FOTO VIDEO Primarul George Ionașcu schimbă fața comunei Mircea Vodă. Șase proiecte de dezvoltare care vor moderniza localitatea

Lucrări în comuna Mircea Vodă FOTO CT NEWS

Sfârșitul de an îi găsește pe gospodarii din Mircea Vodă sub asediul echipelor de muncitori care dau zor pe șase fronturi diferite de lucru ca să termine proiectele care aduc bani frumoși în localitate. Primarul e atent la calendarul lucrărilor și monitorizează zi de zi fiecare mic progres.

S-a luptat din greu să facă rost de resurse pentru dezvoltare și dacă muncitorii nu se țin de calendarul execuției, există riscul ca unele fonduri să se piardă. Șase proiecte de dezvoltare sunt în mapa primarului George Ionașcu din care 5 sunt în plină derulare, al șaselea fiind aproape gata: iluminatul public cu lămpi moderne tip LED.

“Noi aveam lămpi de iluminat stradal – rețeaua a fost modernizată în 2007 – dar în fiecare an costurile erau foarte mari pe partea de întreținere. Erau montate lămpi din stâlp în stâlp iar pe străzile secundare, unul – da, unul – nu. Nu ne scoteam ochii pe întuneric, dar acum e un plus de lumină, de siguranță în trafic și de siguranță pentru cetățeni, și ajută foarte mult și la sistemul de monitorizare video. Se vede clar că e mai multă lumină chiar și cu ochiul liber; dacă înainte consumul era pe la 40 watti pe lampă acum consumul este doar de 30 watti pe lampă” spune primarul din Mircea Vodă, George Ionașcu.

În Mircea Vodă se desfășoară și un proiect pentru construcția rigolelor laterale care să preia apele pluviale

Modernizarea iluminatului în comună a mărit numărul de lămpi; acum există câte o lampă LED pe fiecare stâlp, pe toate străzile din localitate și chiar dacă a crescut un pic consumul de energie electrică per total, investiția se va amortiza din cheltuielile de întreținere. Proiectul lămpilor pe LED a costat undeva pe la 100.000 de euro. După finalizarea lui, străzile din Mircea Vodă vor arată mult mai bine și nu doar din cauza asta: concomitent se desfășoară un proiect de îmbunătățire a lor și prin construcția rigolelor laterale de preluare a apelor pluviale.

Sute de metri de șanțuri trapezoidale se sapă și se cimentează zilele acestea în localitate, cu scopul de a face mai sigură infrastructura rutieră atunci când vin ploile și zăpezile. Este un proiect început în urmă cu doi ani care se apropie de finalizare

“E pe final. Mai sunt câteva capete de străzi, mici lucrări de finețe, racorduri și așa mai departe. Era necesar și se înscrie în amplul proces de modernizare al infrastructurii comunei în general și al sistemului rutier în particular: sunt vești bune că în primăvară (aprilie-mai) să înceapă și implementarea sistemului de canalizare și de săptămâna viitoare se va scoate la licitație și lucrarea de asfaltare a celorlalte străzi din localitate. Am semnat deja contractul pe 3 milioane de euro și cu excepția 6-7 km, cam acoperă tot ce-nseamnă lungimea de 32 km ale străzilor din comună” explică primarul din Mircea Vodă.

Pentru cei aproape 400 de copii din localitate Primăria construiește un loc de joacă modern

Comuna Mircea Vodă are aproape 5.000 de locuitori pentru care primăria se lupta să câștige proiecte și să atragă foduri pentru investiții. Sunt bani europeni și fonduri guvernamentale care finanțează dezvoltarea localității. Oficial sunt 400 de copii în localitate, iar administrația locală s-a gândit și la ei: zilele acestea se construiește chiar în centru, la doi pași de Primărie, cel mai modern loc de joacă pentru copii. Sunt muncitori cu pickhammere care găuresc asfaltul, tâmplari care ridică infrastructuri de lemn, fierari betonisti care toarnă alei și tot felul de muncitori ce transportă materiale de construcții. Un mini orășel al copiilor se ridică sub ochii noștri.

“Am avut un teren generos ca suprafață și consider că o să iasă frumos. Lucrările sunt în toi și tragem tare să fie gata de sărbători pentru ca atunci când copiii vor intra în vacanță, să poată să se bucure de ceea ce le-am pregătit” spune George Ionașcu.

De altfel, de jur împrejur trebăluiesc constructorii: pe strada din fața primăriei e un adevărat șantier. Se pun borduri, se degajează pavimentul vechi și se plantează pomișori. Fața comunei se schimbă în zeci de locuri.

“S-au plantat pruni vișinii care vor fi puși în valoare de un sistem de iluminat, s-a introdus un sistem de irigare iar săptămâna viitoare urmează să se monteze și covorul de gazon. Maxim într-o săptămână, indiferent dacă plouă sau ninge vom fi gata cu lucrarea” explică primarul.

