FOTO VIDEO Primăria Poarta Albă construiește o grădiniță care va găzdui 120 de copii. Primarul Vasile Delicoti: „Este un proiect de suflet”

Lucrări la grădinița din Poarta Albă. FOTO Ctnews.ro

Comuna Poarta Albă va avea din această toamnă o grădiniță nouă, modernă, dotată la cele mai înalte standarde. Ea va funcționa cu program prelugit și le va permite mămicilor să se întoarcă la job liniștite că micuții lor se află pe cele mai bune și sigure mâini. Primarul Vasile Delicoti și-a dorit cu ardoare acest proiect și a luptat ca prichindeii din localitate să aibă o clădire nouă, frumoasă unde să meargă cu drag. Construcția acestei noi grădinițe va găzdui 120 de copii care își vor desfășura activitățile în cele mai bune condiții.

”Este un proiect de suflet al meu, încă din primul mandat am realizat studiul de fezabilitate și am obținut finanțări care din păcate s-au anulat ulterior, programele respective au fost anulate” a spus Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

Grădinița cu orar prelungit este un proiect început în 2010 care s-a plimbat prin mai multe surse de finanțare, care s-au închis. Însă primarul nu s-a lăsat păgubaș și a reușit să obțină banii necesari în anul 2018, iar în toamna aceluiași an s-a și apucat de treabă și a demarat lucrările. Acum acestea sunt în linie dreaptă, clădirea este ridicată și terminată în proporție de 80%. În următoarele 3 luni, aceasta va fi finalizată iar din toamnă, micuții din Poarta Albă vor începe cursurile în noua grădiniță.

”Singura problemă o vom avea cu acreditarea, deoarece Ministerul Educației nu acreditează decât după ce există procesul verbal de recepție și areditările se fac în primăvara anului 2019 pentru toamna anului 2019, dar sper că, în momentul în care vom avea procesul verbal de recepție să mergem la minister și să încercăm, cu rugăminți și cu actele doveditoare de recepție că avem o clădire nouă bine dotată să reușim să primim acreditarea, să putem funcționa cu program prelungit, încă din această toamnă” a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă

La grădinița cu orar prelungit de la Poarta Albă se lucrează la foc automat. Interiorul și exteriorul se fac simultan, iar șeful de șantier dă asigurări că în luna august construcția va fi finalizată.

”Am ajuns la finisaje. La exterior dăm tecuiala decorativă, sus punem peste asterală, tabla, bilca și ne apropiem de final. Pe interior suntem cu gresie, faianță,uși, geamurile la parter și la etaj sunt montate. Suntem aproape de final. Lucrăm simultan și la exterior și la interior. Turnăm și șapele la etaj. Ne apropiem de grafic, până pe 18 august, terminăm” spune Aurel Gheorghe, șeful de șantier.

Noua grădiniță este foarte așteptată de către cetățenii comunei și foarte necesar pentru mămicile tinere care își doresc să reînceapă munca și nu aveau cu cine să își lase copiii. Din toamnă însă, aceste probleme și-au găsit rezolvarea, iar micuțiilor nu le va lipsi nimic la noua grădinița.

”Această grădiniță este una care va asigura pentru mămicile din localitate un confort, pentru că le va da timp la dispoziție, astfel încât ele să se îngrijească de veniturile familiei, de bunăstarea familiei, iar copiii vor pleca cu un bagaj de cunoștințe mult mai mare”, a mai spus primarul Vasile Delicoti.

120 de copii vor învăța în fiecare zi la grădinița cu orar prelungit și vor fi repartizați în șase grupe. Clădirea va beneficia, pe lângă sălile de curs spațioase dotate și cu paturi unde micuții vor dormi la prânz și de bloc alimentar, vestiar, grupuri sanitare, spălătorie, uscatorie, dar și de un lift pentru trasportul mâncării și a lenjeriei.

”Este o grădiniță modernă, cu spații pentru servit masa, cu spații pentru dormit, sunt șase grupe de clasă, foarte bine amplasată este în spatele parcului. Copiii vor avea la dispoziție locul de joacă din parc, astfel încât să vină cu drag la grădiniță și sperăm ca activitățile de acolo să fie cât mai atractive, copiii să fie cât mai relaxați și să plece acasă cu un bagaj cât mai mare de cunoștințe” a transmis Vasile Delicoti.

Finanțarea acestui obiectiv este obținută de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar valoarea este de 800 de mii de euro, bani nerambursabili.

Odată cu intrarea în funcțiune a noii grădinițe, cea veche, care a fost construită în urmă cu cinci ani, dar unde nu mai era spațiu suficient, în ea fiind loc de patru săli de curs, se va transforma în after school pentru elevii de la școală. Primarul din Poarta Albă ține la educație și vrea să le ofere elevilor un spațiu amenajat pentru pregătire. Mai mult decât atât, școlarii din comună s-au întors cu diferite premii la concursurile județene și naționale.

”Va fi clădirea destinată activității de after school, astfel încât performanțele copiilor să crească. Avem și în momentul de față performanțe destul de bune la concursurile județene și naționale, dar ne dorim ca prin această activitate pe care o vom desfășura în vechea grădiniță să creștem cât mai mult performanțele la aceste concursuri, astfel încât copiii noștri la finalul clasei a 8-a să plece la cele mai bune licee din Constanța” a mai adăugat primarul Vasile Delicoti.

Localitatea Poarta Albă stă foarte bine în ceea ce privește bugetul de dezvoltare. În acest moment sunt în implementare peste 20 de milioane de lei, bani atrași numai din fonduri europene și naționale. Iar primarul speră ca guvernul să deschidă și în anii următori axe de finanțare și are deja pregătite studii de fezabilitate pentru mai multe proiecte.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*