FOTO VIDEO pregătiri pentru Bobotează. 150.000 de sticle de Agiasma Mare au fost etichetate de voluntari

Sticlele de Aghiasma Mare au fost etichetate. FOTO Adrian Boioglu
Sticlele de Aghiasma Mare au fost etichetate. FOTO Adrian Boioglu

Zeci de credincioși, studenți la Teologie sau Seminariști au devenit pentru câteva zile voluntari pentru etichetarea sticlelor de Aghiasmă. Oamenii au reușit să dea gata încă de luni dimineață cele 150.000 de recipiente de plastic.

Sticlele vor fi umplute cu apă sfințită începând de marți, 5 ianuarie. IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” începând cu ora 5.45, iar de la ora 8.00 începe îmbutelierea apei sfințite.

În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și va rosti un cuvânt de învățătură.
La ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.
Inițial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Programul zilei de Bobotează

Sfânta Liturghie va începe miercuri, 6 ianuarie, la ora 8.45 la Catedrala Arhiepiscopală. De la ora 11.45 se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.

După slujbă, care tradiționale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevarde ale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C. Brătianu.

De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu.
Seara, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Contraamiralul Alexandru Mîrșu, distincție din partea lui IPS Teodosie

Șeful Forțelor Navale Române, contraamiral Alexandru Mîrșu urmează să primească o distincție pentru buna colaborare a militarilor cu Biserica. În ziua de Bobotează, pe treptele Arhiepiscopiei, Mîrșu va primi “Crucea Dobrogei”, cea mai înaltă distincție oferită de Arhiepiscopie pentru mireni.

 

Ceremonii de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

A doua zi, pe 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii.

“Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*