FOTO VIDEO Primăria Negru Vodă desfășoară mai multe proiecte pentru dezvoltarea orașului. Sunt modernizate unități de învățământ, amenajate spații verzi și sunt ridicate locuințe pentru tineri

Primăria Negru Vodă. FOTO Ctnews.ro

După ani de zile de stagnare, orașul Negru Vodă demarează proiectele dezvoltării pe toate palierele: sociale, culturale, de învățământ și infrastructură. Sunt zece proiecte mari aflate în diverse stadii de derulare, iar primarul Petre Urizceanu le urmărește foaia de parcurs și derularea lor, etapă cu etapă.

“Avem  trei proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Unul ar fi “reabilitarea /dotarea /modernizarea Liceului Teoretic Negru Vodă” – am semnat deja contractul  de finanțare de 9,3 milioane de lei, bani cu care urmează să mai fie construit încă un corp de clădire la liceu, care să adăpostească 3 săli de clasă și un amfiteatru, iar separat de asta, actualul liceu va fi modernizat complet. De la geamuri, uși, instalații electrice și sanitare, de încălzire, parchet, tot mobilierul schimbat va fi nou, anveloparea termică a clădirii și toate laboratoarele vor fi dotate cu materiale corespunzătoarea procesului de învățământ,” spune primarul din Negru Vodă, Petre Urziceanu.

Aproape o mie de copii cu diferite vârste învață în acest complex școlar, de la grădiniță și până la liceu. Primarul ia în serios foarte mult tot ceea ce ține de învățământ și educație în Negru Vodă și vrea să schimbe infrastructura veche din oraș. Își dorește pentru localnicii săi o grădiniță cu program prelungit așa cum există în toate marile orașe, iar pentru asta trebuie să o dărâme pe cea veche. A întocmit un proiect bine scris și fără cusur pe care l-a trimis la București, iar aprobările i-au venit imediat: Negru Vodă a primit 26 de milioane de lei prin programul PNDL pentru construcția unei grădinițe noi, cu program prelungit.

120 de copii care frecventează această grădiniță vor avea în curând o clădire nouă și modernă. Cea veche este uzată moral și nici nu are programul prelungit. A fost amenajată într-o clădire preluată acum 28 de ani de la fostul IAS, care era un centru pentru cazarea muncitorilor pe timp de vară. Grădinița nouă va fi construită pe alt amplasament, pe care Primăria l-a pregătit deja: a demolat o clădire veche că să facă loc alteia noi.

“Un alt proiect este școala nouă la Darabani. Construim o școală nouă cu sală de sport și cu teren de sport multifuncțional în aer liber, urmând ca școala veche să fie demolată. Are o sută și ceva de ani și nu corespunde din niciun punct de vedere: nici ISU, nici DSP și nu asigura nici funcționalitatea. Au fost două corpuri de școală construite separat și nu rezistă nici la gradele de seismicitate. Școala cea nouă va fi cu clasele 0-4, va avea 5 săli de studiu și va comasa elevi de la cele două școli din satul Darabani și din Vâlcelele, urmând să nu se mai desfășoare învățământ dublu simultan la Vâlcelele. Adică, copiii de la Vâlcele vor fi aduși pe cheltuiala primăriei la școala din Darabani cu microbuzele școlare. Mai sunt foarte puțini copii acolo. Proiectul a trecut de prima etapă de evaluare, etapa administrativă și urmează evalurea financiară, după care semnăm contractul de finanțare. Apoi, vor urma procedurile legale de atribuire a lucrării, adică licitația” explică primarul Petre Urziceanu.

Dacă lucrurile merg șnur la București, într-un an ar trebui să înceapă lucrările. Primarul nu are nicio emoție vis-a-vis de aprobări: până acum nu i-a fost repins niciun proiect, semn că dosarele au fost întocmite bine și corect din toate punctele de vedere: administrativ, financiar și legal. Petre Urziceanu a gândit dezvoltarea orașului pe toate palierele, la modul integrat, nu separat.

Odată cu infrastructura de învățământ ține pasul și infrastructura rutieră a localității: 14 kilometri de străzi interioare vor fi reconstruite de la zero în cadrul unui alt proiect de reabilitare și modernizare drumuri, la Darabani și la Vâlcele. Contractul de finanțare a fost semnat deja, ceea ce înseamnă cu alte cuvinte, că banii au intrat în contul Primăriei. Și nu sunt puțini:  15.400.000 lei. O parte din străzile care intră în lucru au fost cândva pietruite, o altă parte sunt drumuri din pământ, însă acum toate vor fi asfaltate și vor avea rigole de scurgere a apei pluviale.

