziua Orașului Ovidiu și ne-am dorit să nu mai fie la șoseaua națională, la Centrul Cultural tocmai pentru siguranța cetățenilor, dar și pentru că aici avem o resursă naturală – lacul și insula de care ar trebui să ne bucurăm.

Spectatorii vor sta în parc, parcul este terasat pe trei niveluri așa că e o zonă naturală bună din care poți vedea spectacolul, plus că vor fi amplasate și niște ecrane aici ca să vadă toată lumea foarte bine.

Spectacolul de Folk, ediția a doua va fi în cealaltă locație, tot pe malul lacului, în zona debarcarderului acolo unde va fi și focul de tabără, vineri seară pe 29 iunie”, a declarat pentru Constanța NEWS George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Primarul George Scupra pregăteşte şi alte surprize pentru ovidieni, cum ar fi proiectul de identitate locală – Ansamblul statuar al poetului Ovidiu, ce va fi amplasat la stradă, între Biserică şi Primărie şi va fi construit din piatră și nu din bronz, tocmai pentru că edilul ţine la identitatea locală. Pe vremuri, oraşul Ovidiu se numea “Kanara”, care, în limba turcă, înseamnă carieră de piatră. Locul central în proiectul de urbanism stradal îl va ocupa o statuie a poetului Ovidiu. Tot ansamblul statuar care e mai degrabă un parc în toată regula va fi amplasat în fața Casei Căsătoriilor, ca să fie vizibil din șoseaua națională.

“În spate e Primăria; aici, zidurile parțiale ale Cetății romane – ziduri căzute, aici e grupul statuar cu viața, cu moartea și cu poetul Ovidiu metamorfozat… Dincoace o să lăsăm trepte direct spre Casa Căsătoriilor, aici în partea aceasta delimitarea tot prin ziduri spre biserică și toată legătura care se face spre biserică și spre Liceul Orașului Ovidiu. Înălțimea totală a ansamblului statuar va fi de aproximativ 7.3o metri. Va exista și un mic amfiteatru, în zona ansamblului statuar” explică edilul George Scupra, chiar la fața locului.

Statuia lui Ovidiu va fi realizată de sculptorul Vladlen Babcinețchi, un tânăr artist, în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, stabilit la Iaşi. Lucrarea, care va avea o înălţime de aproape 7 metri înălţime, va intra în patrimoniul oraşului Ovidiu. Deocamdată primarul a primit o machetă a statuii, pe care o ține în biroul său.

“Este clar că te duce cu gândul spre Metamorfoză – tema principală a poetului. Iată că metamorfoza (transformarea trupului uman) pentru Ovidiu începe din zona inimii: se văd mușchii, tendoanele cum se transformă, și laurii romani de pe cap. Din zona inimii, deci de pe mâna stângă îi crește o aripă – Aripa Muzei – cu cealaltă mâna (într-o mișcare asumată) artistul își smulge o pană cu care scrie, iar toga romană este de fapt pielea lui, pielea poetului… Este într-o poziție ușor tristă și puțin arogantă așa cum era el de fapt. Statuia va fi un element de identitate local și va intra în patrimoniul cultural al orașului Ovidiu prin acest ansamblu statuar”, spune George Scupra.

Sunt doar două statui ale poetului Ovidiu în toată lumea. Una este în orașul său natal – Sulmona, iar a doua este la Constanța. A treia va fi în orașul Ovidiu.

Și asta nu e tot. Unul dintre proiectele edilului are legătură cu istoria localităţii: a realizat un film de scurtmetraj despre începuturile oraşului Ovidiu, dar şi o carte, tipărită, tot din dorinţa de a lăsa moştenire viitoarelor generaţii informaţii preţioase despre felul în care a luat naştere oraşul Ovidiu. Cartea care face o incursiune în istoria urbei spune, de fapt, poveştile bătrânilor din Ovidiu, iar primarul e convins că exact aceste lucuri contează pentru ei, ca şi comunitate. Lansarea filmului şi a cărţii vor avea loc vineri, ora 19, în incinta Centrului Cultural din oraş.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*