FOTO VIDEO Primăria Aliman asfaltează străzile din comună. Primarul George Nicola: “Este o lucrare în valoare de cinci milioane și jumătate de euro”

Primarul comunei Aliman, George Nicola. FOTO CTnews.ro

Localnicii din Aliman trăiesc zilele acestea o surpriză continuă: este prima oară când asfaltul ajunge în comuna lor, și parcă nu le vine să-și creadă ochilor. Comuna are trei localități – Aliman, Dunăreni și Vlahi, și în fiecare din acestea drumurile vor trece prin transformări spectaculoase.

“Vorbim de asfaltarea a aproximativ 70% din localitatea Dunăreni, aproape tot atât în Aliman și 50% asfaltare în satul Vlahi. Este o lucrare în valoare de 5 milioane și jumătate de euro, finanțată prin programul PNDL 2. Suntem la stadiul de pregătire a patului, cel puțin pe această stradă, premergător asfaltării.

Urmează decopertarea, așezarea unui strat de loess, așezarea unui strat de nisip, urmează două straturi de piatră și abia mai târziu asfaltarea cu două straturi: un strat de asfalt foarte solid și un strat de criblură foarte moale, mai lichidă care să consolideze primul strat de asfalt”, explică George Nicola, primarul din Aliman.

Muncitorii profită de vremea caldă de toamnă care le permite să meargă mai repede cu lucrările față de cazul în care ar fi plouat, de exemplu. Se sapă în adâncimea drumului cu utilaje, se pregătește fundația căii rutiere și apoi urmează să vină camioanele cu piatră. Sunt localnici care stau la poartă și îi urmăresc pe lucrătorii în salopete cum trebăluiesc și se bucură de civilizația care a ajuns în satul lor.

“De când m-am născut n-am văzut așa ceva” ne spune scurt un bărbat.

“Eu am 64 de ani și n-am văzut așa ceva până acum. Arată foarte bine!” adaugă altul.

Pentru că drumurile din Aliman nu au mai fost asfaltate niciodată, muncitorii le refac de la zero. Nu doar calea de rulare suferă transformări, ci și drenajul lateral, rigolele de preluarea apei de ploaie din ambele părți ale drumului, podețele de peste șanțuri, care oferă acces în curțile oamenilor și acostamentele laterale. În total au 12 kilometri de asfaltat, însumați în Aliman, Dunareni și satul Vlahi. Jumătate din total sunt în Dunăreni – 6 kilometri.

“E o lucrare un pic mai complexă decât celelalte, fiind prevăzută cu rigole de scurgerea a apelor, dar probleme majore nu sunt; proiectul e destul de bine executat, lucrăm după el conform stas-urilor. Lucrările decurg conform graficului, nu avem niciun fel de întârzieri.

Nu sunt probleme majore, sunt doar problemele execuției.  Estimările pot să varieze cu o lună, cu două, în funcție de condițiile meteo pe care ni le va oferi această iarnă. Dar sperăm să ne încadrăm în grafice” explică tehnicianul Cosmin Dragomir.

Jurmaliștii Constanța NEWS l-au găsit pe primar pe șantier, printre muncitori. În fiecare zi trece pe la ei, să vadă cum ochii lui cum merg lucrările. Administrația locală a muncit mult la proiectul asfaltărilor, iar lucrurile trebuie să iasă bine. Trainice și durabile.

“Un an și 8 luni ar mai dura până e gata. Atâta este termenul de execuție – 24 de luni de la emiterea ordinului de începere.  Avem un diriginte de șantier, avem experți, avem proiectanți care se deplasează pe teren. Lucrarea corespunde întru totul cerințelor, corespunde proiectului întocmit, este o lucrare serioasă, sunt bani publici, nu ne batem joc de nimic” spune primarul din Aliman.

Civilizația în mediul rural începe cu infrastructura. Oamenilor le trebuie drumuri bune, curent clectric, apă curentă și canalizare. Ăsta ar fi minimul care definește confortul unei vieți civilizate, oriunde în lume. Se fac pe rând și cu răbdare. Recent, la Aliman s-a încheiat un alt proiect cu finanțare nerambursabilă: modernizarea iluminatului public. Iar acum sunt în lucru drumurile.

“Peste tot e nevoie de infrastructură. Ca să vină un investitor într-o anumită zonă, în primul și primul rând are nevoie de infrastructură – șosele, autostrăzi și așa mai departe. Fără infrastructură nu putem vorbi de o comunitate civilizată” – George Nicola, primarul comunei Aliman.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*