FOTO VIDEO Primăria Cernavodă promovează, cu fonduri europene, cultura Hamangia. Două clădiri vor fi reabilitate și transformate într-un muzeu și un atelier istoric

Una din clădirile care vor fi reabilitate de Primăria Cernavodă. FOTO Ctnews.ro

În vremea când omul începea să folosească pietrele ca să-și facă unelte rudimentare, grupuri întregi de populații se stabileau în jurul Marii Negre și începeau zorii unei noi civilizații. Veneau de undeva din Anatolia și purtau cu ei noi meșteșuguri printre care și modelarea lutului: apărea pentru prima oară în istorie ceramica și odată cu ea, revoluția în bucătărie. Se întâmpla cu 6 mii de ani înaintea erei noastre.

Cândva, în acele timpuri străvechi, un om a modelat două statuete din lut negru pe care le-a depus ca ofrandă într-un mormânt. Au stat îngropate 8 mii de ani până când profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici şi arheologi români, le-a găsit în 1956. Au fost denumite “Gânditorul de la Hamangia și femeia lui”. Istoricii spun că ar fi corect dacă i s-ar zice “Gânditorul de la Cernavodă“, întrucât acolo a fost descoperit.

Primăria din Cernavodă și-a propus să redea conștiinței publice o întreagă istorie prea puțin cunoscută, a strămoșilor care au trăit cândva pe aceste meleaguri și să revigoreze istoria culturii Hamangia, așa cum a fost denumită de către specialiști, acea populație din epoca pietrei.

Municipalitatea din Cernavodă a accesat împreună cu colegii bulgari din Șabla, proiectul transfrontalier cu finanțarea europeană, denumit „Restoration of unique common cultural heritage and promotion of joint tourism product, Hamangia – first civilation of old Europe” – („Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, Hamangia – prima civilizație a vechii Europe”).

“Am semnat contractul de finanțare pentru proiectul cu finanțare europeană privind cultura Hamangia. Este un proiect pe care noi îl implementăm în parteneriat cu bulgarii de la Șabla (ei sunt liderul de proiect noi suntem parteneri) și are o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. Orașului Cernavodă îi revin 710.000 euro din care 650.000 euro sunt cheltuieli eligibile, iar restul este cofinanțarea orașului nostru”, spune Laura Nicolescu, șefa serviciului Strategie și Proiecte din primăria Cernavodă.

Descoperirile de la Cenavodă au fost incluse în cultura Hamangia, iar denumirea ei a fost dată așa pentru că Vasile Pârvan publicase în anul 1925 primele descoperiri arheologice la Hamangia. Istoricii spun că această cultură s-a răspândit numai în Dobrogea şi pe coasta din apropiere de portul Burgas din Bulgaria. Oamenii care au trăit în Epoca Pietrei la Cernavodă erau crescători de animale şi cultivatori de plante, dar nu abandonsaseră încă vânătoarea. Își îngropau morții în cimitire separate de așezările stabile, și așa se face că la Cernavodă a fost descoperit cel mai vechi și mai întins cimitir de acest fel din toată Europa de sud-est. El cuprinde 400 de morminte.

Proiectul primăriei din Cernavodă își propune să ne arate tot ce se știe până în acest moment despre viața acelor oameni din comună primitivă.

“În ce constă proiectul ? Avem în oraș două clădiri pe care ne dorim să le reabilităm și să le dotăm corespunzător; una dintre ele este clădirea actualului Muzeu de Istorie pe care vrem să o transformăm în Centrul Hamangia – un muzeu dedicat Culturii Hamangia. Vom reabilita clădirea, o vom moderniza și vom dota fiecare sală cu echipamente moderne. Mai avem o a doua clădire, într-un stadiu avansat de deteriorare pe care ne dorim să o refacem. Se va numi “Atelierul Gânditorul”, va fi un atelier unde se va prelucra ceramica și se vor face cursuri cu copii, elevi, studenți și cine va mai vrea să vină. La parter vom avea un cuptor unde se va arde ceramica pe care o facem, iar la etaj va fi o sală de expoziție unde vor fi expuse lucrările pe care le vor face copiii”, explică Laura Nicolescu de la primăria Cernavodă.

Clădirile pe care primăria vrea să le renoveze pentru proiectul Hamagia sunt imobilul de pe strada Ovidiu nr 19 (actualul Muzeu Axiopolis) și imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 3B, care va fi destinat atelierului de arheologie experimentală – Atelierul Gânditorul. În sala 1 va fi zona interactivă a muzeului. Ea va fi amenajată astfel încât vizitatorii să ia contact cu toate informațiile referitoare la cultura Hamangia.Va exista un panou digital de unde vizitatorii vor putea accesa informații, imagini cu artefacte, hărți și tot felul de curiozități. Această va fi sala de primire, în care oaspeții vor întra prima dată.

“În sala 2 vom amenaja camera funerară – reconstituim un mormânt neolitic care va fi așezat într-o vitrină transparentă de sticlă, iar în plus vom avea vitrine expoziționale suspendate, alături de panouri informative”, explică Laura Nicolescu.

Vizitatorii vor urma un drum făcut în așa fel încât să treacă prin toate zonele de expoziție. Va exista și o a treia sală în care aceștia vor pătrunde în interiorul unei locuințe neolitice, care va fi prezentată în secțiune. Ei vor vedea vatra focului la care găteau și se încălzeau oamenii primitivi, paturile lor, războiul de țesut și toate ustensile domestice din care o să reiasă organizarea interioară a unei astfel de locuințe. Următoarea sală, cea de-a patra va fi dedicată olăritului, principala activitatea a oamenilor din acele timpuri. În această cameră vor fi expuse obiecte din lut și ceramică.

“Sala 5 va fi cea mai importantă, pentru că va fi dedicată celor două statuete. Va fi punctul de atracție al noului muzeu. Vor fi replici ale celor două statuete poziționate central pe suporturi rotative plus panouri unde vor fi prezentate diverse informații și tablouri din viață cotidiană a oamenilor din acea perioada”, a mai afirmat Laura Nicolescu, șefa de proiect la cultura Hamangia.

Valoarea investiției la nivelul orașului este de aproximativ 752.000 euro, contribuția de la bugetul local fiind de 2%. Obiectivul general al acestui proiect este reprezentat de îmbunătățirea valorificării comune a moștenirii culturale Hamangia în Dobrogea românească și bulgară, în vederea dezvoltării unui produs turistic comun. Contractul de finanțare a efost semnat de către Primăria Cernavodă, iar de curând, pe 25 ianuarie s-a semnat și contractul pentru elaborarea Proiectului Tehnic. Peste 2 luni ar trebui să înceapă efectiv execuția lucrărilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*