FOTO VIDEO Primăria Mihai Viteazu investește două milioane de euro în rețeaua de canalizare. După finalizarea acestei lucrări va fi făcută și asfaltarea străzilor

Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. FOTO Ctnews.ro

Primăria Mihai Viteazu are în plan un proiect major, de realizare a rețelei de apă și canalizare în localitate, investiția ridicându-se la două milioane de euro. Primarul Gheorghe Grameni spune că de-abia după ce acest proiect va fi dus la bun sfârșit va fi realizată și asfaltarea în comună. El a explicat că dacă ar repara drumurile în acest moment atunci peste câteva luni când va putea fi implementat proiectul legat de canalizare străzile vor fi afectate pentru că vor fi realizate săpături și se va strica toată asfaltarea.

 “Prima dată canalizare și apoi asfaltare! Altfel nu se poate!”. Nu putem să aruncăm niște bani aiurea când avem niște proiecte în față și la care, cât de curând o să începem lucrările. Să aruncăm niște bani înainte și după aia să stricăm acei bani la lucrarea care va începe pe proiect, să săpăm și să stricăm tot ce-am făcut!”, a afirmat primarul Gheorghe Grameni.

Grameni e supărat pe câțiva oponenți ai săi din comună care încing spiritele între oameni arătând cu degetul străzile ce trebuie plombate. Știe prea bine ce au lăsat în urmă iarna și intemperiile, dar nu vrea ca să risipească banii pe lucrări de fațadă, doar pentru că se apropie alegerile. Are planurile deja conturate și lista de proiecte în ordinea firească a lucrurilor.

“Problema cea mai gravă e că vine un an electoral și cei care vor să câștige capital politic vin cu fel de fel de probleme. Și aici vreau să mă refer la proiectul celor 6 kilometri de asfaltare în Mihai Viteazu. Din cauza ploilor și iernii, pe ici pe colo au apărut gropi. Ei bine, acești politicieni care vor să câștige capital politic spun “Uitați! S-au stricat drumurile!” dar stând și gândind, nu ai cum să arunci niște bani acum ca să astupi gropile și peste 2 luni sau 3 luni sau 5 luni, să vii cu asfaltarea. Asta trebuie să înțeleagă cetățenii mei din comună: să aibe răbdare și cu asfaltarea în Mihai Viteazu, dar și cu rețeaua de apă și canalizare în satul Sinoe. Acolo e o lucrarea amplă și nu își are rostul să investesc niște bani pe drumuri, să-i arunc aiurea și după aceea să venim să săpăm înapoi când începe lucrarea la rețeaua de apă și canalizare. Aceasta este rugămintea mea, ca cetățenii să înțeleagă că nu se pot arunca niște bani în vânt, cu toate că vin X și Y și încep să spună “Uite, s-au stricat drumurile și primarul nu face nimic. Nu!” spune Gheorghe Grameni.

Primăria are o lista întreagă de investiții ce însumează 5 milioane de euro ca să dezvolte comuna și confortul localnicilor. Urmează să pună camere video pe străzi ca să reducă criminalitatea, asfalt pe drumuri, apă și canalizare acolo unde mai e de tras și o școală nouă pentru copiii din sat. Sunt proiecte mari și ambițioase pe care le-a croit împreună cu echipa de la primărie, însă acum văzând scena politică de la București, îi este teamă că nu o să îi mai iasă socotelile. Toate proiectele de dezvoltare presupun bani europeni pe care a știut cum să îi atragă, dar mai înseamnă și o co-finanțare din partea Primăriei. Iar banii aceștia pentru cofinanțare îi aștepta de la Guvern.

“Dar vă întreb eu pe dumneavoastră: de patru luni, buget n-avem, nu știm pe ce să ne bazăm și după câte se aude – nu știm cât e de adevărat – dacă va fi bugetul cum se aude, nu știu dacă putem să ducem la îndeplinire aceste proiecte cu cofinanțare din partea noastră. E o problema foarte gravă. Am făcut adrese către Consiliul Județean și am anunțat că avem atâtea proiecte și așteptăm un răspuns de la dânșii, dacă se poate să ne ajute că altfel se pierd acești bani europeni și nu sunt puțini: sunt peste 5 milioane de euro!”, mai spune Gheorghe Grameni.

La proiectul camerelor de supraveghere video contractul de finanțare e deja semnat. Al doilea proiect major – corpul nou de școală este deja în construcție, iar separat de astea două, mai are 1 milion de euro pus deoparte numai pentru asfaltare. Însă cea mai importantă investiție pe care primăria din Mihai Viteazu o are pentru anul curent este construcția rețelei de apă și canalizare pentru câteva sute de gospodării în Sinoe.

Proiectul valorează  două milioane de euro și este cel mai mare din tot ce se va construi în Mihai Viteazu. În realitate, ordinea este inversă: prima datã, se va introduce canalizarea și sistemul de alimentare cu apă potabilă, și abia după aceea Primăria va demara lucrările de modernizare a drumurilor.

“Obligat! Obligat că, atât timp cât ai un proiect și urmează cât de curând să îi dai drumul acelui proiect, nu își are rostul ca pe unde va trece acest proiect să începi să arunci niște bani și după aceea să începi lucrările să sapi la loc. Nu se poate! Mai e de așteptat la rețeaua de apă și canalizare din Sinoe pentru că încă nu a ieșit proiectul tehnic ca să putem ține și licitația”, a afirmat Gheorghe Grameni.

Toată lista investițiilor aflate în derulare, însumează 3 milioane de euro. Sunt bani care urmeaza să se vadă în viitorul apropiat, adică anul acesta. Pe termen lung, edilul din Mihai Viteazu a pregătit un alt dosar. E mult mai amplu, mai costisitor, dar cu bătaie lungă și pe mai multe fronturi.

“Am câștigat un proiect de 2 milioane de euro pe “zone defavorizate” în parteneriat cu școala, cu liceul și cu ambele dispensare, plus un grup țintă de 100 de persoane pe Sinoe și 150 de copii (Sinoe e considerată zona defavorizată). Proiectul înseamnă reabilitarea dispensarelor, dotarea școlilor cu ce le lipsește iar persoanele din grupul țintă vor fi ajutate în mai multe feluri. De exemplu, celor care nu au acte, o să le facem acte. Pe casă, pe proprietăți… Sunt case de 20 de ani care nu au autorizație de construcție. Sunt case care nu au act de vânzare-cumpărare, ci doar o chitanță cu câțiva martori între ei. Pe aceste persoane, care intră în grupul țintă, le vom ajuta să-și facă acte și să intre în legalitate. Pe cei care nu au fost deloc la școală, îi vom ajuta să facă măcar 8 clase, să se înscrie, să urmeze cursuri…” a precizat primarul din Mihai Viteazu.

Gheorghe Grameni își dorește ca toate aceste proiecte să ajungă la final cât mai repede, fiind conștient că toate investițiile vor schimba foarte mult fața comunei și vor îmbunătăți viața locuitorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Domnul primar,dar strada Sudului din Mihai Viteazu nu trebuie utilata cu apa curenta si canalizare si bine inteles asfaltata? Cu respect A.C

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*