FOTO VIDEO Primăria Poarta Albă modernizează satul Nazarcea. Toate străzile din localitate vor fi asfaltate

Primăria Poarta Albă asfaltează drumurile din Nazarcea. FOTO CTnews.ro

Premieră la Nazarcea: se așterne primul strat de asfalt pe drumurile din localitate! Primarul Vasile Delicoti e mai bucuros ca niciodată și stă pe capul muncitorilor să vadă cum iese treaba bine. Îl îngrijorează prognoza meteo care dă temperaturi foarte joase în zilele următoare și știe că proiectul lui de asfaltare merge contracronometru. Asfaltarea străzilor din Nazarcea, parte a comunei Poartă Albă, e al doilea proiect pe partea asta care i-a reușit lui Delicoti. A întocmit documentația, a dus-o la București, a primit banii și acum muncitorii sunt în teren.

“Este cel de-al doilea contract și proiect pe care l-am demarat privind asfaltarea străzilor din localitatea Poartă Albă, satul Nazarcea cunsocut popular ca Galeșu (a nu se confunda cu fostul Grup Social Nazarcea, care acum se numește “Culmea”). În cadrul acestui proiect vor fi asfaltate toate străzile plus încă un kilometru și jumătate dintr-o lotizare nouă.

 Este un proiect de 6,5 kilometri în total. Lucrările vor fi terminate la primăvară datorită condițiilor meteo din cauza cărora s-ar putea să nu reușim să turnăm asfaltul. Dacă este adevărat ce se spune că se va răci din noiembrie foarte tare, normativul nu permite turnarea și vom finaliza partea de asfalt la primăvară” spune Vasile Delicoti.

Asfaltul care se toarnă la Nazarcea este doar partea vizibilă a aisbergului. Dedesubt, sub fundația drumurilor e îngropat tot sistemul de canalizare la care s-a lucrat câteva luni bune. S-au tras conducte, s-au săpat cămine de colectare, s-au amenajat casete de beton și s-au făcut racorduri individuale. După ce muncitorii au astupat cu pământ toate șanțurile, au venit drumarii.

“Este o lucrare pe care o facem de la zero. Se sapă casetă la 40 centimetri, se adaugă un strat optimal compactat – adică piatră spartă de 0,63 ca granulație – se compactează, se iau probe de compactare și după aceea se așterne un strat de binder (asfalt), după care se așterne stratul de uzură. Patru centimetri grosime are stratul de uzură și 5 centimetri binderul” explică șeful de șantier Victor Mustățea.

E o liniște ireală în Nazarcea, străpunsă doar de utilajele compactoare care fac să tremure pământul când trec pe stradă. Sunt mastodonți cu cilindri uriași de câteva tone, care tasează patul de piatră spartă, așternut de basculantele care au trecut dimineață. Muncitorii cu lopeți corectează pe alocuri imperfecțiunile liniei drumului, iar la un colț de stradă câțiva sapă ca să scoată la lumină un hidrant îngropat. Apare în planurile de execuție și trebuie să fie degajat și funcțional. De jur împrejur sunt case moderne și frumoase, și liniște ca într-o suburbie locuită de oameni înstăriți.

“Galeșu este o localitate foarte liniștită, cu un drum județean reabilitat pe fonduri europene care face accesul foarte ușor către Constanța. Este un sat liniștit, în spate este un deal pe care l-am împădurit cu 25 de hectare de pădure, lipit de localitate. Avem apă, canalizare, acum rezolvăm și problema asfaltului, iar ulterior vor veni și gazele. În partea de nord, nord-est este Canalul. Sperăm să atragem cât mai mulți oameni care vor liniște, prin crearea acestor condiții” spune primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Lucrările au avansat alert în Nazarcea. Toată piatră sparta a fost adusă în teren și așezată după cum este profilul drumului, iar acum muncitorii se pregăteau cu nivelarea pentru compactare. În calendarul de etapă, echipele de lucru ajunseseră pe strada Brânduşelor lungă de 780 metri. Când va începe asfaltarea, în două zile va fi gata.

Strada Brânduşelor are carosabilul lat de 5 metri, la care se adaugă acostamente în ambele părți, de câte 50 de centimetri. Va avea o rigolă pe partea stângă, la adâncimea de 40 de centimetri cu lățimea de 90 de centimetri în partea superioară. Accesul în fiecare curte va fi cu podețe. Toamna, întotdeauna muncitorii sunt cu ochii pe prognoza meteo.

“Sub minus 5 grade Celsius nu se mai lucrează. Nu se mai asfaltează pentru că apar probleme de turnare. E destul de complicată lucrarea datorită topografiei dificile. Aici de exemplu, suntem pe o stradă între dealuri și e vorba de curțile oamenilor, trebuie să dăm pantele către șanț, e un pic de disconfort pe perioada asta, dar până la final toată lumea va fi mulțumită” spune șeful de șantier Victor Mustățea.

Asfaltările din Nazarcea fac parte dintr-un pachet de lucrări mai larg, ce include toate localitățile comunei Poartă Albă. În cadrul unui alt proiect, de exemplu, au fost asfaltați alți 4 kilometri în Poarta Albă și mai sunt de finalizat în prezent, cel mult 500 de metri. Al treilea proiect va începe în cartierul Via unde se va turna asfalt pe 4,5 kilometri de străzi.

În fine, ultimul șantier va demara în primăvara anului următor în Poartă Albă și va termina de asfaltat toate străzile din localitate. Va fi al patrulea și ultimul; acolo lucrurile au stagnat pentru că administrația locală a așteptat terminarea canalizării, ca să nu spargă străzile dupe aceea. Vasile Delicoti nu se oprește aici. După infrastructura rutieră, urmează gazele.

“La gaze proiectul este finalizat, începem licitația, sperăm să avem cu cine face lucrarea pentru că în ziua de azi ajungem să ne bucurăm când la o licitație se înscrie cineva. Datorită lipsei forței de muncă, firmele au mari probleme în a-și asuma proiecte, mai ales de anvergură, cum este acest proiect de gaze, de 18 milioane de lei” – Vasile Delicoti, primarul din Poartă Albă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*