FOTO VIDEO Primăria Cernavodă reabilitează 40 de străzi și trotuare în acest an. Investiția se ridică la 10 milioane de lei

Primăria Cernavodă va reabilita 40 de străzi în 2019. FOTO Ctnews.ro

Bugetul Primăriei Cernavodă îi permite anul acesta să se ocupe de multe activități: aspecte sociale, sănătate, educație și infrastructură plus serviciile publice. Vorbim aici de reabilitarea sau de dezvoltarea unor rețele termice care țin de Punctul Termic 2 și Punctul Termic 10, dar și despre reabilitarea de trotuare și de străzi. Aproximativ 10 milioane de lei, adică 10% din bugetul acestui an sunt alocați numai pentru reabilitarea străzilor. E un număr important pentru că sunt 40 de străzi în programul din anul acesta, care vor intra în reabilitare prin înlocuirea bordurilor și a asfaltului deteriorat.

“În prezent, Cernavodă are aproximativ 30% din străzi proaspăt asfaltate. Cu cele 40 de străzi care se realizează în acest an ajungem la un procent de 80% din totalul străzilor și sperăm că până în 2020 toate străzile să fie gata. Unele mai au probleme de infrastructură – spre exemplu înlocuirea unor conducte sau montarea unor conducte de canalizare (cum sunt strada Corbului, strada Pelicanului sau altele). Ele au nevoie de repararea sau montarea infrastructurii de acest tip și apoi vine asfaltarea. Ele vor fi realizate în anul următor și practic după 2020 se întră intr-un program de mentenanță, de întreținere a asfaltului pe aceste străzi”, spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Pe strada Milcovului muncitorii repară carosabilul și asfaltează de zor. Este o stradă lungă și până acum s-au definitivat trotuarele, s-a lucrat la casetele colectoare a apei pluviale și s-a turnat și primul strat de asflat, cel denumit “de uzură”. Carosabilul e negru și arată ca nou, iar muncitorii în salopete portocalii lucrează printre utilaje.

“Mai devreme am fost pe strada Milcovului unde ați văzut că s-a terminat cu rigola, cu bordura, cu asfalt nou la întreținere. S-a rașchetat stratul de uzură și s-a pus alt strat de 5 centimetri. Strada Milcovului am terminat-o, și acum continuăm cu Mihai Eminescu. În total avem 40 de străzi de reparat, adică asfalt, trotuare, borduri și rigolele de scurgere a apei pluviale. Ne mișcăm nu foarte repede și sperăm ca până la sfârșitul anului să le terminăm  pe toate 40”, afirmă viceprimarul Șerif Cîrjali.

Primăria Cernavodă a dorit să economisească și să gospodărească cât mai bine banul public așa că realizează lucrările la infrastructura rutieră a orașului cu societatea comercială a Consiliului Local, celebra “Gospodărie Comunală”. Muncitorii sunt ai orașului iar utilajele – atunci când au nevoie suplimentar – subcontractează din alte părți. Și până acum au făcut treabă bună.

“De trotuare și asfaltări se ocupă Gospodăria Comunală cu care avem contract de delegare și lor trebuie să le dăm lucrările. Le-am dat asfaltările anul trecut, le dăm și anul acesta, iar ei au un subcontractor pentru asfalt și utilaje. Oamenii, muncitorii, sunt ai lor, ai Gospodăriei Comunale. Până acum s-au realizat cam un sfert de lucrări, din totalul anului”, explică viceprimarul Cîrjali.

Zilele calde de primăvară au fost semnalul de începere a lucrărilor planificate de anul trecut. Recondiționarea arterelor rutiere din oraș este una dintre prioritățile administrației locale din Cernavodă care și-a propus să înnoiască în felul ăsta cât mai multe cartiere ale urbei. Concomitent însă, se merge pe mai multe direcții.

“Avem în plan ca să realizăm în acest an și 30 de locuri noi de depozitare a deșeurilor în containere. Vorbim de sistemul acela subteran de colectare a deșeurilor, care a fost implementat încă de anul trecut în Cernavodă și care va continua în acest an. Practic, în 2020 vom avea toate amplasamentele de colectare a deșeurilor colective subterane, și astfel se vor elimina mirosurile, aspectul necivilizat al depozitării lor și nu în ultimul rând vom avea un nivel de trai mai ridicat prin faptul că este un mediu mult mai curat”, precizează Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

În zilele noastre, un oraș nu poate să crească inteligent și sustenabil decât dacă e condus de o administrație deschisă și transparentă. În plus, trebuie să și colaboreze cu ceilalți actori ai societății civile, care ridică și fixează niveluri noi de calitate. Care ridică “ștacheta”cum se spune. Asta înseamnă parteneriate și expertiză la nivel de comunitate, o rețetă de succes pentru ca un oraș să crească.

“Sigur, serviciile publice nu înseamnă numai străzi și infrastructură de tip termic sau alimentare cu apă – înseamnă și salubritate stradală, înseamnă și colectarea deșeurilor menajere, înseamnă și servicii de întreținere a spațiilor verzi. Odată cu modernizarea zonei de pe faleză “Via Verde”, preluarea aceleia și activitățile ei de întreținere plus întreținerea spațiilor verzi deja existente: îmbunătățirea acestora, montarea de mobilier urban, etc. Se vor monta coșuri de gunoi, bănci noi, se vor toaleta parcurile existente și așa mai departe”, explică și Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Cernavodă are la primărie o echipă performantă și cu viziune în administrație, care urmărește prioritățile standard la ora actuală în lumea civilizată: investițiile, fondurile europene, educația, domeniul social și calitatea vieții. Iar bugetul anului 2019, votat de Consiliul Local al orașului, confirmă liniile de dezvoltare trasate de Primărie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*