FOTO VIDEO Primăria Negru Vodă asfaltează toate străzile din oraș printr-un proiect de aproape 5 milioane de euro. Lucrările vor fi încheiate în toamna acestui an  

Primăria Negru Vodă asfaltează străzile din oraș. FOTO Ctnews.ro

“Orașul Negru Vodă nu a avut niciodată niciun parc amenajat. Am vorbit mult cu oamenii și i-am întrebat ce-și doresc când voi ajunge eu primar. Lista dorințelor este lungă, desigur – o parte din ele le-am atins, urmând ca celelalte să vină una după alta. Însă subiectul cu parcurile a revenit cel mai des în discuție, pentru că avem 940 de copii în oraș și nu există niciun loc special amenajat pentru ei, pentru joaca lor. Se joacă pe stradă.”

Așa a început interviul Constanța News cu primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu. Edilul gândește dezvoltarea comunității și creșterea confortului local pe mai multe planuri simultan și drept urmare a demarat lucrări multiple în tot orașul. Echipele de muncitori lucrează de zor în 4 locuri ce vor deveni în curând patru parcuri, iar alte firme asfaltează străzi care însumează 17 kilometri, în total.

“Anul ăsta e plin de proiecte de la un capăt la altul. Avem proiectul privind creșterea accesibilității latente în zona transfrontalieră Negru Vodă – General Toșevo, care a început de anul trecut, la 1 octombrie. Din toamnă s-a realizat asfaltarea străzii principale în Dărăbani de 1,7 kilometri. Pe timp de iarnă au fost suspendate lucrările și de la 1 martie au fost reluate cu asfaltarea a 17,5 kilometri de drumuri în orașul Negru Vodă. Valoarea proiectului este de 7,9 milioane de euro iar noi primăria suntem lideri de proiect. Suma alocată primăriei noastre este de 4,9 milioane de euro. În acest proiect, pe lângă cei 17,5 kilometri care urmează să fie asfaltați mai avem și achiziția unui utilaj multifuncțional pentru întreținerea drumurilor din oraș” spune primarul Petre Urziceanu.

Găselnița adminstrației locale din Negru Vodă ca să atragă banii pentru asfaltare, s-a  numit “capitolul transfrontalier”. Uniunea Europeană e foarte sensibilă la genul asta de investiții, care se adresează comunităților umane aflate de-o parte și de alta a granițelor dintre țări. Bruxelles alocă fonduri mari europene pe transfrontalier, la care au acces numai orașele, nu și comunele. Iar Negru Vodă a sesizat oportunitatea și a intrat în parteneriat cu orașul vecin, General Toșevo ca să ia banii pentru dezvoltare. Cererea de finanțare a fost selectată și aprobată pe 17 noiembrie 2016. Pe 20 martie 2017 s-a semnat contractul de finanțare iar apoi primăria a demarat toate procedurile legale privind implementarea proiectului. Au venit și banii între timp, a venit și partea de cofinanțare de la Guvernul României (2%) și au dat drumul la lucrări. Acum proiectul e la jumătate pentru că a durat foarte mult documentația și avizele necesare.

“La momentul ăsta se lucrează pe toate străzile, și până acum s-a executat 40% din întregul proiect. Străzile care se asfaltează acum nu au avut niciodată asfalt: unele au fost pietruite, iar restul au fost drumuri de pământ, așa că vă dați seama ce spectaculos este să ai asfalt după zeci de ani în care ai mers pe drumul de pământ. Oamenii sunt foarte mulțumiți, iar unora nici nu le vine să creadă că se asfaltează și la ei. În zilele când ploua, nu putea să intre nici mașina de gunoi, nici ambulanța, nici pompierii, nimic! Era o zona închisă. Ei sunt mulțumiți acum. Eu le spuneam că se va asfalta, ei spuneau “Măcar să pui piatră …” Avem banii, avem contract semnat – ține doar de timp și de proceduri.  Acum că au văzut asfaltul la poartă, acum cred, și mi-au zis “nu ne-ai păcălit”. Pe celelalte străzi deja se sapă la fundația drumului, se așterne stratul de piatră… Oamenii vin și întreabă “la noi când vine asfaltul?” Avem un calendar pe etape și urmează ca în cel mai scurt timp să fie începute lucrările peste tot. Ideea e că până la 1 octombrie anul acesta, lucrarea va fi executată”, povestește Petre Urziceanu.

Un alt proiect de amploare care se desfășoară zilele acestea în Negru Vodă este amenajarea de spații verzi pe o suprafață de 15.500 metri pătrați. Sunt 4 loturi care se amenajează în acest moment în cadrul unui proiect de 820.000 de euro, din care cofintarea Primăriei este de 2% . Cele 4 loturi sunt de fapt patru parcuri ce vor fi destinate și amenajate pe categorii de vârstă: unul dintre ele, cel de pe strada Cerchezului, se adresează copiilor între 3 și 11 ani. Acolo se plantează pomi, se montează rulou de gazon pe toată suprafața, se construiește și un foișor, apoi un loc de joacă pentru cei mici și peste tot vor fi băncuțe.

“Al doilea parc este pentru cei mai mari, de la 12 la 18 ani – este de fapt un teren de sport cu instalație de iluminarea nocturnă. Va avea un foișor, băncuțe, pomi și toată suprafața e îmbrăcată cu gazon. Lotul numărul trei se adresează următoarei categorii de vârstă – adulții. Acolo va fi montat mobilier fitness, băncuțe, pomi cu mult gazon – verdeață foarte multă. Iar al patrulea parc este destinat seniorilor: acolo va fi o fântână arteziană, două foișoare, băncuțe, spații verzi – loc de socializare. Până la 1 august totul trebuie să fie gata. Se lucrează simultan la toate patru parcurile” ,spune primarul din Negru Vodă.

Cele patru parcuri fac parte dintre-o strategie mai largă de dezvoltare urbană care înglobează și sala de sport, viitorul stadion și proiectul centrului multifuncțional de tineret cu bazin de înot semi-olimpic. Când toate acestea vor fi gata, localnicii din Negru Vodă nu vor mai fi nevoiți să bată drumul până la Mangalia să-și ducă prichindeii la cursuri de înot, ori ca să stea cu ei prin parcuri frumos amenajate și locuri de joacă destinate special lor. Vor avea tot confortul în propriul lor oraș.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*