Primarul George Ionașcu are proiecte de dezvoltare și pentru Satu Nou

Se urcă grăbit în mașină ca să ajungă în localitatea învecinată, Satu Nou. Are și acolo 3 dosare de lucru pe care vrea să le vadă cât mai repede finalizate, ca să se poată apucă de următoarele proiecte. Ionașcu are gânduri mari pentru Mircea Vodă și nu mai are răbdare cu timpul care parcă îl ține în loc.

“Cel mai mare proiect din Satu Nou aflat în lucru este modernizarea unui drum agricol de 7 km lungime care va face legătura între drumul județean 224 Medgidia-Tortoman, până în primul drum de exploatare modernizat, din vestul localității Mircea Vodă. Drumul va deservi tot ce înseamnă fermieri și binențeles pe locuitorii din comună, în afară de cei care lucrează acolo dar și în caz că trebuie să devină ruta ocolitoare când șoseaua națională se mai blochează din diverse motive. Modernizarea înseamnă că era un drum de pământ și va fi un drum de asfalt: se va face un sistem rutier modern cu structură compactată de piatră și cu turnare de covor asfaltic” explică George Ionașcu în timp ce conduce mașina pe câmp.

E pustiu de jur împrejur, ninge molcom și pe toate întiderea de pământ brun, singura linie ce iese în evidență este a drumului peste care s-a pus deja piatră proaspătă. Jumătate de an ar fi trebuit să dureze construcția drumului modern însă ploile din vara l-au întârziat cu două luni. Constructorul trage tare să pună piatra până vine iarna pentru ca la primăvară să îi fie mai ușor să vină cu asfaltul pe deasupra. Toată lucrarea costă 900.000 de euro, iar când va fi gata, mulți fermieri vor fi recunoscători.

Un alt proiect este construirea unei săli de sport în Satu Nou

“Un alt proiect pe care îl aveam pe lista de la începutul mandatului și acum începe să prindă contur, este construirea unei săli de sport în Satu Nou. Aveam până acum o sală de sport mică, de 138 de metri pătrați și era improprie pentru desfășurarea orelor de curs de educație fizică. Inițial luasem în calcul reabilitarea și extinderea ei însă în final am  ajuns la concluzia că e mult mai convenabil ca și costuri să facem o construcție de la zero, fără alte struțo-cămile pe acolo. Am demolat acea construcție veche și am început construcția unei săli de sport moderne și cu un proiect atipic față de restul sălilor de sport din județ”, povestește George Ionașcu.

Sălile de sport de la sate și comune sunt de două tipuri. Sunt două standarde guvernamentale după care s-au construit peste tot, ca să nu existe complicații la aprobarea de proiecte și de finanțări, însă George Ionașcu a vrut ceva mai mare pentru comuna lui. O sală de sport cel puțin dublă față de standardele guvernamentale și cu un etaj unde să amenajeze o zonă de fitness pentru localnici. Iar arhitecții i-au desenat o sala de sport atipică.

“E atipică pentru că peste partea sudică, peste grupurile sanitare și vestiare se va turna o placă de beton și la etaj va fi amenajată sala de fitness, unde după orele 18 va deservi și tinerii din comună care vor să facă mișcare și să își mențină tonusul. Suprafața la sol este de 550 metri pătrați – destul de mare față de ce era înainte – iar după finalizare, vom putea și noi să ne înființăm echipe de handbal sau de volei. Avem ambiții mari !” spune primarul Ionașcu.

Nu doar străzile principale sunt în curs de schimbare în Satu Nou. Sunt fadrome și basculante care fac un zgomot infernal și pe străzile mai mici. Pe strada Atelierului de exemplu, se excavează pământul și stratul vechi de piatră ca să se egalizeze nivelul a trei străzi. Aici se va amenaja o canalizare stradală și șanțuri pe margine care să preia toată apă de ploaie în exces. În acest fel, constructorii vor rezolva eterna problema de pe Atelierului, care se inunda la fiecare ploaie mai serioasă.

“Îmi era rușine să merg acolo după o ploaie, să stau de vorba cu cetățenii. Terenul era plat cu foarte multe denivelări, apa nu avea unde să se scurgă, băltea, și pentru copilașii care stau în zonă și familiile de acolo era destul de greu accesibil în sensul că te murdăreai pe încălțăminte ca să poți să ieși la drumul principal să îți duci copiii la școală sau la grădiniță ori să pleci la muncă” spune George Ionașcu.

După nivelarea zonei, va fi pusă altă piatră curată, material geotextil și la sfârșit va fi turnat covor asfaltic. În maximum o lună trebuie să fie gata.

Mircea Vodă se schimbă la față. Iar viitorul are planuri mari pentru comună: primarul vrea să bage și gaze în localitate. Urmează planuri și proiecte și bani puși deoparte pentru șantier.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*