FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a găsit soluția perfectă pentru economisirea banului public: sere pentru flori și legume

Primăria Cernavodă investește în sere pentru nevoile orașului. FOTO CTnews.ro
Primăria Cernavodă investește în sere pentru nevoile orașului. FOTO CTnews.ro

O investiție inedită se desfășoară zilele acestea la Cernavodă, acolo unde primăria își construiește propriile sere pentru flori dar și pentru legume. Este un proiect îndrăzneț și ambițios prin care municipalitatea vrea să-mpuște 3 iepuri dintr-o lovitură: să facă economii la panseluțele pe care le plantează în oraș, să creeze locuri de muncă pentru localnici și să poată să le ofere și legume la prețuri mici, de producător.

Urmărește repotajul video realizat de echipa Constanța NEWS.

Gabriela Ionel este director la Gospodăria Comunală din Cernavodă și ne-a explicat cât de-ntinse vor fi unitățile de producție.

“Este vorba de 4 module, de 4 tronsoane de sere care-nsumează 2400 mp, în medie 600 mp pe fiecare tronson. Serele vor fi de tip gotic cu o arcadă care permite luminii să pătrundă și să nu se irosească energia termică. Întreg proiectul a fost achzitionat prin procedura SEAP, de achiziție publică” spune Gabriela Ionel.

Primăria din Cernavodă a semnat contractul cu constructorul pe 20 februarie, iar documentul prevede obligația ca întreaga construcție se fie gata în 90 de zile, maximum. Asta înseamnă că pe 20 iunie – cel târziu – edilii orașului vor inaugura noua investiție. L-am găsit la fața locului pe Gheorghe Zlatov, șeful biroului Spații Verzi de la Cernavodă.

“Se observă-n spate că deja am început să turnam pilonii, iar pe 25 luna asta urmează să punem arcadele… undeva în luna aprilie este gata sera. Va fi o seră mare, de 2400 mp; ocupă toată curtea, practic. Acelea vechi pe care le vedeți în spate au 55 de ani”, ne explică inginerul Zlatov.

Curtea care va găzdui serele Primăriei este deja marcată din loc în loc de mici cuburi de beton din care ies țevi galvanizate la câțiva centimetri deasupra. Reprezintă fundația serelor și în acele țevi vor intra stâlpii de susținere ai pereților.

“Timpul ne-a pus ceva probleme: s-a lucrat numai prin noroi și prin băltoacă când s-a turnat betonul, însă chiar și-n condițiile acestea s-a lucrat foarte bine. Turnarea betonului a durat 3 zile: s-au turnat 12 mc de beton cu armătură, în care s-au pus acele țevi pe care vor veni prinse arcadele. După care se-mbracă și se utileaza cu tot ce-i trebuie” spune inginerul Zlatov, de la Spații Verzi.

Solariile gotice alese de Primăria Cernavodă, au fost concepute plecând de la structura clasică de solar tip “tunel” căreia i s-a proiectat mai mult spațiu interior pe verticală. Solariile gotice oferă un randament superior pe metrul pătrat de sol cultivat, comparat cu solariile tip tunel. Structura metalică este realizată din oțel galvanizat iar arcele sunt conectate prin niște bare transversale. Această structura de rezistență va susține pereții de nylon.

Gheorghe Zlatov, șeful biroului Spații Verzi din Cernavodă ne explică:

“Va fi o folie specială, în trei straturi care folosește și la radiațiile solare, și la temperatura, are toate calitățile pentru așa ceva. Vor fi condiții într-adevăr, să se producă în aceste sere tot ce trebuie pentru orașul Cernavodă.  Va trebui s-avem o temperatura constantă, o aerisire corespunzătoare, apă la temperatura camerei… Nu se face oricum. În momentul când ai variații de temperatura cum avem pe serele vechi, se produce și condens, mucegaiesc plantele… Pe astea noi n-o s-avem așa ceva” spune Gheorghe Zlatov.