“Mai lucrăm la modernizarea stadionului și transformarea lui în Bază Sportivă – până în toamna e gata. Terenul de joc avea o pantă între diagonale de 2 metri și am adus 2.500 metri cubi de pământ pe care l-am întins ca să-l aducem la cota zero, să nu mai fie diferențe de nivel la capete. Vor fi amenajate două terenuri: unul de joc și unul de antrenament. Va fi însămânțat cu gazon natural, vom reabilita vestiarele, am tras curent 380 V pentru instalația de irigat, am cumpărat și un tractoraș de tuns gazonul, un tambur cu furtun pentru irigat… Vreau să fie o bază sportivă modernă și întreținută, că degeaba o faci dacă nu o și întreții. Stadionul va fi făcut din bani de la bugetul local. Am înființat și un club sportiv și ne-am afiliat la Federația Română de Fotbal” spune cu mândrie primarul din Negru Vodă.

Planurile primăriei au primit toată susținerea localnicilor iar fermierii din împrejurimi au sărit să ajute cu ce au putut. Au venit cu utilaje proprii, au cărat pământul pe teren, l-au nivelat și au făcut toate astea cu titlu gratuit. Oamenii vor stadion și ajută fiecare cum poate. Nota de plată s-a subțiat foarte mult iar primăria a economisit niște bani frumoși. A rămas să achite doar gazonul și echipamentele. A făcut și racord de gaze pentu o centrală termică, și până în toamnă totul va fi gata.

Multe proiecte și direcții de dezvoltare sunt orientate către tineri pentru că orașul Negru Vodă vrea să își țină tinerii acasă cât mai mult și cât mai bine, cu putință. Unul din proiectele care li se adresează în mod direct este construcția de locuințe sociale. Pe lângă spațiile locative existente, primăria mai construiește încă 32 de apartamente pe strada Platformei. Este un proiect integrat care merge mână în mână cu reabilitarea trotuarelor și a spațiilor verzi din tot orașul: pe strada Platformei, pe strada Cerchezului, strada Stadionului, pe Șoseaua Constanței și pe Șoseaua Mangaliei.

“Apartamentele sunt destinate tinerilor din Negru Vodă. Vor fi locuințe sociale și vin în întâmpinarea cererilor depuse la primărie: sunt în jur de 84 de cereri pentru solicitare de locuințe. Ele vor fi închiriate cuplurilor tinere. Proiectul a trecut de prima etapă de evaluare și acum este în etapa a doua de evaluare. Cam într-un an trebuie să fie ok” spune primarul Petre Urziceanu.

Devizul lucrărilor ajunge la 4,5 milioane de euro, iar finanțarea vine pe Axa 13.1 și pentru că existau bani pe axa asta, primăria a speculat momentul și a mai depus la Ministerul Dezvoltării încă un proiect pentru construirea unui Centru Multifuncțional de Tineret cu bazin de înot semi-olimpic acoperit. Va fi un Complex mare, cu o suprafață construită de două mii de metri pătrați și va cuprinde o sală multifuncțională, cabinete pentru artiști, un cabinet multifuncțional de consiliere, sală de muzică, sală de dans, sală de arte, sală de abilități și spații administrative. Din acest complex se va face o trecere directă în clădirea bazinului de înot semiolimpic acoperit, iar din bazinul de înot se va ieși pe un amfiteatru. De jur împrejur vor fi amenajate parcări și spații verzi (e gândit până la cel mai mic detaliu) și va fi realizat într-o zonă nefolosită, unde acum cresc bălării.

 “Complexul pentru Tineret este spectaculos pentru că Negru Vodă nu a mai avut așa ceva, și prin el am vrut să îmbunătăesc condițiile de viață ale populației orașului. Centrul Multifuncțional și Bazinul vor fi în partea de est și va fi legat cu tot ce înseamnă amenajare urbanistică și cu locuințele din partea de vest a localității. Adică e gândit să asigure o acoperire cât mai mare, integrativă”, explică Petre Urziceanu.

Zilele acestea în oraș se asfaltează mai multe străzi și se construiesc patru mari parcuri verzi cu locuri de joacă și de sport pentru copii. Sunt 15 mii de metri pătrați aflați în transformare. Negru Vodă intră în liga marilor orașe și își propune să schimbe viața cetățentilor săi. Iar primarul nu se lasă până nu vede lucrurile pe drumul cel bun.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*