FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a schimbat autoutilitarele folosite pentru întreținerea orașului. În parcul auto au apărut mașini pentru deszăpezire, pentru ridicarea gunoiului și pentru măturat străzile

Utilaje ale Primăriei Cernavodă. FOTO Ctnews.ro

Vremea contrazice calendarul și pare mai blândă decât ar fi cazul însă în alte părți din țară iarna face probleme: în nord închide drumurile și troienește localitățile. Gospodarii din Cernavodă pot să stea liniștiți de-acum, odată cu achiziția noilor utilaje pentru deszăpezire și întreținerea drumurilor. Mai multe camioane și autoutilitare au fost cumpărate recent sunt noi nouțe și au ajuns în garajul societății de Gospodărie Comunală.

“Firmele Primăriei așa cum erau ele în 2016 erau necompetitive. Mai ales Gospodăria Comunală care e o firmă care are activități importante legate de serviciile publice și vorbim de întreținerea drumurilor, vorbim de spațiile verzi și de colectarea și selectarea deșeurilor menajere și industriale. Cu excepția unui selector de deșeuri, cam toată dotarea era foarte învechită și nu exista o viziune clară asupra viitorului în legătură cu activitățile pe care le presta Gospodăria Comunală”, spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă

Societatea de Gospodărie Comunală are ca proprietari Consiliul Local într-o proporție de 98%, iar 2% din acțiuni revine primăriilor din zonă: Rasova, Seimeni, Siliștea și Saligny. Există așadar un parteneriat între administrații, dar lider este Primăria Cernavodă, iar primarul Liviu Negoiță a cerut o analiză cu tot ceea ce lipsește la Gospodăria Comunală astfel încât societatea să ajungă la un nivel de competitivitate egal cu al firmelor de construcții din oraș.

Nu a fost vorba să le facă concurență privaților pentru că oricum acele firme prestează activități mai ales în domeniul construcțiilor civile și industriale, iar firma primăriei prestează activități de întreținere a domeniului public: străzi, parcuri, spații verzi, scuaruri, acostamente și rigole.

“Pentru achiziții de utilaje și sere am dat aproximativ 5,2 milioane capital social la Gospodăria Comunală din bugetul anului trecut. Ei au început să achiziționeze mașini pentru colectat gunoi, mașină pentru deszăpezit și transport, caterpilare cu lamă tot pentru deszăpezit și lucrări curente pe care ei le fac. Dacă ai o Gospodărie, un serviciu al tău și nu ai dotarea necesară nu prea poți să-ți desfășori activitatea. Nu să închiriezi de la altcineva. Trebuie să ai întotdeauna lucrul tău, să poți să faci lucruri de calitate și la timp. Erau foarte necesare. Fiecare societate, dacă nu are dotarea necesară nu poate să-și desfășoare activitatea în condiții optime. Ce utilaje aveau erau foarte vechi de 15-20 ani care între timp s-au și casat și nu mai rămăseseră cu nimic cu ce să-și desfășoare activitatea și era absolut necesar să punem de la Consiliul Local acești bani să-și poată procura utilaje noi” spune Floriean Hristea, consilier local la Cernavodă.

În administrația locală consensul a fost general: orașul avea nevoie de mașini cu care să se gospodărească și să își schimbe fața. Mașinile existente înainte erau foarte puține și foarte necompetitive. Se întrețineau cu costuri foarte mari, aveau consumuri energetice la fel și numai făceau față. Acum lucrurile s-au schimbat. Primăria are autobasculante, două buldoexcavatoare, tractoare noi cu remorci noi, mașină de măturat stradală, o autocompactoare nouă și o mașină tip sărăriță pentru împrăștierea materialului antiderapant pe timpul iernii.

“Erau necesare pentru că în mandatele trecute ne-am autogospodarit destul de greu. Utilajele înseamnă totul și cred co în orice afacere sau instituție dacă aparatura nu este la un nivel înalt, atunci clar nici efectul nu poate fi unul senzațional. Erau vechi și puține. Chiar erau necesare. Începând cu mașinile pentru ridicarea gunoiului, pentru curățenie în oraș – toate erau necesare. Inclusiv cele pentru deszăpezit și sărărița. Înainte se făcea într-un stil barbar să spun: se arunca nisip dintr-o remorcă… Acum începem și noi să semănăm a oraș cu pretenții ținând cont de faptul că totuși, este centrala nucleară aici, bugetul este destul de ok și nu era o imagine frumoasă să vezi cum se făcea deszăpezirea la noi. Acum începem să ne aliniem cu marile orașe” a declarat consilierul local Aurelian Molnaş.

