FOTO VIDEO Primăria Lumina asfaltează mai multe străzi din comună. Investiția este de aproape 4 milioane de lei

Primăria comunei Lumina. FOTO Ctnews.ro

Lumina este o comună care se dezvoltă pe zi ce trece. Primarul Ioan Roman are în derulare mai multe proiecte menite să îmbunătățească viața comunității, în desfășurare fiind modernizarea străzilor și extinderea rețelei de canalizare. Lucrările de asfaltare au început în urmă cu o lună în cartierul Geamia Turcească și continuă în cel mai nou cartier, Unitatea Militară.

”Lucrările de asfaltare au început cu o lună în urmă, a mai existat un proiect care s-a finalizat, sunt câteva proiecte care sunt în derulare de asfaltare și unul e de canalizare”, a spus Ioan Roman, primarul comunei Lumina.

Muncitorii lucrează de zor în cartierul Unitatea Militară. Aici străzile erau de pământ și au fost luate de la zero, iar procesul celor șase străzi incluse în proiectul de reabilitare se desfășoară în mai multe etape.

”Preconizez că undeva săptămâna viitoare spre sfârșit am putea să asfaltăm. Acum e în faza de pietruire, mai sunt câteva străzi de făcut patul care se face înainte de asfaltarea, după care va urma turnarea asfaltului”, a mai spus primarul Ioan Roman.

Atunci când un cartier nou se dezvoltă într-o localitate legislația impune mai multe reguli, una dintre ele vizează infrastructura rutieră. Primarul Ioan Roman a ținut să le explice cetățenilor nemulțumiți de ce a ales să includă în programul de modernizare a străzilor această zonă în detrimentul unui cartier mai vechi.

”E adevărat că acolo unde se asfaltează este bine, sunt nemulțumiți ceilalți unde nu se asfaltează. Un alt adevăr este că acesta este un cartier nou și mulți cetățeni sunt nemulțumiți că de ce în cartierul ăsta nou asfaltez și în cartiere vechi nu mai asfaltez. Acest cartier fiind nou, legislația de acum nu mai permite să faci pietruire și asfaltarea după ceva timp. Făcând un proiect de pietruire și asfaltare pentru că acolo nu existau străzi nici măcar pietrite a trebuit să încep de la cap la coadă” a adăugat primarul comunei Lumina.

Valoarea acestui proiect este de 3.700.000 de lei, iar fondurile sunt de la bugetul local. Administrația locală se luptă să atragă bani din toate sursele de finanțare. Comuna Lumina este o localitate mare, care are 60 de kilometri de străzi.

”Din proiectele pe care le am la ora actuală în primărie, pe care le-am realizat sunt undeva la 30 de kilometri. Numai că finanțate, nu putem să susținem financiar din bugetul local decât vreo 10 kilometri. Diferența, până la 30 de kilometri, încă 6 kilometri sunt pe fonduri europene și restul rămâne să vedem o altă sursă de finanțare”, a precizat primarul Ioan Roman

Pentru Ioan Roman, primarul localității Lumina, infrastructura rutieră reprezintă cel mai important segment. Săptămâna viitoare se vor demara lucrările de asfaltare a patru străzi din cel mai vechi cartier din localitate, Geamia Turcească. Investiție ce se va realiza tot cu bani din bugetul local.

”Au mai fost două proiecte micuțe, unul de un kilometru și celălalt de 700 de metri, strada Bradului unde există Geamia Turcească. Am zis să asfaltez această stradă în sprijinul cetățenilor de etnie musulmană, nu numai al lor cât și al celorlalți cetățeni pentru că este o stradă cu mult trafic. S-au mai asfaltat încă două străzi în acel cartier, urmează acum celelalte străzi”, spune primarul.

O altă sursă de finanțare pe care a accesat-o administrația locală pentru a rezolva o parte din nemulțumirile cetățenilor a fost reprezentată de fondurile europene. Aici birocrația și procedurile sunt greoaie, însă Ioan Roman s-a înarmat cu multă răbdare și speră ca până în toamnă să înceapă lucrările de asfaltare și în acest proiect.

”Dar zic eu că puțin câte puțin străzile se vor asfalta în Lumina, numai că atât cetățenii cât și eu trebuie să avem răbdare că nu putem să le facem pe toate odată. Mai mult decât atât, totul se rezumă la bani, nimic nu este că batem noi din palme și se asfaltează o stradă. Pe lângă bani mai e timp”, a concis Ioan Roman, primarul comunei Lumina.

Extinderea rețelei de canalizare

Lucrările la sistemul de canalizare din comuna Lumina au început din anul 2006 și s-au finalizat în 2012. Odată cu dezvoltarea noilor cartiere și rețeaua de canalizare a trebuit extinsă. 13 străzi au fost incluse în acest proiect, iar acum muncitorii sunt la final pe strada Murelor. Maistrul de șantier se afla pe teren și a dat mai multe detalii tehnice despre lucrare.

”O rețea de canalizare, o extindere la localitatea Lumina, cartierul nou de 3.800 de metri, care în maxim o saptămână-două se finalizează. Am început acum acum o lună jumătate-două. Noi facem doar conducta principală, rețeaua principală și o să urmeze să vină o altă firmă în urmă care face dranșările la proprități, la locatari”, spune Răduțu Popa, șeful de șantier.

După finalizarea lucrărilor de extindere, lucrarea va fi preluată de o altă frmă care va face branșările locuitorilor la sistemul de canalizare.

”Aș vrea să racordez cât mai mulți cetățeni din zonă, din cartierul respectiv, din punctul meu de vedere ar trebui toți, dar nu cred că se poate să fie toți pentru că e vorba și de posibilitățile financiare ale fiecărei familii”, a precizat primarul Ioan Roman.

Primarul spune că odată racordați la sistemul de canalizare va putea demara și lucrările de asfaltare a acestor străzi. Investiția este făcută cu bani de la Ministerul Dezvoltării iar valoarea ei este de aproximativ 4 milioane de lei.

Chiar dacă pentru Primăria Lumina infrastructura rutieră are cea mai mare prioritate, nu au fost uitate nici celelalte domenii. În faza de investiții se află și construcția unei săli de sport, a unei case mortuare, dar și realizarea unui cămin cultural în satul Sibioara și amenajarea a două terenuri de sport în Lumina și Oituz.

”Eu mă bucur că Lumina este în dezvoltare, acum mi-aș dori să avem cât mai multe societăți care investesc pe raza comunei noastre pentru că având și activități economice asta înseamnă mai mulți bani la bugetul local și cu acei bani se pot face multe pentru comunitate. Din banii de la impozite și taxe nu ne ajung să facem prea multe investiții în comună” a încheiat primarul comunei Lumina, Ioan Roman.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*