FOTO VIDEO Sute de localnici din Lumina au petrecut la Zilele Comunei. Primăria a oferit locuitorilor muzică populară, ansambluri folclorice și ritmuri grecești  

Zilele Comunei Lumina. FOTO Ctnews.ro

Sute de localnici din Lumina au petrecut timp de două zile în weekend, în centrul localității, la Zilele Comunei. Au cântat, au dansat și s-au distrat, iar alcoolul a curs în valuri. Primăria le-a oferit cetățenilor săi ca în fiecare an, un spectacol de neuitat, pe scena amplasată în centrul localității. A fost un sfârșit de săptămâna plin de culoare, pentru locuitorii de toate vârstele.

“Ieri (sâmbătă – n.n.) am avut un cross, am premiat copiii care în săptămâna din urmă au avut campionate de tenis de masă, handbal-fete și fotbal-băieți. Tot ieri (sâmbătă – n.n.) am premiat și cuplurile fericite care au aniversat 50 de ani de căsnicie și în plus, o bătrână care are venerabila vârstă de 97 de ani, și este cea mai în longevivă femeie din comuna noastră”, spune primarul Ioan Roman.

Comuna Lumina e la fel de longevivă ca și locuitorii săi. În perioada 1873-1883 localitatea a fost populată cu coloniști germani care au stat aici până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când Hitler i-a vrut acasă, sub lozinca  “Heim ins Reich” (Acasă în Reich).  Au rămas atunci în sat doar11 nemți. Vechea denumire a localității a fost Cogealia, dată după șeful tribului tătar Cogea-Ali (Ali Cel Mare). Comuna s-a numit așa până în anul 1929 când a primit denumirea de Valea Neagră. Comuniștii i-au schimbat numele în Lumina, iar după revoluție s-a desprins de Ovidiu, împreună cu satele Sibioara și Oituz.

“Prima dată când am serbat ziua localității a fost în anul 2007. De atunci an de an s-a serbat în fiecare an pe data de 9 mai. Problema e că 9 mai nu cade întotdeauna sâmbătă sau duminică, și o serbăm în funcție de asta, în weekend de obicei.  Până anul acesta sărbătorea ținea doar o zi, însă acum am împlinit 30 de ani de existență și am prelungit sărbătoarea la două zile”, mai spune primarul Ioan Roman.

Jurnaliștii Constanța NEWS i-au găsit pe localnicii din Lumina, care și-au dat întâlnire în centru la sărbătoarea lor, puși pe chef și pe distracție. Le-au cântat muzică grecească Ionuț Galani, i-au scos la joc formația Alessis, Ionuț Ciujdea, Bogdan Cazacu și au dansat pentru ei cinci ansambluri populare.

“Aici e adevărata petrecere, la scenă deschisă. A fost și ieri (sâmbătă – n.n.) de la 10 ziua până la 10 seara, iar astăzi am început la ora 12, când am inaugurat un teren de sport și am revenit aici începând cu ora 13.00  Organizarea asta n-am făcut-o eu singur: aici au fost implicați și consilierii și întreg aparatul Primăriei. Au venit formații de dansuri populare din Medgidia, din Cernavodă, din Cobadin, chiar am avut o formație de dansuri populare din Fărăoani – județul Bacău, care ne-a delectat cu portul național din Moldova. Ei sunt ceangăi; noi avem comuna Oituz unde și acolo 85% sunt ceangăi. I-am dus în Oituz să viziteze și au rămas impresionați” spune cu mândrie primarul din Lumina, Ioan Roman.

Atmosfera a fost extraordinară iar cântăreții de pe scenă au coborât în piață, printre oameni unde și-au susținut repertoriul în mijlocul horelor încinse de săteni. Zilele Comunei Lumina s-a încheiat duminică seara la ora 9 și jumătate, cu un superb foc de artificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*