FOTO VIDEO Primăria Hârșova amenajează spațiile verzi din oraș. Primarul Viorel Ionescu: “Eu iubesc verdele și iubesc natura”

Primăria Hârșova amenajează spațiile verzi. FOTO Adrian Boioglu

Curățenia de iarnă nu se face doar în case și în apartamente, ci și în marile orașe, acolo unde sunt oameni gospodari. Hârșova se primenește zilele acestea ca să fie gata pentru sărbătorile de iarnă, iar muncitorii de la primărie au împânzit parcurile, străzile și toate spațiile verzi. Se toaletează pomii, se curață de frunze uscate rigolele, și se îngrijesc florile de toamnă – crizantemele sunt acum la ordinea zilei. E mult de lucru.

“Începând din luna martie, am avut flori semănate, panseluțele de primăvară și bănuții. I-am avut semănați din toamna anului trecut pentru că sunt flori bienale. I-am plantat în primăvară în luna martie prin toate zonele din oraș. Acum în toamnă am pregătit terenul și am plantat în luna octombrie flori cum ar fi crizantemele – flori de toamnă – și varză decorativă, foarte frumoasă!

Am văzut-o anul trecut în Constanța și am fost îndrăgostită la prima vedere de ea. Am vrut să o aducem aici și chiar am adus-o: este superbă și rezistă la 5 grade și chiar și la – 2 grade! Eu am văzut-o în Constanța anul trecut în luna februarie” spune Diana Fedeleș de la Spații Verzi, din Primăria Hârșova.

Grija față de spațiile verzi este la fel de importantă ca și amenajarea lor, iar gospodarii știu că aleile și spațiile verzi au nevoie de întreținere indiferent de anotimp. Niciun peisaj viu nu își păstrează prospețimea și imaginea frumoasă dacă nu este îngrijit în permanență.

Gazonul se sălbăticește în scurt timp după ce îl invadează buruienile, devine o pajiște neîngrijită, iar florile se ofilesc. Spațiul verde se poate deteriora într-un ritm alert dacă angajații primăriei nu intervin la timp. Zilele acestea echipele de grădinari au fost pe heliportul Spitalului Orășenesc din Hârșova.

“Aici în zona heliportului a trebuit să însămânțăm gazon să fie spațiu verde, pentru ca atunci când aterizează elicopterul să nu avem probleme cu praful. Am pregătit terenul pentru însămânțat, am dat cu motosapa, am greblat, am însămânțat cu o mașină și apoi pentru tasarea terenului am dat cu ruloul.

Nu am deranjat pacienții spitalului – de aceea am făcut totul manual. În permanență ne ocupăm și de parcul spitalului, pentru că este specfic muncii noastre” spune Diana Fedeleș, de la Spații Verzi.

Construcția heliportului a impus câteva reguli ce trebuie respectate astfel încât locul de aterizare să fie omologat de autoritatea aeronautică drept sigur pentru elicopterele medicale. Una dintre condiții este să nu existe pomi pe o rază bine definită, de jur împrejur, astfel că primăria a fost nevoită să scoată câțiva arbori din vecinătatea spitalului.

Pomii au fost scoși cu grijă din pământ și au fost replantați la marginea orașului, pe malul Dunării. Hârșova este un oraș prietenos cu mediul (eco-friendly), iar autoritățile chiar se mândresc cu asta.

“La sfârșitul toamnei, când va fi timpul vom face și o campanie de plantare de pomi într-o zona adiacentă Dunării, unde am început în primăvară. Eu iubesc verdele și iubesc natura. Acesta este și motivul pentru care am făcut o înțelegere cu cei care au venit și m-au rugat să mai toaletăm un pom, sau unde am avut copaci aproape uscați am spus domnule ok, dacă facem un raport de 1 la 5 : tăiem un pom și plantăm alți cinci în loc” spune primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Muncitorii de la Spații Verzi se ocupă de tot ce este verde, viu sau uscat, în tot orașul, nu doar în centrul civic. Și nu întrețin doar plantele, ci degajează și uscăturile și resturile vegetale rezultate în urma curățeniei. După ce trec ei, în urmă rămâne curat. Ultima achiziție a primăriei este o mașină de măturat și de spălat străzile orașului.

“Am făcut un apel pe Facebook de identificare a unor persoane care au vandalizat anumite spații verzi și pubele de gunoi, dar știți cum e – pădure fără uscături nu există, și în timp cred că și acele persoane vor înțelege că este un oraș frumos în care trăiesc și ei.

Cred că, fără să supăr pe nimeni, acele acte au fost făcute din lipsa de educație. Nu putem avea curat și verde fără să avem și educație. Se leagă între ele. Tot spunem “Vrem o țară ca afară” dar oamenii de-acolo nu sunt mai breji, mai frumoși, mai deștepți, nu. Sunt la fel ca noi, doar că noi am uitat să iubim ceea ce este al nostru.

Eu le cer să iubească Hârșova așa cum știu mulți că eu iubesc Hârșova. Este orașul meu în care m-am născut și-l voi iubi mereu. Voi da tot ce voi putea în așa fel că orașul să fie frumos” – Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*