FOTO VIDEO Primăria Poarta Albă face o grădiniță nouă pentru copiii din comună. Primarul Vasile Delicoti: “Promisiunea constructorului este că la primăvară vom avea clădirea gata”

Grădinița care este construită în Poarta Albă. FOTO CTnews.ro

Populaţia României este într-o continuă scădere – declinul demografic este principalul motiv, alături de emigrație. În 2018 am “pierdut” 125.000 de persoane din cauza sporului natural negativ. Altfel spus, se nasc prea puțini copii față de numărul bătrânilor decedați. Comuna constănțeană  Poartă Albă este excepția de la regulă. Aici populația crește constant iar numărul copiilor e pe o pantă ascendentă.

Probabil că datorită politicilor locale care încurajează tinerii, probabil datorită proiectelor dedicate comunității sau poate datorită oamenilor gospodari și primitori. Cert este că văzându-se confruntat cu multitudinea de prichindei, primarul și Consiliul Local au hotărât ca să ridice o nouă grădiniță. De la zero. În condițiile în care alte comune renovează dispensare pentru seniori, la Poartă Albă se construiește pentru viitor. Noua construcție este în cartierul Via, din Galeșu.

“Este o grădiniță cu trei grupe – suficient pentru acest cartier unde la momentul actual avem două grupe și datorită faptului că avem o creștere a natalității (spre deosebire de foarte multe localități unde scade natalitatea) am luat în calcul să avem și o a treia grupă.

De aceea am proiectat o grădiniță cu trei grupe și am solicitat Ministerului Educației să ni se aprobe proiectul așa. Proiectul ni s-a aprobat, au început lucrările și suntem la stadiul de turnat placa peste parter. Mai trebuie turnat un dom, o ridicătură deasupra holului, unde va fi un luminator pentru a avea cât mai multă lumina naturală” explică Vasile Delicoti, primarul din Poartă Albă.

Grădinița e în stadiul de șantier de mai bine de un an. Primăria din Poartă Albă a întocmit proiectul, a calculat devizele, le-a pus într-un dosar și le-a trimis la București. Planurile au fost aprobate, banii au sosit în conturi și au demarat lucrările. O vreme, și localnicii și primăria s-au bucurat văzând ritmul de avans al construcției. Toată lumea calculase că anul acesta la 1 septembrie clădirea va fi gata cu tot ce-i trebuie: instalații sanitare, electrice și dotări didactice.

“În decembrie anul trecut, primul constructor a renunțat la lucrare datorită lipsei forței de muncă și a faptului că nu și-a mai permis să ducă această lucrare la bun sfârșit. Timp de 11 luni ne-am chinuit să găsim alt constructor. Am adus mai multe firme ca să vadă stadiul lucrărilor și despre ce e vorba, dar niciuna nu a dorit să se înhame la lucrare, deoarece nu aveau putere. Toată lumea acuza lipsa forței de muncă.

După 11 luni am găsit o firmă care terminase alte lucrări și a fost destul de bine intenționată spunându-ne că în primăvara anului următor, în aprilie va fi gata. Au muncit chiar și în weekend-uri, au stat și noaptea când a fost cazul, ca să recupereze din timpul pierdut, cât s-a putut. Promisiunea lor este că la primăvară vom avea clădirea gata, cu tot ce înseamnă anexe, utilități, tot” spune cu speranță în glas, primarul Delicoti.

Copiii pentru care primăria construiește grădinița învață acum în cadrul școlii din localitate. Au clase dedicate însă legislația nu recomandă amestecul celor mici cu cei mai mari. Din păcate, o vreme vor mai sta în situația aceasta, până când noua lor casă va fi gata. Grădinița are o întârziere de aproape un an, însă administrația locală trage speranța că anul viitor la începutul lui septembrie, totul va fi gata.

Cartierul Via se dezvoltă pe toate planurile, iar consiliul local vede zona ca fiind de viitor. E liniște, are pădure și case moderne cu oameni gospodari. În ajutorul lor vin planurile cu infrastructura, puse în practică cu bani europeni nerambursabili.

“Avem o stradă de 500 de metri lungime, strada Ciocârliei – se va turna asfalt pe ea, iar pe strada Palatului se va face intrarea în localitate până în pasajul căii ferate, pe o lungime de 90 metri: este o stradă care nu a mai fost reparată de foarte mulți ani și-acum am reușit să obținem banii, să putem să o ducem la nivel de covor de asfalt.

Strada aceasta a avut doar partea de tratament bituminos și piatră, dar fiind foarte veche (de 20 de ani) s-a deteriorat foarte puternic. Această stradă face parte dintr-un proiect cu alte străzi din satul Galeșu/Nazarcea” spune primarul Delicoti.

Lucrarea este începută în urmă cu câteva zile și ar trebui ca în cel mult o săptămână să fie totul gata. La rând urmează alte străzi din cartierul Via. Sunt incluse într-un alt proiect care a primit finanțare, iar acum așteaptă să vină firma constructoare. Și aici ca și în cazul grădiniței, Poartă Albă se confruntă cu realitatea tristă a economiei românești.

“Ordinul de începere a lucrărilor este dat de la 1 septembrie ,dar datorită faptului că toate firmele care au mai rămas în România sunt foarte aglomerate și duc o lipsa acută de forță de muncă, se întârzie începerea lucrărilor.

Sperăm ca vremea să țină cu noi și măcar în această iarnă să facem partea de terasament/macadam astfel încât în primăvară să putem să punem asfaltul și să terminăm tot de asfaltat în cartierul Via din Poarta Albă. Prin aceste două lucrări, cartierul Via va fi asfaltat în totalitate” a precizat primarul Vasile Delicoti.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*