FOTO VIDEO Specialiștii în nutriție de la OCH au un aliat important. Cântarul TANITA îi ajută să stabilească o dietă personalizată pentru oricine vrea să slăbească

Cântarul TANITA de la OCH. FOTO Adrian Boioglu

De cele mai multe ori, persoanele care vor să slăbească își caută rețete “minune” pe internet sau apelează prieteni care au trecut prin diferite diete. Această metodă nu este cea mai indicată deoarece poate cauza persoanei respective diferite probleme de sănătate, iar rezultatele nu sunt cele așteptate. Cea mai bună recomandare pentru o dietă utilă, adaptată nevoilor și caracteristicilor fiecărei persoane, o poate face un medic nutriționist.

Specialiștii în nutriție de la Ovidius Clinical Hospital (OCH) au un aliat important în tot ceea ce înseamnă analiza unei persoane care dorește să slăbească. Este vorba de cântarul TANITA, care face un studiu al compoziției corporale și indică medicului nutriționist, printre alte elemente, procentul de grăsime, gradul de hidratare al organismului și necesarul de calorii pe zi.

Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru de la Ovidius Clinical Hospital explică pentru CTnews în ce anume constă o dietă personalizată.

Dieta personalizată presupune mai multe etape, evaluarea stării de sănătate a persoanei atât prin prisma personală, cât și prin prisma istoricului familial, o analiză a statusului nutrițional, însemnând unde ne aflăm cu greutatea și un studiu al compoziției corporale, o identificare a obiceiurilor alimentare de zi cu zi și ulterior adaptarea prescripției nutriționale prin prisma tututor celor menționate anterior”, a declarat Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru.

Specialiștii în nutriție de la Ovidius Clinical Hospital au un aliat important și află informații utile cu ajutorul cântarului TANITA.

Spunem că această cântărire prin bioimpedanță este o cântărire deșteaptă, în sensul că ne face un studiu al compoziției corporale unde măsoară procentul de grăsime, cum este distribuită grăsimea la nivelul organismului, inclusiv la nivelul organelor, dacă există încărcare grasă a organelor, ne spune cât de dezvoltată este masa musculară și masa osoasă, ne apreciază gradul de hidratare a organismului și nu în ultimul rând necesarul energetic pe zi pentru ca organismul să funcționeze normal și ulterior adaptat în funcție de gradul de activitate fizică pe care noi îl desfășurăm.

Practic, informația care tot timpul irită persoana din fața mea este vârsta metabolică. Vârsta metabolică, de cele mai multe ori, este mult mai înaintată decât vârsta din buletin și cam este parametrul care îi determină pe pacienți sau pe persoana respectivă să inițieze și să adere la indicația medicului nutriționist”, a spus specialistul OCH.

Dar cu ce vine în plus cântarul TANITA față de alte metode de analiză similară. Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru explică.

Există mai multe metode de studiu a compoziției corporale, dar acest cântar TANITA este foarte ușor de folosit, durează câteva secunde și, față de celelalte măsurători acesta vine cu aceste informații suplimentară: necesarul de calorii pe zi, inclusiv adaptat la gradul de activitate fizică, statusul de hidratare, vârsta metabolică care de multe ori este cea care reprezintă un factor decizional”.

De asemenea, tot cu ajutorul cântarului TANITA poate fi realizată o dietă personalizată mai rapid.

Noi, medicii nutriționiști, dispunem prin pregătirea noastră de anumite metode de calcul teoretice adaptate inclusiv la măsurătorile pe care le efectuăm în cabinet. În funcție de jurnalul alimentar pe care persoana respectivă îl întocmește și apreciem cam care ar fi fost necesarul caloric și cât de dezechilibrată nutrițional a fost alimentația până acum, ne putem adapta și recomanda o prescripție nutrițională.

În funcție de rata de scădere în greutate ne putem ajusta indicația nutrițională, în schimb TANITA vine și ne dă informații obiective și practic putem personaliza mai corect, fără să așteptăm acea trecere a timpului, în indicația noastră nutrițională”, a mai afirmat Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru.

Cântarul TANITA are și anumite contraindicații și nu este recomandat pentru femeile însărcinate, pacienții cu stimulator cardiac sau care au implanturi metalice.

Important de știut este faptul că nu medicul este cel care stabilește o țintă pentru persoana care vrea să slăbească. Aceasta este cea care își propune la ce greutate să ajungă, iar apoi, de comun acord, sunt realizați pașii pentru îndeplinirea obiectivului.

După ce ai coborât de pe cântar, în primul și în primul rând trebuie să realizeze care este scopul pentru care ai venit și care este ținta. Și zic ți-o propui în sensul că nu neapărat medicul stabilește ținta, este ceva stabilit de comun acord, ulterior pașii și ce ar trebui făcut pentru a atinge acea țintă.

Pentru că de multe ori vorbim de un exces de greutate în medie de 20 de kilograme, poate chiar vorbim de persoane la 100 de kilograme plus. Îi spui omului, trebuie să ajungi la 70 de kilograme. Una peste alta trebuie să ajungem la două cifre. Și orice în kilogram în minus câștigat este un plus pentru pacient și o scădere a riscurilor asociate obezității”, a povestit Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru.

Un alt lucru extrem de important este că relația dintre medic și persoana care vrea să slăbească trebuie să fie una sinceră.

“Relația trebuie să se bazeze pe sinceritate pentru că o consultație, o primă consultație presupune întocmirea unui jurnal alimentar, scopul jurnalului alimentar nu este de a certa persoana respectivă, ci dimpotrivă, a identifica posibile probleme, cam cât de mari sunt și ulterior împreună să găsim soluții la acele probleme, dar nicidecum și practic totul se bazează pe sinceritate și în același timp medicul să îi prezinte pacientului care sunt riscurile la care se expune, dacă nu urmează indicațiile, dacă nu își atinge ținta și cam care sunt beneficiile dacă reușește să urmeze acea indicație nutrițională”, a mai afirmat specialistul OCH.

Pacienții se pot programa pentru consultații si tratamente la Policlinica OCH Constanța, din strada Flămânda, nr. 19, Constanța. Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*