FOTO VIDEO Primăria Medgidia a obținut 4 milioane Euro pentru reabilitarea Spitalului. Primarul Valentin Vrabie: “Sper să depășim cu mult spitalele din județul Constanța”

Primarul Valentin Vrabie a semnat contractul pentru finanțarea renovării Spitalului Municipal Medgidia. FOTO CTnews
Primarul Valentin Vrabie a semnat contractul pentru finanțarea renovării Spitalului Municipal Medgidia. FOTO CTnews

Spitalul Municipal din Medgidia intră în reparații capitale. Prin semnătura primarului Valentin Vrabie, orașul a obținut banii care vor plăti lucrările timp de 2 ani, cât se va derula proiectul. Unitatea medicală va fi reabilitată total din punct de vedere energetic, adică va avea o centrală termică nouă, o instalație de încălzire cu totul nouă (țevi, calorifere, etc) și va fi anvelopată termic pe toate suprafețele exterioare. În plus, se aruncă lifturile vechi la gunoi, și se montează unele noi de generație 2018.

“Semnătura de azi este etapa cea mai importantă, pentru că astăzi s-a semnat contractul de finanțare. Astăzi s-au obținut banii necesari reabilitării Spitalului Municipal Medgidia care are urgent nevoie de reparații capitale, are urgent nevoie de schimbarea centralei termice, are nevoie de schimbarea lifturilor din spital, lifturi care sunt de prin 1968”  a spus primarul Vrabie imediat după semnarea documentelor oficiale cu Ministerul Dezvoltării.

Discuțiile se poartă de ceva vreme între primăria Medgidia și Ministerul Dezvoltării, echipa lui Valentin Vrabie pregătind documentația necesară aprobării banilor în detaliu, ca la carte. În cele din urmă oficialii guvernamentali au dat ok-ul că spitalul este eligibil pentru finanțare și proiectul a devenit realitate. Aproape 4 milioane de euro intră în Medgidia prin Programul Operațional Regional: fondurile sunt nerambursabile iar cofinanțarea suportată de primărie este de doar 2%. Programul Operațional Regional este unul dintre programele operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții, şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene.

“Au fost ceva întârzieri pe partea de selectarea firmei de evaluatori independenți, dar în final am surmontat tot și am ajuns în acest moment în care ne putem bucura de această semnare de contract. Valorea lui e undeva la 4 milioane de euro – 16 milioane de lei. E un proiect mai amplu care are 20 și ceva de luni după semnarea contractului de finanțare. Agenția pentru Dezvoltare Regională, în calitate de organism intermediar are și atribuția de a monitoriza implementarea proiectului și verificare a cheltuielilor” a declarat pentru Constanța NEWS, Jenica Crăciun, director în Direcția de Implementare POR.

Prin acest proiect se face o eficientizare a consumului energetic cu aproape 35-40%. Cu alte cuvinte, factura de apă caldă și căldură a spitalului scade cu o treime, iar banii economisiți pot să meargă în altă parte. În dotări cu aparatură sau în angajări de medici, de exemplu. Eficiența energetică se va obține la Medgidia schimbând sistemul de-ncălzire de la zero. Vechea centrala termică dispare și-n locul ei va fi una nouă. Instalațiile termice de transport abur și caloriferele vor fi schimbate total iar ferestrele vor fi înlocuite cu geamuri termopan. În fine, pentru că spitalul să nu piardă căldură prin pereți, va fi izolat termic de jur împrejur (anvelopat cu polistiren).

“Proiectul se va desfășura pe etape, pe sectoare: vom muta pacienții în alte compartimente fără să deranjăm prea tare activitatea spitalului. Oricum, ați văzut : zugrăviți o casă și aveți probleme, d-apăi un spital cu pacienți … Nici nu putem să nu facem reabilitarea asta: e neapărat necesar ca acest proiect să fie dus la capăt ! Sunt bani care vin în comunitate, sunt bani pe care spitalul nu i-ar fi avut ca să facă această reabilitare – numai să schimbi 6 lifturi cam cât ar costa ! Sunt lifturi speciale, de spital… Apoi să ne gândim la partea de aspect, de estetică : după ce se va face anveloparea, clădirea o să aibă altă față, ferestrele, nu mai spunem de calorifere și partea de instalații” explică managerul spitalului, Eugen Aglițoiu

Spitalul Municipal Medgidia a fost construit în anul 1967. Subsolul, conductele din el și acoperișul au 51 de ani ceea ce-nseamnă enorm de mult pentru o clădire aflată încă în folosință. La fel este și infrastrcutura de incendiu, proiectată și montată tot în 1967. Toată va fi schimbată cu una nouă proiectată după normele moderne: țevile vor avea alte diametre, robinetii și hidranții vor fi modele noi.

“Spitalul Municipal Medgidia va arăta impecabil după implementarea acestui proiect: la ambulatoriul integrat au început lucrările de reabilitare și este în plină desfășurare licitația de achiziție a aparaturii medicale pentru dotarea spitalului. Deci la momentul finalizării tuturor proiectelor, eu zic că Spitalul Municipal Medgidia va rivaliza cu multe spitale din România. Oricum, sper să depășim cu mult spitalele din județul Constanța” spune edilul orașului, Valentin Vrabie.

Într-adevăr, în această perioadă se derulează și procedura de achiziție de peste 3 milioane de euro pentru aparatură medicală ultramodernă, atât de necesară pentru o unitate medicală ce deservește peste un sfert din populația județului Constanța. Și asta nu e tot: un nou proiect cu bani europeni se pregătește la Medgidia. Jenica Crăciun, director în Ministerul Dezvoltării a anunțat pe scurt următorul obiectiv din oraș.

“Felicităm primăria Medgidia pentru această realizare și pentru munca depusă. În curând cred că o să avem și următorul contract pe eficiență energetică semnat pentru Liceu” a spus Jenica Crăciun.

Nu întâmplător, Spitalul Municipal Medgidia scoate la concurs în această perioadă mai multe posturi de medici, unitatea având nevoie de specialiști. Este vorba despre posturi pentru: doi medici specialiști Anestezie Terapie Intensivă, un cardiolog, un pediatru, un medic la urgență, un neonatolog și un medic specialist radiologie imagistică medicală. Dosarele pot fi depuse până pe 9 iulie anul curent.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*