Toate mașinile cumpărate de Primărie sunt mărci prestigioase și au fost achiziționate prin licitații publice, în ciuda faptului că a fost un proces greoi cauzat de legislația stufoasă. Primăria și Consiliul Local au asigurat fondurile financiare: alocările bugetare din anii 2016 și 2017 cumulate, pentru creșterea capitalului social a societății de Gospodărire Comunală au fost de 5,7 milioane de lei și toate au fost destinate achiziționării de mijloace fixe, de echipamente și utilaje. Nimeni nu a obiectat nimic în Consiliul Local.

“Nu se poate face treabă într-o localitate atâta vreme cât n-ai cu ce. Jumătate este forța de muncă, jumătate este tehnica cu care lucrezi. În 26 de ani am trăit numai din ce ne-au dat celelalte primării. Știți că exista o cutumă: atunci când o primărie casează din utlilaje întreabă primăriile din jur dacă au nevoie de ceva din ce casează. Noi, Cernavodă,  cam pe procedura asta am trăit: am avut niște tractoare vechi care au venit de pe la București la care ne costa mai mult reparația decât să le exploatezi, niște mașini de gunoi pe care dacă le vedeți v-ați îngrozi… V-ați pune întrebarea cu ce s-a reușit totuși a se face tocmai activitățile alea care sunt delegate de către Consiliul Local către Gospodăria Comunală. Când am creat o nouă strategie de retehnologizare  și reorganizare a muncii s-a pus întrebarea: “Facem, dar cu ce ?”  Ăla a fost momentul în care s-au prezentat în față Consiliului Local nevoile acelei societăți. Consiliul Local și primarul au înțeles necesitatea acelor investiții, am avut și norocul că am avut banii să le achiziționăm și uite că ușor-ușor am reușit. De ce zic ușor-ușor? Pentru că procedurile de achiziție sunt anevoioase și greoaie. De doi ani de zile ne chinuim și încă nu am terminat. Oricum, acum putem face orice are nevoie orașul ca să arate curat, organizat și întreținut”, spune Marian Sava, consilier local la Cernavodă.

Noile mașini nu au stat prea mult în garajul firmei locale. În scurt timp au fost puse la treabă, iar localnicii din Cernavodă le-au văzut pe străzi. Am întrebat-o pe directoarea de la Gospodăria Comunală, Gabriela Ionel cum se descurcă angajații primăriei cu noile utilitare.

“E clar că merge treaba mult mai bine decât înainte. E clar că avem o eficiență mai mare deși mai sunt câteva lipsuri de acoperit dar nu înseamnă că nu ne descurcăm. Parcul auto al societății a fost aproape de zero în momentul în care am început procedura de achiziție de utilaje, sau dacă aveam două mașini acelea erau precare, rudimentare, foarte vechi, cred că nici din punct de vedere tehnic (ITP și RAR) n-ar mai fi trecut extraordinar de bine. Atunci am avut ca prioritate această achiziție de utilaje: autoutilitare, autogunoieră, o compactoare de 15 metri cubi, basculantă 8×6 cu sărăriță și lamă și tot ce înseamnă deszăpezire. Parcul auto e suficient acum”,spune Gabriela Ionel , director la Gospodăria Comunală Cernavodă.

“Am văzut o mulțumire din ce în ce mai mare în ochii oamenilor din Cernavodă, în momentul în care au văzut că aceste utilaje sunt noi, sunt performante, și mai ales prin rezultatele pe care le-au dat în practică: de exemplu zona aleilor de la DS-uri, de lucrări de reparații străzi în zona centrală și în Columbia și lucrări de întreținere a spațiilor verzi și amenajări în tot orașul”, a precizat Marian Iordache, consilierul primarului Liviu Negoiță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*