FOTO VIDEO Primăria Costinești vrea să preia construcțiile neîngrijite ale Biroului pentru Turism și Tineret și să le modernizeze. Primarul Traian Cristea: “BTT-ul își administrează proprietatea așa cum vrea. Nu-i putem impune nimic”

Traian Cristea, primarul comunei Costinești. FOTO Ctnews.ro

Cel mai mare centru estival de vacanță pentru tineret, comuna Costinești, s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Investițiile i-au asigurat Costineștiului o ascensiune rapidă și se află printre preferințele turiștilor atunci când vorbim de litoralul românesc. Modul de viață tineresc de aici nu poate fi întâlnit în alte stațiuni de pe litoral.

”Turimul este latura principală a Costineștiului fapt pentru care atât administrația publică locală, cât și Consiliul Local au pus un accent deosebit pentru dezvoltarea zonei de promenadă, zonei de plajă, a litoralului în special. Pentru acest lucru administrația publică locală a căutat ca de fiecare dată să vină cu lucruri noi, lucruri care să încânte ochiul turistului și turiștii care vin pe litoral să fie impresionați de lucruri frumoase”, a spus viceprimarul comunei Costinești, Marin Băduică

Pentru plajă, primăria Costinești a participat la tot felul de dezbateri cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și a căutat să vină cu argumente și soluții pentru confortul turiștilor.

”Implicarea noastră ca și administrație publică locală este să intervenim de fiecare dată când sunt nereguli și pe plajă, și mă refer aici la curățenie și alte lucruri care nu dau bine Costineștiului”, a mai spus Marin Băduică.

În plin sezon estival stațiunea este arhiplină de turiști, și deși dispune de suficiente spații de cazare, plaja rămâne neîncăpătoare. Una dintre dorințele administrației locale este ca și plaja din Costinești să intre în programul de lărgire și înnisipare și să se ridice la standarde internaționale.

„Dispunem de locuri de cazare suficiente la momentul de față și ce ar veni în plus pentru Costinești este acel program de nisipare și de lărgire a plajei, un lucru care ar fi de bun augur pentru stațiunea Costinești pentru litoral în sine” a adăugat viceprimarul din Costinești.

Anul 2005 care a fost un an cu o întorsătură de 180 de grade pentru Costinești. Viiturile care au măturat Costineștiul la acea vreme au avut însă, un efect benefic asupra stațiunii. Renăscută din propria cenușă, localitatea s-a transformat total.

”Chiar dacă a fost afectată localitatea Schitu în septembrie 2005, am fost incluși într-un program al Ministerului Mediului de realizare unui proiect de atenuare a viiturilor și consolidare a falezei, lucru care a fost benefic pentru comuna Costinești deoarece s-a eliminat acea neplăcere care s-a creeat în 2005 și nu va mai fi pe viitor”, adaugă Marin Băduică.

În cadrul aceluiași proiect s-a aflat și consolidarea falezei Costinești. Aceasta era un mal foarte abrupt și reprezenta un real pericol pentru turiștii care tranzitau zona. În programul de consolidare a falezei s-a făcut o taluzare, s-a realizat o promenadă, dar și un nou obelisc.

”Cea mai importantă lucrare după inundații este cea de reabilitare și consolidare a falezei pe distanța de la epavă până la hotel Forum. După aceea s-au continuat lucrările până la hotarele cu Tuzla și 23 August, ar fi o amenajare a falezei pe o lungime totală de 6 kilometri, lucru care se și vede”, spune primarul comunei Costinești, Traian Cristea.

Dacă pentru administrația locală, dezvoltarea turismului reprezintă o prioritate nu același lucru putem spune despre vechea oază de distracție Stațiunea Tineretului. Locul preferat de studenții dornici de libertate este acum o zonă neîngrijită, plină de clădiri abandonate. Acționar majoritar este Ministerul Turismului și Sportului pe o suprafața de 36 de hectare care au aparținut Biroului pentru Turism și Tineret. Din suprafața totală 75% este ocupată de clădiri iar o parte din ele sunt funcționale și foarte puține renovate. Primarul Traian Cristea, explică:

”BTT-ul este o societate comercială pe teritoriul comunei Costinești. El își administrează proprietatea așa cum vrea. Nu putem să le impunem nimic, el are străzile lui, are utilitățile lui. Decât așa să le batem obrazul, pentru că au vecinii de unde să se inspire, aceea fiind noi, comuna, iar pe ei nu-i interesează pentru că toată conducerea e de la București. Vin două luni pe an și după aceea zece luni ne întrebați pe noi ce se întâmplă cu BTT-ul ”, Traian Cristea – primarul comunei Costinești.

Fie că vorbim despre hoteluri, restaurante, căsuțe de vacanță, Teatrul de Vară, discoteci, festivaluri toate acestea erau pline ochi în anii 80-90 de taberele studențești. Acum, turiștii care vin în concediu și trec prin această zonă își amintesc cu nostalgie vremurile în care distracția era cuvântul cheie în stațiune.

”Turistul care se cazează în localitate trece prin stațiune, prin această suprafață de 36 de hectare în care sunt amplasate construcții. Care este imaginea? Asta-i imaginea Costineștiului? Eu vreau să tragem un semnal de alarmă ca Ministerul Tineretului și Sportului să-și aplece privirea și către această unitate economică și să facă ceva. E păcat că s-au investit bani până în 1990 și nu am fost în stare să întreținem aceste investiții care au o valoare foarte mare,” spune Ilie Vladu, administrator public în cadrul primăriei Costinești.

Aflându-se pe raza teritorială a comunei, turiștii sunt afectați de această imagine. Toată lumea vorbește despre starea deplorabilă a stațiunii Costinești, însă puțini sunt cei care știu că această unitate economică (BTT-ul) nu are nicio legătură cu Unitatea Administrativ Teritorială și atunci acestă confuzie creează o imagine negativă administrației publice locale.

”Noi nu o să stăm să punem la intrare în localitate, știți pe raza UAT-ului veți vedea o ruină care se numește fosta stațiune a tineretului și atunci suntem asimilați unor edili care nu știu să-și gospodărească bine localitatea, și e păcat pentru că de bine de rău, localitatea s-a dezvoltat foarte mult după 90 și am văzut cu toții că într-adevăr avem o carte de vizită cu care ne mândrim în momentul în care vin turiștii dar e o pată pe care noi nu ne-o asumăm”, mai adaugă Ilie Vladu

Primăria Costinești a inițiat numeroase demersuri pentru ca acele clădiri să intre în administrarea primăriei, însă fără răspuns de la Ministerul Tineretului și Sportului.

”Dacă nu reușești să întreții ceva, dă-o în administrare primăriei și dacă nu reușesc să o administreze atunci ia-o înapoi, dar nu cred că dacă agentul ăsta economic ar trece la primărie ar mai arăta așa pentru că avem paralelă, satul și BTT-ul. Noi ne dorim să treacă în administrația noastră”, a încheiat Ilie Vladu

Stațiunea Tineretului, locul în care vuiau concertele și festivalurile și-a pierdut farmecul, însă administrația locală din comuna Costinești își dorește să reinventeze sloganul ”În Costinești, tristețea este interzisă” și spera să primească răspuns la acest semnal de alarmă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*