Întreaga suprafață a solarului va fi acoperită cu folie triplustratificata. Este termică, rezistă la ultraviolete, are un strat exterior anti-praf și prezintă transparență 90%. În plus, la interior are un strat anti-condens și o durata de viață de 72 de luni (6 ani). Proprietile izolatoare ale acestei folii vor face astfel încât căldura din seră să nu aibă peierderi semnificative. Am întrebat-o pe Gabriela Ionel, director la Gospodăria Comunală Cernavodă cum vor produce căldura necesară plantelor din solarii.

“Încălzirea serelor este un proiect care ne-ar ajută să transformăm o parte din deșeurile menajere ale orașului în peleți, într-o fabrică. Serele le vom încălzi cu o centrală cu un arzător de peleți produși în acea fabrică, în urmă colectării deșeului menajer” spune Gabriela Ionel.

Serele funcționează și pe timp de iarnă

Cu alte cuvinte, proiectul serelor nu înseamnă doar niște sere, ci și o fabrică de produs peleți combustibili, plus o centrală termică în care vor arși acești peleți. De-aici va rezulta căldura necesară creșterii și dezvoltării plantelor.

“La început vom intra într-o perioada de producție mică pentru că va trebui să testăm și solul și partea automatizată a acestor sere: ele se vor închide automat, va fi un sistem de irigare prin picurare… Totul se va face automat dintr-un panou de comandă. Am primit prin contract asigurarea că vom avea și instructaj și – eventual, o perioada de timp – pe cineva care va sta strict în serele noastre și va manevra aceste panouri de comandă”, spune Gabriela Ionel.

Sistemul arderii peletilor a fost ales de constructor pentru că este cel mai ieftin. Varianta încălzirii cu agent termic provenit din sistemul orașului se dovedea foarte scump, având în vedere că serele produc tot anul. Cea de-a treia variantă – încălzirea electrică – nici nu a intrat în discuție, fiind cea mai scumpă. Serele primăriei din Cernavodă au fost gândite inițial pentru producția de flori: nu doar plante mici necesare înfrumusețării orașului pe rigole stradale, parcuri ori sensuri giratorii ci și genul de flori care se pot vinde la florărie. Apoi, în decursul proiectării, oamenii și-au dat seama că aceleași condiții de creștere și dezvoltare sunt necesare și legumelor, și au zis, de ce nu ? Așa s-a ajuns că planurile municipalitatii sa includa și plante decorative, și legume de consum.

“Vom avea 3 puncte de desfacere, la prețul de producător, fără adaos. Iar producție va fi, fără-ndoială.  Vor exista patru tronsoane de sere, plus că-ncercăm să le reabilităm și pe cele vechi, să le folosim, să tragem conducte termice și în acestea. Toată investiția asta ajunge pe la 200 de mii de euro. Iar serele împreună cu fabrica de peleți și cu centrala termică vor necesita cam 100 de locuri de muncă. Se va lucra în ture, și la sere și la peleți” a declarat Mustafa Leila, șefa serviciului spații verzi din Cernavodă.

Gabriela Ionel, directorul Gospodăriei Comunale a facut toate calculele de rentabilitate. Și economice, și sociale.

“Utilitatea ? Este ceea ce ne-am dorit de la bun început: să creăm locuri de muncă și să ridicăm economia locală, pentru că interesul oricărui Consiliu Local este bunăstarea cetățenilor. Există mai multe cai pe care vom merge prin dezvoltarea serelor: o dată, economisim bani pentru transportul gunoiului la fabrica de gunoi (noi îl vom transforma în peleți cu care vom încălzi serele) și a doua oară – dezvoltarea producției de flori, eventual și legume, pe care le vom valorifica prin puncte de desfacere proprii. O altă economie ar fi la bugetul salarial, pentru că o parte din angajații primăriei vor fi redirecționați spre sere, și vor fi reinstruiți. Deci bugetul de salarii nu va suferi o creștere atât de mare, plus că noi vom ieși în producție cu produsele noastre proprii, flori și legume plus acei peleți”.

Am mai reținut că edilii de la Cernavodă vor că tot ceea ce se va produce în serele lor să fie cât mai natural. Nu sunt prieteni cu ideea de fertilizatori chimici sau cu alți aditivi pentru producția de masă. Vor încerca să-și facă toată producția cât mai naturală, plecând de la flori până la producția de legume.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*