FOTO VIDEO Spectroscopia magnetică – o investigație de înaltă precizie, utilizată la Ovidius Clinical Hospital. Ea depistează foarte ușor diferența între cancer și tumori necanceroase

Spectroscopia magnetic[ este utilizat[ la Ovidius Clinical Hospital. FOTO CTnews.ro

Metoda supremă de investigare a corpurilor și radiațiilor de energie în lume este spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară, pe scurt RMN. E aproape științifico-fantastică: rezonanță magnetică nucleară este un fenomen descoperit de fizicieni, care se bazează pe proprietățile cuantice ale nucleelor atomice. Să ne închipuim că niște oameni de știință au reușit să îmblânzească aceste forțe colosale închise în atomi și le-au pus la treabă să privească în corpul omenesc. Vorbim de spectroscopia magnetică și o găsim în Dobrogea la Ovidius Clinical Hospital.

“Este o revoluție în domeniul medical, este spectroscopie prin rezonanță magentică (nu orice fel de spectroscopie), e o metodă nouă, utilă medicului radiolog, prin care poate caracteriza mai bine o leziune, o tumoră, un nodul. Cu ajutorul ei putem face diferența între benign și malign, între cancer și tumori necanceroase.

 În felul acesta putem evita biopsiile inutile, dureroase și agresive pentru pacient. Este o metodă simplă, dar genială din punctul meu de vedere, pentru că depistează produșii de metabolsim dintr-o tumoră”, explică Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.

Cel mai frecvent în zilele noastre spectroscopia se folosește la evaluarea tumorilor cerebrale. Metodele de investigație standard, adică RMN-ul cerebral convențional, găsesc locul unde este tumoarea și o identifică din mai multe tipuri posibile. Spectroscopia cerebrală face un pas în față: ea compară compoziția chimică a unui țesut normal cu compoziția celulelor anormale. Se știe că celula canceroasă are un metabolism intens, accelerat, ceea ce înseamnă că există și produși mulți de secreție metabolică.

Aparatul îi sesizează, își dă seama că ceva nu e în regulă și anunță foarte prompt. Ba mai mult: identifică și analizează toate substanțele pe care le vede ca fiind legate de celula canceroasă. În acest fel, medicul oncolog își da seama de tipul tumorii și de gradul ei de agresivitate. Altfel spus, specialistul va face diferența între recurența tumorii și necroza de iradiere.

“Noi folosim spectroscopia magnetică pentru cancerul de prostată și pentru afecțiunile cerebrale: sunt două domenii foarte bine puse la punct în ultimii zece ani, în care lucrurile sunt clare și în care noi am început să facem propria noastră cercetare și activitate medicală.

În funcție de intensitatea metabolismului dintr-o leziune, ne dăm seama cât este de agresivă, și atunci ne ajută în diagnostic, în a face diferența între un cancer și o tumoră benignă. Un cancer se tratează altfel – îl biopsiem, în primul rând, evităm astfel o biopsie inutilă sau dăm un prognostic foarte bun – concluzionăm că este o tumoră benignă și atunci pacientul nu mai are nevoie de nimic altceva mai departe” explică doctorul Carmen Ciufu.

Spectroscopia magnetică  este o analiză medicală noninvazivă. Ea nu face altceva decât să măsoare modificările biochimice din țesuturi, iar aparatul care face această analiză nu este altul decât cel de la examenul RMN convențional.

Diferența este că aici la spectroscopie, se utilizează o serie de secvențe suplimentare menite să ofere informații despre metabolismul și structura biochimică a țesuturilor. În felul acesta, medicul specialist poate să spună dacă testul analizat este normal sau nu.

“Este foarte bine că pacientul vine la noi, pentru că suntem singurul centru din zonă care poate efectua această examinare. Pacientul stă de vorbă cu medicul radiolog și medicul radiolog are decizia finală, dacă aceasta este o examinare potrivită pentru afecțiunea cu care se prezintă pacientul sau nu. Noi stăm de vorbă cu toți pacienții și îi îndrumăm în orice metodă imagistică. 

Nu există o pregătire prealabilă, este ca orice examinare prin rezonanță magnetică – pacientul este dezbrăcat, i se oferă un halat, are o poziție comodă în magnet, este relaxat. Analiză nu este invazivă și nu folosește substanță de contrast – asta e un avantaj. Durează cam 15 minute, după care pacientul iese din camera magnetului și pleacă acasă”, spune Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.

La final e reținut că dintre toate metodele de investigație medicală, spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară oferă cea mai bogată și cea mai completă informație structurală asupra compușilor organici. Pe aceștia îi caută medicii oncologi: ei sunt mult mai mulți la o celulă tumorală canceroasă și “o dau de gol” imediat.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*